Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Türkiye’deki Sevgi

Türkiye’deki Sevgi

Edebiyat 21 Mayıs 2020 10:33 - Okunma sayısı: 2.584

Kemal BABUTSALI

1995 senesinde Türkiye’ye yerleştikten sonra kesme çiçek bulmak zordu benim için. Avrupa’da her aile kesme çiçek için bütçe ayırır. Türkiye’de evde kesme çiçek bulundurma geleneği lüks görüldüğünden ve sadece özel günlerde ve hasta ziyaretlerinde satın alındığından kesme çiçek zor bulunuyordu.

Ben çiçekleri özelikle güzel kokan çiçekleri çok seviyorum. Gittiğim pazarlarda, belirli dönemlerde, çiçek satan bir kadınla tanıştım. Ondan çiçek satın almaya başladım. Gel zaman git zaman kadınla samimi olduk ve benim çiçeklere ilgimi anlayınca bana, Uncalı Mezarlığı’na yakın evinden, çiçeklerinden bahsetti, beni evine davet etti. Maalesef, çok istememe rağmen, onu evinde ziyaret etmek, araba kullanmadığım için hiç kısmet olmadı. Ne zaman pazara gitsem gözlerim çiçekçi teyzeyi arar oldu. Bir gün yaşlı bir dedenin çiçek sattığını gördüm. Yanına yaklaşarak çiçeklerinden satın aldım, sohbet ettik, ona çiçekçi teyzemden bahsettim. Gözleri doldu ve’’ O, benim eşimdi, onu kaybettik,’’dedi. Çok üzüldüm; artık o güzel çiçek bahçesini ve teyzeyi göremeyeceğim için. Ne zaman pazara gitsem, dede ordaysa çiçek aldım ondan. Çok zaman geçmedi onu da pazarda göremez oldum.

Daha sonrasında ben Gürsu, Konyaaltı’na taşındım. O bölgede, yine pazarda çiçek satan orta yaşlı bir çift gördüm, yine sevinçle çiçek aldım ve daha önce teyzeden sonra da eşinden çiçek aldığımdan ama dedeyi artık uzun süredir göremediğimden bahsettim. İkisi de:’’ Kemal Bey, misiniz? Diye, sordu.’’ Evet,’’ dedim. Biz sizi tanıyoruz önce anamdan sonra da babamdan. Hep sizden bahsederlerdi. Maalesef babamı da kaybettik geçen sene. Şimdi biz, onların bahçesine bakıyoruz. Sizi misafir etmek, anamın, babamın çiçeklerini, bahçesini göstermek, kahvemizi, yemeğimizi paylaşmak isteriz deyip bana cep telefonlarını verdiler. Her sezon birbirimizi arayıp hal hatır sorduktan sonra sezonda ne varsa onu sipariş veriyorum ve bana, eve getiriyorlar, bu da beni çok mutlu ediyor, evin her yeri çiçek doluyor.

Yorumlar (1)

Hulya Kandemir Yavuz - 21 Mayıs 2020 10:59

Hayırlı olsun,yüreğine, kalemine sağlık, hosgeldin
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Edebiyat
1 MAYIS 1977

Edebiyat01 Mayıs 2025 01:58

1 MAYIS 1977

Sanatın İyileştirici Gücü ve Toplumsal Dönüşümdeki Yeri

Edebiyat29 Nisan 2025 19:45

Sanatın İyileştirici Gücü ve Toplumsal Dönüşümdeki Yeri

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

Edebiyat26 Nisan 2025 23:25

AMASYA'DA BİR HAFTA SONU (SON)

MEKTUPLA KURGULANAN İNSANCIKLAR

Edebiyat25 Nisan 2025 23:55

MEKTUPLA KURGULANAN İNSANCIKLAR

ŞİİR HİKÂYELERİNE HERMENEUTİK (YORUM BİLGİSİ) AÇIDAN BAKIŞ

Edebiyat25 Nisan 2025 09:24

ŞİİR HİKÂYELERİNE HERMENEUTİK (YORUM BİLGİSİ) AÇIDAN BAKIŞ

Neden Yanılıyoruz?

Edebiyat24 Nisan 2025 13:51

Neden Yanılıyoruz?

Düzenimiz ve Yanılgımız Üzerine

Edebiyat18 Nisan 2025 20:05

Düzenimiz ve Yanılgımız Üzerine

AMASYA’DA BİR HAFTA SONU (3)

Edebiyat17 Nisan 2025 23:15

AMASYA’DA BİR HAFTA SONU (3)

BAYRAM VE ALVARLI MEHMET EFENDİ’NİN BAYRAM ŞİİRİ ÜZERİNE

Edebiyat15 Nisan 2025 17:12

BAYRAM VE ALVARLI MEHMET EFENDİ’NİN BAYRAM ŞİİRİ ÜZERİNE

SEVİYE ATLAMAK

Edebiyat10 Nisan 2025 20:11

SEVİYE ATLAMAK