Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
DÜNYANIN SU SORUNU

DÜNYANIN SU SORUNU

Fikir Yazıları 24 Ocak 2023 20:59 - Okunma sayısı: 494

İbrahim PEKMEZCİ

DÜNYANIN SU SORUNU

“ Su gibi aziz ol” derdi büyüklerimiz çok sevdiklerine. Onlar için su; kutsal sayılan, değerli görülen aziz bir nimetti. Peki, su bugünün modern insanı için de aynı anlamı taşıyor mu? Yoksa su, hoyratça kullanılabilecek bir zenginlik mi?

Öyle ya “Faturasını ben ödüyorum, size ne oluyor canım.” Demezler mi insana. Ama bir gün gelir de biz ya da çocuklarımız faturasını ödeyebilecek olsak bile, ihtiyacımız olan içme ve kullanma suyuna erişemezsek ne yapacağız?

“Aman sen de abartma, dağ, taş su kaynıyor, hem dünyanın uzaydan çekilmiş fotoğraflarına bak, su küre karalar küresinden daha fazla yer kaplıyor.” denilebilir. Yalan da değil hani, dünyanın % 70’ini su küre oluşturuyor.

O zaman neden son yıllarda ulusal ve uluslararası kuruluşlar yeraltı ve yerüstü sularının tasarruflu kullanılmasıyla ilgili, insanlığı bilinçlendirmek için yoğun çaba sarf ediyorlar? Çünkü dünyamızdaki toplam su rezervinin çok küçük bir miktarı temiz içme ve kullanma suyu. Bu miktarın tüm sularımızın % 1’i ile % 3’ ü arasında değiştiği yazılıp çiziliyor.

Sorun o kadarla da bitmiyor. 1900’lü yılların başında ortalama 1,5 milyar olan dünya nüfusu bugün 7 milyarı geçmiş durumda, 2050 de bu rakamın 9,7 milyara ulaşması bekleniyor. Dünya nüfusu artarken buna paralel olarak dünyanın doğal kaynakları ve temiz su rezervleri de artıyor mu? Maalesef hayır.

Artan nüfusun ihtiyaçları nereden karşılanacak? Dünyamızın doğal kaynaklarından. İşte burada ortaya ciddi bir problem çıkıyor. Acaba dünyamız sonsuza dek insanlığın her ihtiyacını karşılayabilecek güce sahip mi?

1 kg pirincin soframıza gelebilmesi için geçen süreçte ortalama 2 ton su tüketiliyor. Tek bir hamburger için ise bu miktar ortalama 3,5 ton. Bunlar sadece iki örnek. Tüm gıda maddelerinin ( bitkisel, hayvansal ) üretilebilmeleri için dünya genelinde ciddi miktarlarda temiz su kullanılıyor. İnsanların tüketim alışkanlıkları değişmedikçe de bu kullanım sürekli artacak gibi görünüyor.

Ekonomi terimi açıklanırken en basit haliyle kaynak, ihtiyaç ve bu ihtiyacın karşılanma biçimleri üzerinde durulur. Kaynaktan kasıt, dünyamızın doğal kaynaklarıdır ki bu kaynakların hepsinin bir sınırı var. İhtiyaçtan kasıt ise insanların ihtiyaçlarıdır ki, bu ihtiyaçlar maalesef sınırsız. Öyleyse dünyanın sınırlı kaynaklarıyla, insanların sınırsız ihtiyaçlarını karşılayabilmek gibi imkânsız bir çaba çıkıyor ortaya.

Bu çaba özellikle sanayi devrimi ile ciddi bir ivme kazandı. Buhar motorunun icadı tarım ve sanayide emek yoğun faaliyetlerden makine yoğun faaliyetlere geçilmesini, ayrıca enerji kaynağı olarak kömürün öne çıkmasını sağladı. Böylece insanların refah seviyeleri arttı, şehirler meydana geldi ve büyüdü, çalışma şartları değişti, mal ve hizmetlere erişim daha ucuz ve kolay hale geldi. İlerleyen yıllarda kömüre petrol de eşlik etmeye başladı.

Bunların sonucunda kendini doğadan üstün gören bir insan türü (!) ortaya çıktı. “Günümüzün modern insanı.” Bu insan türü hep daha fazlasını istedi ve tüketim toplumunu yarattı.

İlk insan volkanik araziler üzerine insanlığın ilk ayak izlerini bırakmıştı. Bunu gören modern insan “Benim onlardan ne farkım var? Ben daha üstünüm.” Dedi ve doğaya kendisini temsil eden bir ayak izi bıraktı. Bu ize “Karbon Ayak İzi” deniyor. İkisi de ayak izi ama biri diğerinden daha acımasız ve yıkıcı.

Tüketim toplumu, dünyanın her yerinde literatüre, küresel ısınma, sera etkisi, asit yağmurları, yağış noksanlığı gibi kavramları ekledi. Bunların hepsinin temelinde atmosfere kontrolsüz salınan karbon türevli gazlar var.

Küresel ısınma buzulların erime hızını ciddi anlamda artırıyor. Bu da önümüzdeki yıllarda deniz ve okyanusların seviyelerinde hissedilir bir artışın gerçekleşmesiyle birlikte hem tarım hem de yerleşme alanlarının bir kısmının sular altında kalması demek. Ayrıca artan atmosfer sıcaklıkları nedeni ile meydana gelen buharlaşma, tarımda ve şehirlerde kullanılan sular üzerine ciddi bir baskı oluşturuyor.

Tarımda su yetersizliğinin doğuracağı kuraklık, gıda ürünleri üretim miktarlarını azaltacak ve dünyanın bazı bölgelerinde kıtlık tehlikesine yol açacak. Bunun sonucunda da kontrolsüz göçler ilk etapta özellikle geri kalmış ülkeleri ciddi anlamda kaosa ve kargaşaya sürükleyebilecektir. Bu olumsuzluklar zamanla dünyamızın geneline yayılacak, bugün enerji kaynakları için yapılan savaşlar ilerleyen yıllarda temiz su ve tarım ürünleri için yapılır hale gelecek.

Peki, bu olumsuzlukları önlemek mümkün değil mi? Günümüz dünyasında hiçbir şey imkânsız değil. Yeter ki insanoğlu istekli olsun, tüketim alışkanlıklarını dünyanın lehine değiştirsin, yaşanacak yeni gezegenler aramak yerine elindeki dünyayı daha yaşanılır hale getirmeye çalışsın.

Biz fırsat verirsek dünyamız daha uzun yıllar bize yaşam sunmaya devam edecektir.

İbrahim PEKMEZCİ

Lisans: Gazi Üniversitesi

Gazi Eğitim Fakültesi

Coğrafya Öğretmenliği

  1. Lisans: Ahmet Yesevi Üniversitesi

Eğitim Yönetimi Ve Denetimi

Yorumlar (1)

Murat BAKIT - 28 Ocak 2023 22:33

Suyu hoyratça harcadık.Harcıyoruz da. Kaleminize sağlık İbrahim Öğretmenim. Yeni yazılarınızı bekliyoruz.
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
84. YILINDA BİR DAHA: KÖY ENSTİTÜLERİ

Fikir Yazıları16 Nisan 2024 17:39

84. YILINDA BİR DAHA: KÖY ENSTİTÜLERİ

Metnin Kuruluşu ve Yıkılışı (KİL TABLETTEN SİLİKON TABLETE)

Fikir Yazıları16 Nisan 2024 17:32

Metnin Kuruluşu ve Yıkılışı (KİL TABLETTEN SİLİKON TABLETE)

Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Fikir Yazıları14 Nisan 2024 14:32

Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Türkiye Cumhuriyeti

Fikir Yazıları11 Nisan 2024 11:33

Türkiye Cumhuriyeti

Türk Eğitim Sistemi’nde İdeolojik Kutuplaşma

Fikir Yazıları04 Nisan 2024 17:19

Türk Eğitim Sistemi’nde İdeolojik Kutuplaşma

Yapay Zekâ, Veri Bilimi ve Öğrenme Analitiği Araçları: Geleceğe Yönelik Teknolojik İlerlemeler-II

Fikir Yazıları02 Nisan 2024 21:48

Yapay Zekâ, Veri Bilimi ve Öğrenme Analitiği Araçları: Geleceğe Yönelik Teknolojik İlerlemeler-II

ZEKÂNIN KARANLIK TARAFI: KENDİ KENDİNİ YOK EDEN ZEKA SENDROMU

Fikir Yazıları29 Mart 2024 17:10

ZEKÂNIN KARANLIK TARAFI: KENDİ KENDİNİ YOK EDEN ZEKA SENDROMU

Gorgias’tan Günümüze Retorik

Fikir Yazıları29 Mart 2024 16:52

Gorgias’tan Günümüze Retorik

Tehditkârlığın Psikolojisi

Fikir Yazıları19 Mart 2024 10:25

Tehditkârlığın Psikolojisi

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

Fikir Yazıları15 Mart 2024 20:44

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ