Toplu Ders Çalışıp Öğrendiğimiz Her Şeyi Unutalım

Fikir Yazıları - Bu yazı tüm öğrenci ve zamanında öğrenci olmuş ya da kendini her daim öğrenci hisseden idealist insanlarla ilgilidir. Hepimiz hayatımızın belli zamanlarında ders çalışmışızdır. Literatürde zamana bağlı ders çalışma yöntemi ikiye ayrılmıştır. Bunlar: Toplu

Toplu Ders Çalışıp Öğrendiğimiz Her Şeyi Unutalım

 

Bu yazı tüm öğrenci ve zamanında öğrenci olmuş ya da kendini her daim öğrenci hisseden idealist insanlarla ilgilidir. Hepimiz hayatımızın belli zamanlarında ders çalışmışızdır. Literatürde zamana bağlı ders çalışma yöntemi ikiye ayrılmıştır. Bunlar: Toplu ve aralıklı yöntemlerdir.

 

Toplu Ders Çalışma

            Toplu ders çalışma, ders konularını sınava yakın bir zamanda bütünsel olarak çalışmayı ifade eder. Bu yöntemi birçoğumuz hatırlarız. Öğrencilik yıllarında yaygın kullanılan tek ders çalışma yöntemidir. Genelde sınav haftası sabahlara kadar ders çalışılma şeklinde bu yönteme başvurulur.Bu yöntemin öğrenme üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Olumlu olarak baktığımızda kişi ders çalışma aşamasından hemen sonra sınava girdiği için bilgilerinde taze olmasının verdiği fayda ile daha yüksek not alabilmektedir.

            Fakat kalıcılık açısından öğrenilmiş bilgiler çabuk unutulmaktadır. Sınavdan birkaç gün sonra neredeyse öğrenilmiş bilgilerin büyük çoğunluğu unutulmaktadır. Sanırım insan beyni aşırı yüklemeye karşı pek dayanıklı değil. Sabahlara kadar öğrenmeye harcanan bütün zaman ve emek bir sınav notu artısıyla sınırlı kalmaktadır. Derslerin öğrenme programlarında belirlenen onlarca kazanımın kazandırmak istediği bilgiler sanırım bu çalışma yönteminde işlevsizleşmektedir. Bu yöntemin gerçekleştirdiği tek kazanım “sınavdan yüksek not alır.” kazanımıdır. Zaten büyük çaplı sınavlarda başarılı olan insanlarla yapılan röportajlara baktığımızda büyük çoğunluğunun sabahlara kadar ders çalışmak yerine sistemli aralıklı bir ders çalışma yaptıkları görülmektedir.

 

Aralıklı Ders Çalışma

            Bu yöntemde ders konularını aralıklı olarak parçalara bölüp uzun bir zaman dilimi içerisinde sistemli bir çalışma vardır. Çok az bir öğrenci kitlesi bu yöntemi kullanıyor. Hani şu yıllardır “inek” diye tanımladığımız kitle. Sınav zamanı kopya çekme kaynağı. Bazı zamanlar “hocam ödev vardı, hocam sözlü yapacaktınız” gibi cümlelerle bizi çileden çıkartan çok çok azınlıktaki öğrenci kitlesi.

Bu öğrencilerin kullandığı bu yöntem, yapılan birçok araştırmada öğrenme açısından kalıcılığı artırmada etkili bir ders çalışma yöntemidir. Bu çalışma ile yapılan öğrenmeler kalıcılık açısından uzun yıllar kişiye fayda sağlamaktadır. Öğrenmenin en etkili yolu olan “tekrar” işlevini sağlamaktadır.Ders programlarında belirlenen kazanımların etkililiği açısından da faydalı bir yöntemdir.

 

Eğitim Sistemimizde Ders Çalışma Yöntemi

            Hepimizin bildiği üzere elbette toplu ders çalışıyoruz. Sınavlarımızdan yüksek not alıyoruz ve her şey orada bitiyor. Sonra unutuyoruz. Eğitimin en önemli vazifesi olan bireyleri hayata hazırlama görevi toplu ders çalışma yöntemi yüzünden etkisiz kalmaktadır. Öte yandan toplu çalışmanın kazandırmış olduğu sona bırakma alışkanlığını toplum içerisinde bireyler üzerinde görmek mümkündür. Fatura ödemelerini, kurum başvurularını ve daha birçok unsuru hep son güne bırakıyoruz. Sanırım bu okulda toplu çalışmanın vermiş olduğu bir alışkanlık.

 

            Çocuklar aralıklı ders çalışmaya yönlendirilmelidir. Onlara aralıklı yöntemin toplu yönteme göre daha kolay bir yöntem olduğu açıklanmalıdır. Sabahlara kadar ders çalışma yerine aralıklı olarak azar azar çalışmanın daha faydalı olduğu fark ettirilmelidir.Aralıklı ders çalışma alışkanlık haline getirilmelidir. Ders çalışma genelde evde yapılan bir eylem olduğu için ailelere de aralıklı çalışmanın önemi anlatılmalı ve çocukların bu yönteme göre yetiştirilmesi sağlanmalıdır.