Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
ANI ANLATMA DOZU

ANI ANLATMA DOZU

Edebiyat 03 Ekim 2025 17:23 - Okunma sayısı: 215

Muhsin Boz

Ekim 2025, Eskişehir

ANI ANLATMA DOZU

Geçenlerde, “Fareler ve İnsanlar” kitabını yıllar sonra yeniden okudum. İlk okumam lise yıllarında olmalı. Yani nereden baksam 45-47 yıl geçmiş aradan. Olay örgüsünü ve daha pek çok şeyi unutmuşum tabii. Kitapla ilgili olarak yazılmaya değer onlarca konu var. Ama ben bu metni ilgilendiren bir yerden söz edecek, siz sevgili okurlarımla paylaşacağım: Kitabın başkarakterlerinden Lennie Small; IQ’su 30 dolayında olan, zihinsel özürlü, dört-beş yaş davranışlarına sahip bedenen kuvvetli bir erişkin. Çalıştığı çiftlikte ırkçılığa maruz bırakılarak yalnızlığa mahkûm edilmiş zenci seyis Crooks’un odasına gidiyor. Crooks, bir Beyaz’ın odasına gelmesine seviniyor. Crooks, yalnızlığından dolayı kitap, dergi okumaya sığınmış. Netice de kendini çok geliştirmiş. Sohbet, önce güzel başlamışken nahoş bir son ile sonlanıyor. Yazar; okuyarak diğer insanlara göre daha iyi bir duruma gelinebileceğini, birikimin kişiyi anlayan insanlarla paylaşılamadıktan sonra bir işe yaramayacağını, yalnızlığın daha da derinleşeceğini, koyulaşacağını ima eder. Sonuç olarak kendinizi ne kadar geliştirmiş olursanız olun, yalnız kalmamak için başka insanlara, arkadaşlara, eşe dosta ihtiyacınız var, ihtiyacımız var.

Son cümlemde, “eş” sözcüğünü kullandım. Evliyseniz, gün içinde yaşadığınız pek çok şeyi önce eşinizle paylaşırsınız. Onun için de aynı şey söz konusu. Çocuklarınız büyükse onlarla, akrabalarla, iş arkadaşlarınızla, dostlarla… Yaş ilerleyip emekli olunca, insanın hayatından birer birer çekilmeye başlar bazı şeyler. Kayıplar artmıştır. Arkadaşlar, akrabalar… Yeni olaylar da eskisi gibi hatırlanmaz. İnsanın ilk aklına gelen eskilerdir, eski anılardır. Anılar içinde de kendisine göre en kıymetli olanlar. Bu anılarını en yakın çevresi ile paylaşmaya koyulur. Bazen zamana yayarak aynı anıyı üç-beş kez anlatmaya kalkışır. Karşıdaki de tevazu gereği ya dinler ya da daha önce dinlediğini söyler. Anlatanın haddini bilip süreyi uzatmaması gerekir. Ama bazen bu sınır bilinmez de anlatılır, anlatılır; karşı tarafı yorulur, uzaklaşır anlatılandan. Özetle, evet, o gün yaşananların ve geçmişte kalan anıların anlatmaları, paylaşmaları gerekir ama insan da anlatırken sınırını, dozunu bilmeli.

Anadolu’da erkeklerin en çok anlattığı anılar, askerlik anılarıdır. Gerçekten de iyisiyle, kötüsüyle askerlik, dolu dolu geçmiştir ve anlatılmaya değer onlarca, yüzlerce olay vardır. Avcıların da anıları meşhurdur. Hatta bu anılar öyle abartılı anlatılır ki, anlatan da, dinleyen de olayın artık gerçek olmadığını bilir. Ama gülmek ve kahkaha atmak için kimse ortamı bozacak bir müdahale yapmaz.

Bir de anılarını anlatamadığı için zor duruma düşen insanlar vardır. Yıllar önce küçürek bir öykü yazmış, herhangi bir yerde yayımlatmamış, kimseyle paylaşmamıştım. Sanırım tam sırası. Öykünün adı, “Anlatmayacaksın.”

Evlenip boşanmış bir adam, bekâr bir kadına ölesiye âşık olur. Evlenmek isteyince, kadın şart koşar, şart koyar:

“Anılarından asla söz etmeyecek, anlatmayacaksın. Anılarını anlatman, ‘eski eş’ ini anımsaman, anman demektir. Tanımasam da, katlanamam ona, katlanamam bu duruma.”

Evlenirler. Adam zayıflaya zayıflaya, bir ay içinde mum gibi erir. Söndüğünde, tıp, ölüm nedenini bulamaz. Oysa tababetin yetisi olsaydı, yetebilseydi, tanı ve dolayısıyla ölüm nedeni şu olacaktı:

“Anı Anlatma Eksikliği Sendromu.”

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Edebiyat
Heidegger’i Heidegger Anlatırsa

Edebiyat20 Kasım 2025 22:36

Heidegger’i Heidegger Anlatırsa

İstanbul’a, Gençliğimize, Bize Dair Bir Yolculuk (Deneme – Gezi /1974 Mezunları Buluşması Üzerine)

Edebiyat17 Kasım 2025 22:26

İstanbul’a, Gençliğimize, Bize Dair Bir Yolculuk (Deneme – Gezi /1974 Mezunları Buluşması Üzerine)

Kulaktan Dolma Bilgeliğin Dayanılmaz Ağırlığı

Edebiyat13 Kasım 2025 08:19

Kulaktan Dolma Bilgeliğin Dayanılmaz Ağırlığı

Ahlak ve Siyaset Kitabı:Kutadgu Bilig

Edebiyat10 Kasım 2025 19:56

Ahlak ve Siyaset Kitabı:Kutadgu Bilig

UZAKLARDA BİR KİTAP ŞENLİĞİ (2)

Edebiyat26 Ekim 2025 23:05

UZAKLARDA BİR KİTAP ŞENLİĞİ (2)

UZAKLARDE BİR KİTAP ŞENLİĞİ (1)

Edebiyat23 Ekim 2025 22:57

UZAKLARDE BİR KİTAP ŞENLİĞİ (1)

Çocuk Edebiyatı Nedir Ne Değildir?

Edebiyat12 Ekim 2025 19:10

Çocuk Edebiyatı Nedir Ne Değildir?

Geleceğe Yazılmış Bir Mektup: Yolculuğum İnsan

Edebiyat06 Ekim 2025 18:38

Geleceğe Yazılmış Bir Mektup: Yolculuğum İnsan

Ahmed-i Hânî ve Mem u Zîn

Edebiyat22 Eylül 2025 19:25

Ahmed-i Hânî ve Mem u Zîn

Dil Bayramı’nın Anlamı Üzerine Bir Deneme

Edebiyat21 Eylül 2025 23:07

Dil Bayramı’nın Anlamı Üzerine Bir Deneme