Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Eğitimsiz Bedenler Sağlıksız Toplumlar Yaratır

Eğitimsiz Bedenler Sağlıksız Toplumlar Yaratır

Fikir Yazıları 20 Haziran 2025 10:42 - Okunma sayısı: 551

Hasan Turunç

EĞİTİMSİZ BEDENLER SAĞLIKSIZ TOPLUMLAR YARATIR

Mİllİ Eğitim Bakanlığı daha önce yapılan yönetmelik değişikliği ile Meslek Liselerinde Beden Eğitimi dersini 12. sınıflardan başlayarak aşamalı şekilde tüm kademelerde seçmeli hale getirmişti. Bu da yetmezmiş gibi okutulabilecek seçmeli dersler çizelgesinde Beden Eğitimi/Resim/Müzik aynı çatı altına toplanarak tek dersmiş gibi kabul edilip birbirine kırdırılmış, bu dersleri okutan öğretmenler ise “hanginiz gitsin!” sorusuyla başbaşa bırakılarak birbirine darılmıştı. Üstelik atalarımızın, sanatın ve sporun toplum için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu bize hatırlatan vasiyet gibi sözleri varken:

“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

“Gençlik, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusun geleceği güvence altındadır.”

Milli Eğitim Bakanlığının, Tebliğler Dergisinde yayımladığı son kararlar arasında Beden Eğitimi dersi ile ilgili önemli değişiklikler dikkat çekiyor.

Proje Okulları ve Fen Liselerinde 12. sınıflarda Beden Eğitimi dersi tamamen kaldırılırken Anadolu Liselerinde ise seçmeli hale getirildi.

Bu değişiklikle adı geçen okul türlerindeki ders dağılımı değişecek, Beden Eğitimi öğretmenlerinin ders sayısı oldukça azalacak. Bu durum beraberinde norm fazlası durumuna düşerek tayin isteyip düzenini değiştirmek zorunda kalacak sayısız öğretmen yaratacak.

Bu karardan olumsuz etkilenecek olanlar sadece öğretmenler değil elbette. Günümüzde zaten oldukça az hareket eden gençlerin fiziksel aktiviteye erişimi daha da azalacak.

Sosyalleşmenin en önemli araçlarından olan Beden Eğitimi ve Sporun yıllardır kademeli olarak azaltıldığı ve bu son hamleyle iyiden iyiye yok sayıldığı bu anlayış ile toplumsal manada sosyal, fiziksel ve zihinsel olarak tam bir iyilik halinden söz edilemez. Düzenli hareket kabiliyetinin yitirildiği, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının yerini fast food beslenme tarzına bıraktığı günümüz koşullarında, yaşam boyu spor felsefesine inancını kaybetmiş ya da hiçbir zaman inanmamış bir eğitim sisteminde sağlıklı bir toplumdan bahsetmek mümkün mü?

Fiziksel aktivite alanını yok edip Beden Eğitimi öğretmenlerini küstürürseniz günümüzün en büyük tehlikelerinden biri olan ve bir çok hastalığın temel nedeni obezite ile kim ve nasıl mücadele edecek?

Atatürk, “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” derken bireylere bu yönde ailede kazandırılacak spor bilincinin okullarda verilecek eğitimle pekiştirilmesinden bahsediyordu. “Sağlam kafanın sağlam vücutta bulunduğunu” koskoca MEB unutmuş olamaz diye düşünüyorum.

Unuttuysa da hatırlatırım!

hasanturunc47@gmail.com

Hasan TURUNÇ

Yorumlar (1)

Savaş - 20 Haziran 2025 12:51

Yüreğine Sağlık Hasan Hocam...
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
GÜZEL İNSAN OLMALI

Fikir Yazıları04 Haziran 2026 01:02

GÜZEL İNSAN OLMALI

EMEKLİ ÖĞRETMEN MAĞDUR, EMEKLİ HAKLARI GÜNCELLENMELİ

Fikir Yazıları01 Haziran 2026 23:31

EMEKLİ ÖĞRETMEN MAĞDUR, EMEKLİ HAKLARI GÜNCELLENMELİ

KURBAN Kelimesinin Özündeki Işık (Etimolojik, Numerolojik ve Ezoterik Bir Okuma)

Fikir Yazıları29 Mayıs 2026 11:43

KURBAN Kelimesinin Özündeki Işık (Etimolojik, Numerolojik ve Ezoterik Bir Okuma)

BAYRAMLAR KİMİNLE GÜZEL: O ZAMAN NEDEN GELDİNİZ!

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 15:26

BAYRAMLAR KİMİNLE GÜZEL: O ZAMAN NEDEN GELDİNİZ!

Bayramın Ruhu Samimiyette Saklı

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 10:54

Bayramın Ruhu Samimiyette Saklı

BAYRAMLAR VE BİZE KATTIKLARI

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 01:37

BAYRAMLAR VE BİZE KATTIKLARI

Unutulan Değerlerin Kapısını Çalan Son Gelenek: Bayram

Fikir Yazıları27 Mayıs 2026 19:17

Unutulan Değerlerin Kapısını Çalan Son Gelenek: Bayram

SESSİZ DEVRİM : KİTAP OKUMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü  ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi  21)

Fikir Yazıları25 Mayıs 2026 12:23

SESSİZ DEVRİM : KİTAP OKUMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 21)

BİR SİYAH BEYAZ HİKAYESİ: İNSANIN KAHVE OLASI GELİYOR!

Fikir Yazıları22 Mayıs 2026 20:43

BİR SİYAH BEYAZ HİKAYESİ: İNSANIN KAHVE OLASI GELİYOR!

OKUMUŞLARIMIZIN DA OKUMAMASININ SEBEPLERİ VE ÖNERİLER (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 20)

Fikir Yazıları21 Mayıs 2026 21:06

OKUMUŞLARIMIZIN DA OKUMAMASININ SEBEPLERİ VE ÖNERİLER (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 20)