Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
 POLİTİK-a

POLİTİK-a

Fikir Yazıları 04 Mart 2022 19:23 - Okunma sayısı: 993

ALİ GENÇLİ

POLİTİK–a

Politika: ( Poli: çok, Tika: yüzlü) çok yüzlü anlamına geliyor. Siyaset yapanlara çok yüzlü demiş Antik yunanlılar. Farkında olsak da olmasak da politikanın içindeyiz yaşamımız süresince. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz suyun kirliliği, can güvenliğimiz, sağlığımız, beslenmemiz, yaşam kalitemiz ve huzurumuz bizi yöneten siyasetçilerin eseri.

Hayatımız; tercihlerimiz ve seçimlerimiz sonucu aldığımız ödüller ve ödediğimiz bedeller toplamıdır. Gerçek böyle. Bizi yönetmeye talip olanlar, çok yüzlülüklerini ne denli bize gösterebilirlerse kazanma şansları o denli artar. Çok yüzlülüğü, iki yüzlülük olarak algılamayın sakın. O ayrı bir şey. Çünkü yaşamımızın kalitesi bize gösterilen yüzü tercihimizle doğru orantılıdır. Politikacının sahip olduğu yüzler, seçmenin tercih nedenidir. Her seçmen kendine uygun bulduğu, sempati duyduğu yüze göre seçimini yapar. Ha bir de şu var elbette; ne kadar kendimize uygun yüzünü gösteren politikacıyı, başımızın tacı yapsak da, seçim hileleri, hileli seçimler, peş para etmez seçim yasaları, şark kurnazlığı da bu çok yüzlülüğün bir geçeği.

Yine başa dönecek olursak, çok yüzlülük aynı zamanda içinde yüzsüzlüğü de taşıyor. Güzel ülkemin ve insanlarının hiç de hak etmediği olayları yaşadığı şu günlerde, bunu bir kez daha düşünmek gerek. Hem çok yüzlü olup, yüzsüz politikacıları da ibret alınacak tavırlarıyla izliyoruz. Seçerken gözden kaçırdığımız bu olgu bize ağır bedeller ödetebiliyor. Egolarını, erdemliliğin önüne koyabilen, dün söylediğinin tam tersini bugün söyleyebilen, kendi çıkarlarını ülkenin çıkarları önüne koyabilen politikacıları da seçebiliyorsak yapılan her türlü etik dışı davranışları, yolsuzlukları hazmedebiliyorsak; o zaman ‘Her toplum hak ettiği biçimde yönetilir.’ sözlerinde anlamını bulan –müstahak vatandaş-lıktan hoşnuduz demektir.

Sorgulamayan, denetlemeyen, hesap sormayan seçmenler olduğumuz sürece yani birey olmayı başaramayıp bir-rey olmaktan kurtulamadığımız sürece yakınmalarımız ve şaç baş yolmalarımız gök kubbede hoş bir seda olarak kalacaktır.

Önümüzdeki ilk seçimlerde sandık önümüze bir kez daha konduğunda; birey olarak sorgulamamız gereken şeyleri değerlendirmeli yaşam kalitemizin arttırılması için taleplerimizi belirlemeliyiz. Yaşamımızın sürgit sorunlarla boğuşmakla geçmesini istemiyorsak, yüzeysel tartışmalarla zaman yitirmek yerine, nimet-külfet dengesinin kurulması için taleplerde bulunmalıyız.

Ne yazık ki üç beş lig takımını tutan taraftarlar gibiyiz.

Sistemin bize layık gördüğü, sürekli kalitesi düşen bir yaşam, dört bir tarafı ateşle çevrili ve kan gölüne dönmüş bir ülke, katledilen bir çevre, hastalıkları çoğaltan hava kirliliği, çocuklarımın elinden alınmış gelecekleri, dibe vurmuş bir eğitim sistemi... Nimet-külfet dağılımındaki eşitsizliğin ömrümüzden çaldığı ‘an’ları sorgulayabiliyor muyuz? Bugüne kadar bize gösterilen yüzlerin maskelerden ibaret olduğunu ardında saklanan gerçek yüzleri, yüzsüzlükleri görebiliyor muyuz?

Kısacası farkında mıyız, çalınan hayatımızın? Ve bunu önlemek için hangi yolu izleyeceğimizi irdeleyebiliyor muz? İnanın bu, çok kolay…

Sadece ‘birey’ olduğumuzun farkına varalım.

Esen kalınız.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
DENİZE BAKMAK, BELAYLA KALMAK

Fikir Yazıları07 Ekim 2025 20:36

DENİZE BAKMAK, BELAYLA KALMAK

Çocuğun Ebeveynini Seçmek

Fikir Yazıları02 Ekim 2025 21:48

Çocuğun Ebeveynini Seçmek

Phil Williams’ın Raporu: “2040’ta 5. Dalga Organize Suç” [Organize Suçun Değişen Karakteri Üzerine]

Fikir Yazıları24 Eylül 2025 16:22

Phil Williams’ın Raporu: “2040’ta 5. Dalga Organize Suç” [Organize Suçun Değişen Karakteri Üzerine]

Miras Yükü

Fikir Yazıları20 Eylül 2025 01:25

Miras Yükü

AYNI KÖKTEN GELEN İNANÇLAR

Fikir Yazıları17 Eylül 2025 13:45

AYNI KÖKTEN GELEN İNANÇLAR

Anne-Baba ve Çocuk İletişimi

Fikir Yazıları16 Eylül 2025 20:37

Anne-Baba ve Çocuk İletişimi

Fikir Yazıları15 Eylül 2025 13:56

"Açıksözlü" ve "İçten Pazarlıklı Olma" Halleri Üzerine Bir Yorum

Hesaplaşma

Fikir Yazıları02 Eylül 2025 23:35

Hesaplaşma

BİREYSEL LİYAKATSİZLİKTEN KURUMSAL ŞİZOFRENİYE

Fikir Yazıları02 Eylül 2025 23:12

BİREYSEL LİYAKATSİZLİKTEN KURUMSAL ŞİZOFRENİYE

KENDİ

Fikir Yazıları01 Eylül 2025 13:03

KENDİ