Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

Fikir Yazıları 15 Mart 2024 20:44 - Okunma sayısı: 959

Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

Ülkeler açısından kalkınma, başta ekonomi olmak üzere sosyal ve insani yaşam standartlarında ulusal ve bölgesel düzeyde gelişmişliği temsil etmektedir. Kalkınmış ülkeler gerek ekonomik açıdan gerekse de sosyal ve insani yaşam standartları açısından kabul edilen standartları ulusal ve bölgesel düzeyde yakalamıştır. Kalkınmakta olan ülkeler ise ekonomi, sosyal ve insani yaşam standartları açısından ulusal ve bölgesel düzeyde kalkınmış ülkeler seviyesine ulaşmada belli bir mesafe almıştır. Kalkınmamış ülkeler ise ekonomi, sosyal ve insani yaşam standartları açısından ulusal ve bölgesel düzeyde kalkınmış ülkelerin oldukça gerisindedir.

Ulusal ve bölgesel kalkınmada üniversite stratejik öneme sahiptir. Üniversite, öncelikle bulunduğu bölgenin kalkınmasına katkı vererek ulusal kalkınmaya katkı vermektedir. Üniversite, kalkınmanın gerektirdiği insan gücü taleplerine cevap verme, sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapma, yetişkin eğitimini gerçekleştirme, danışmanlık, sağlık ve eğitim hizmetleriyle ulusal ve bölgesel kalkınmaya doğrudan etkide bulunmaktadır.

Kalkınmada ekonomi öncelikli sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik kalkınma, sanayinin gelişmesiyle eşdeğer tutulmaktadır. Üniversite özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirirken sanayi-üniversite iş birliği çerçevesinde ihtiyaç duyulan nitelikte ve sayıda yetiştirilmesine özel önem vermelidir. Ulusal ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesi öncelikle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesiyle mümkündür.

Yeni bilgi ve teknolojiye sahip olanlar ulusal ve bölgesel kalkınmada bir adım önde olmuştur. Üniversite ulusal ve bölgesel kalkınma için çeşitli sektörlerde ihtiyaç duyulan yeni bilgi ve teknolojiyi üretmeli, ortaya koymalıdır. Üniversite yaptığı araştırmalarla yeni bilgiyi ortaya koymalıdır. Üniversite aynı zamanda yeni bilgiyi ulusal ve bölgesel kalkınmaya doğrudan etki edecek teknolojiye dönüştürebilmelidir. Yeni bilgi ve teknoloji olmadan ulusal ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesi söz konusu değildir.

Ulusal ve bölgesel kalkınma için, üniversitenin öncelikli alanlarda ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmesi, yeni bilgi ve teknolojiyi üretmesi büyük önem taşımaktadır. Üniversitenin, ulusal ve bölgesel kalkınmada büyük önem taşıyan sanayi, ticaret, tarım, madencilik, enerji, ulaşım vb. sektörlerde üzerine düşen rolü ve sorumluluğu etkili bir biçimde yerine getirmesi kalkınmayı doğrudan olumlu etkilemektedir. Aksi durum ise hem ulusal ve bölgesel kalkınmayı olumsuz etkilemekte hem de toplum nazarında üniversitenin kurumsal itibarını ve üniversiteye duyulan güveni zedelemektedir.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
KADIN LİDERLER VE CAM TAVAN SENDROMU

Fikir Yazıları31 Aralık 2025 09:35

KADIN LİDERLER VE CAM TAVAN SENDROMU

TAC MAHAL’İ YENİDEN İNŞA EDEBİLİR MİSİN?

Fikir Yazıları29 Aralık 2025 22:44

TAC MAHAL’İ YENİDEN İNŞA EDEBİLİR MİSİN?

Bir Toplumun Geleceği: Çocuk ve Kitap

Fikir Yazıları29 Aralık 2025 14:27

Bir Toplumun Geleceği: Çocuk ve Kitap

Aşırılıklar Çağı:  Sınırsız Açgözlülük, Sınırsız Görgüsüzlük, Sınırsız Özgürlük, Sınırsız Mutluluk

Fikir Yazıları26 Aralık 2025 15:40

Aşırılıklar Çağı: Sınırsız Açgözlülük, Sınırsız Görgüsüzlük, Sınırsız Özgürlük, Sınırsız Mutluluk

1 KG PAMUK MU, 1 KG DEMİR Mİ DAHA AĞIR?

Fikir Yazıları24 Aralık 2025 20:08

1 KG PAMUK MU, 1 KG DEMİR Mİ DAHA AĞIR?

NİYET

Fikir Yazıları21 Aralık 2025 21:46

NİYET

GÜNEŞİ SELAMLAMA

Fikir Yazıları21 Aralık 2025 08:41

GÜNEŞİ SELAMLAMA

LODOS ESİNCE

Fikir Yazıları20 Aralık 2025 01:02

LODOS ESİNCE

BİRLİKTE KAÇ ADIM ATIYORUZ? ‘’ADIM ATMAK BİR CESARETTİR, AYNI RİTİMDE YÜRÜMEK İSE BİR KÜLTÜRDÜR.’’

Fikir Yazıları19 Aralık 2025 18:28

BİRLİKTE KAÇ ADIM ATIYORUZ? ‘’ADIM ATMAK BİR CESARETTİR, AYNI RİTİMDE YÜRÜMEK İSE BİR KÜLTÜRDÜR.’’

“MESLEĞİM HAYATIM” PROJESİ  VE EĞİTİMDE “MESEM” GERÇEĞİ

Fikir Yazıları11 Aralık 2025 02:33

“MESLEĞİM HAYATIM” PROJESİ VE EĞİTİMDE “MESEM” GERÇEĞİ