"Gomorra" (2008) Filmi İncelemesi

Sinema - Hamit Ölçer

“Gomorra” (2008) Filmi İncelemesi

“Gomorra” filmi 2008 yapımıdır ve yönetmeni Matteo Garrone’dir. Uluslararası dalda pek çok ödül almış bir filmdir. Filmin konusu Camorra mafyasını konu edinmektedir. Camorra mafyası tarihsel kökeni itibariyle Napoli merkezli organize suç grubudur. (Popüler bilgi açısından örneğin Maradona’nın Napoli kulübüne transferinde etkili oldukları ve sonradan yine Maradona’nın yıkıma sürüklenmesinde rolü oldukları bilinir [bunun için ayrıca belgesel film olan Asif Kapadia’nın “Diego Maradona” (2019) filmini izleyebilirsiniz]).

Gomorra filmi özelde bu Camorra suç grubunun faaliyetlerinin niteliğine dikkat çekmeye çalışmaktadır. Uzun zamandır listemde olan ve izlemeyi unuttuğum bu filmi nihayet izledim ve açıkçası çok çarpıcı buldum. Hatta izlediğim en kaliteli yapımlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Peki bu filmi kaliteli kılan veya benzeri mafya konulu filmlerden ayırt eden tarafı nedir?

Gomorra filmi en temelde mafyanın gündelik toplumsal hayatın içinde nasıl çok doğal ve sıradan biçimde çalıştığını gözler önüne sermektedir. Akademilerde ders konusu olarak işlenebilecek bir filmdir diyebilirim. Söz konusu film alışılageldik haliyle sadece “suç” işleme faaliyetlerinin yanında Camorra mafyasının diğer pek çok alanda, iş sektörlerinde nasıl etkili olduklarını betimliyor. Örneğin fabrikaların tonlarca atık malzemelerinin toplanıp bir bölgeye taşınmasından tekstil ve moda işine; uyuşturucu ticaretinden fuhuş ve eğlence mekanlarının denetimine; kiracıların kontrolünden cinayetlere varıncaya kadar pek çok alanda etkili olan bir illegal ve legal iş yapma biçimini görmekteyiz. Temeldeki motivasyon paradır ve para sadece verili olan bir şey değil, yaratılan bir şeydir. Bu bakımdan mafyanın nispeten küçük çaplı ama pek çok sektörü domine eden, pazarları denetim altına alan bir çalışma sistemine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Filmde pek çok çarpıcı sahne söz konusudur. Ama filmi sonuna kadar izlemeden genel bir bakış açısı elde edemezsiniz. Bu bakımdan filmi sabırla izlemenizi tavsiye ederim. Bu film, sıradan insanların hayatlarını yaşadığı bir bölgede organize suçluların nasıl çok daha sıradan bir yaşam tarzına sahip olduklarını gözler önüne sermektedir.

Hamit Ölçer, AHBV, Sosyoloji, Doktora