Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
 POLİTİK-a

POLİTİK-a

Fikir Yazıları 04 Mart 2022 19:23 - Okunma sayısı: 1.079

ALİ GENÇLİ

POLİTİK–a

Politika: ( Poli: çok, Tika: yüzlü) çok yüzlü anlamına geliyor. Siyaset yapanlara çok yüzlü demiş Antik yunanlılar. Farkında olsak da olmasak da politikanın içindeyiz yaşamımız süresince. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz suyun kirliliği, can güvenliğimiz, sağlığımız, beslenmemiz, yaşam kalitemiz ve huzurumuz bizi yöneten siyasetçilerin eseri.

Hayatımız; tercihlerimiz ve seçimlerimiz sonucu aldığımız ödüller ve ödediğimiz bedeller toplamıdır. Gerçek böyle. Bizi yönetmeye talip olanlar, çok yüzlülüklerini ne denli bize gösterebilirlerse kazanma şansları o denli artar. Çok yüzlülüğü, iki yüzlülük olarak algılamayın sakın. O ayrı bir şey. Çünkü yaşamımızın kalitesi bize gösterilen yüzü tercihimizle doğru orantılıdır. Politikacının sahip olduğu yüzler, seçmenin tercih nedenidir. Her seçmen kendine uygun bulduğu, sempati duyduğu yüze göre seçimini yapar. Ha bir de şu var elbette; ne kadar kendimize uygun yüzünü gösteren politikacıyı, başımızın tacı yapsak da, seçim hileleri, hileli seçimler, peş para etmez seçim yasaları, şark kurnazlığı da bu çok yüzlülüğün bir geçeği.

Yine başa dönecek olursak, çok yüzlülük aynı zamanda içinde yüzsüzlüğü de taşıyor. Güzel ülkemin ve insanlarının hiç de hak etmediği olayları yaşadığı şu günlerde, bunu bir kez daha düşünmek gerek. Hem çok yüzlü olup, yüzsüz politikacıları da ibret alınacak tavırlarıyla izliyoruz. Seçerken gözden kaçırdığımız bu olgu bize ağır bedeller ödetebiliyor. Egolarını, erdemliliğin önüne koyabilen, dün söylediğinin tam tersini bugün söyleyebilen, kendi çıkarlarını ülkenin çıkarları önüne koyabilen politikacıları da seçebiliyorsak yapılan her türlü etik dışı davranışları, yolsuzlukları hazmedebiliyorsak; o zaman ‘Her toplum hak ettiği biçimde yönetilir.’ sözlerinde anlamını bulan –müstahak vatandaş-lıktan hoşnuduz demektir.

Sorgulamayan, denetlemeyen, hesap sormayan seçmenler olduğumuz sürece yani birey olmayı başaramayıp bir-rey olmaktan kurtulamadığımız sürece yakınmalarımız ve şaç baş yolmalarımız gök kubbede hoş bir seda olarak kalacaktır.

Önümüzdeki ilk seçimlerde sandık önümüze bir kez daha konduğunda; birey olarak sorgulamamız gereken şeyleri değerlendirmeli yaşam kalitemizin arttırılması için taleplerimizi belirlemeliyiz. Yaşamımızın sürgit sorunlarla boğuşmakla geçmesini istemiyorsak, yüzeysel tartışmalarla zaman yitirmek yerine, nimet-külfet dengesinin kurulması için taleplerde bulunmalıyız.

Ne yazık ki üç beş lig takımını tutan taraftarlar gibiyiz.

Sistemin bize layık gördüğü, sürekli kalitesi düşen bir yaşam, dört bir tarafı ateşle çevrili ve kan gölüne dönmüş bir ülke, katledilen bir çevre, hastalıkları çoğaltan hava kirliliği, çocuklarımın elinden alınmış gelecekleri, dibe vurmuş bir eğitim sistemi... Nimet-külfet dağılımındaki eşitsizliğin ömrümüzden çaldığı ‘an’ları sorgulayabiliyor muyuz? Bugüne kadar bize gösterilen yüzlerin maskelerden ibaret olduğunu ardında saklanan gerçek yüzleri, yüzsüzlükleri görebiliyor muyuz?

Kısacası farkında mıyız, çalınan hayatımızın? Ve bunu önlemek için hangi yolu izleyeceğimizi irdeleyebiliyor muz? İnanın bu, çok kolay…

Sadece ‘birey’ olduğumuzun farkına varalım.

Esen kalınız.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Ankara mı, en kara mı?

Fikir Yazıları12 Ocak 2026 03:53

Ankara mı, en kara mı?

Narkissos’un Mirası

Fikir Yazıları03 Ocak 2026 21:11

Narkissos’un Mirası

KADIN LİDERLER VE CAM TAVAN SENDROMU

Fikir Yazıları31 Aralık 2025 09:35

KADIN LİDERLER VE CAM TAVAN SENDROMU

TAC MAHAL’İ YENİDEN İNŞA EDEBİLİR MİSİN?

Fikir Yazıları29 Aralık 2025 22:44

TAC MAHAL’İ YENİDEN İNŞA EDEBİLİR MİSİN?

Bir Toplumun Geleceği: Çocuk ve Kitap

Fikir Yazıları29 Aralık 2025 14:27

Bir Toplumun Geleceği: Çocuk ve Kitap

Aşırılıklar Çağı:  Sınırsız Açgözlülük, Sınırsız Görgüsüzlük, Sınırsız Özgürlük, Sınırsız Mutluluk

Fikir Yazıları26 Aralık 2025 15:40

Aşırılıklar Çağı: Sınırsız Açgözlülük, Sınırsız Görgüsüzlük, Sınırsız Özgürlük, Sınırsız Mutluluk

1 KG PAMUK MU, 1 KG DEMİR Mİ DAHA AĞIR?

Fikir Yazıları24 Aralık 2025 20:08

1 KG PAMUK MU, 1 KG DEMİR Mİ DAHA AĞIR?

NİYET

Fikir Yazıları21 Aralık 2025 21:46

NİYET

GÜNEŞİ SELAMLAMA

Fikir Yazıları21 Aralık 2025 08:41

GÜNEŞİ SELAMLAMA

LODOS ESİNCE

Fikir Yazıları20 Aralık 2025 01:02

LODOS ESİNCE