Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
NEO-LİBERALİZM KISKACINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM

NEO-LİBERALİZM KISKACINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM

Eğitim Bilimleri 06 Ekim 2020 15:26 - Okunma sayısı: 2.004

Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

NEO-LİBERALİZM KISKACINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM

& quot;

Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM

Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

& quot;

& quot;

“Yükseköğretim hedefinden şaşmıştır. Yükseköğretim artık idealler değil beceriler öğretmek üzere planlanan bir eğitim olmuştur. Orada artık bilgi hedef değildir, bir amaca hizmet eden araçtır. Bilimde ve yükseköğretimde performans bilginin önüne geçmiştir ve üniversite her gün biraz daha fazla güç odaklarının istediği çerçevede şekillenmektedir. Yükseköğretim bundan böyle “Bu doğru mu?” sorusuna cevap aramayacaktır, sadece “Bunun yararı nedir?” “Fiyatı nedir?” ve “Satılabilir mi?” sorularını cevaplayacaktır.”

Jean Francois Lyotard

& quot;

& quot;

Neo-liberalizm. 20. yüzyılda gücünü yitiren 19. yüzyılın güçlü ideolojisi liberalizmin, 1970’lerin sonunda yeni bir biçimde siyasal sahneye çıkması anlamını taşımaktadır. Neo-liberalizm konusunda tek bir tanımdan söz etmek mümkün değildir. Fakat yapılan tanımlarda sermayenin ideolojisi olduğu konusunda genel bir uzlaşma bulunmaktadır. Bu bağlamda, neo-liberalizmin kapitalist devletin sınıf iktidarına dönük rolünü, dolayısıyla temsil ettiği güç ilişkileri ile iktidar biçimlerini yeniden düzenlemek üzere oluşturulmuş bir sermaye projesi olarak nitelendirilmektedir. Küreselleşmeyi harekete geçiren dinamiklerin neler olduğu sorgulandığında karşımıza neo-liberal politika ve uygulamaların çıktığı gözlenmektedir. Neo-liberalizmin küreselleşen sermayenin ve uluslararası şirketlerin ideolojisi olduğu söylenebilir (Çitçi, 2008; Kökalan Çımrın, 2009).

Neo-liberalizmin yükseköğretime yansıması “girişimci üniversite” olarak karşımıza çıkmaktadır (Erdem, 2020). Girişimci üniversite son yıllarda en çok tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern üniversiteye kıyasla girişimci üniversite, sanayi ile bilginin üretim öncesi ve sonrası aşamalarında gelir çeşitliliği yaratma amacını ön planda tutan bir işbirliği içerisindedir. Etzkowitz’e (1983) göre girişimci üniversite yeni fon kaynakları bulabilmek amacıyla sözleşmeli araştırmalar yapan, özel şirketlerle ticari ilişkilere girebilmektedir (akt. Üşenmez, 2019). İbicioğlu vd.’e (2010: 74) göre girişimci üniversite misyonu, üniversitelerin bazı faaliyet alanlarında ticari aktivitelere katılmalarını, bireylere öğretilen bilgilerin pratik olarak hayata geçirilmesini ve girişimci özellikli birey yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Girişimci üniversitenin gelişmesinde neo-liberal politika ve uygulamaların üniversiteye uyarlanmasının etkisi büyük olmuştur. Didou’ya (2002: 88) göre gelişmiş bir yükseköğretim sistemine sahip olan A.B.D. ve Kanada uluslararası eğitimi satılacak bir hizmet, pazar mantığı içinde ve mali bir kaynak olarak görmektedirler. Scott’a (2002: 208) göre Amerika Birleşik Devletleri’nde şirket üniversitelerinin artması yükseköğretimin ticarileşmesinin en güçlü kanıtıdır. Slaughter & Lselie (1999) göre üniversiteler tıpkı büyük şirketler gibi yönetilmeye başlanmıştır. Üniversiteler bilgiye, pazara sunulabilen ve satılabilen bir meta olarak yaklaşmaya başlamışlardır. Hangi derslerin verileceğini, hangi araştırmaların destekleneceğini, hangi öğrenci profiline hizmet edileceğini ve hangi kayıt politikasının benimseneceğini belirleyen artık pazardır. Gerçek iş dünyasında kullanılan stratejik planlama, toplam kalite yönetimi, ISO belgeleri gibi yöntemler pek çok kamu üniversitesinde kurumsallaştırılmaktadır. Verimlilik ve üretkenliği yeniden yapılandırmak amacıyla akademik personelin part–time ve geçici şekilde atanmaları inanılmaz oranlarda artmıştır. Aynı zamanda akademik personel program yelpazelerini genişletmek için yeni teşebbüsler yapmaları konusunda büyük baskı altındadır (akt. Lee 2002: 165). Aslan’a (2010: 19) göre girişimci üniversitede gerçeği arayış, bilim aşkı, meslektaşlar arası işbirliği ve dayanışma giderek anlamsızlaşırken; akademik etkinliklerin daha fazla sayılarla ifade edildiği, performans ölçümünün akademik yaşama hâkim kılındığı, rekabetin ağır bastığı, verimliliğin ve girişimciliğin üniversite başarısında temel kıstas olduğu, akademik değerlendirmelerde giderek niceliksel merkezi ölçütlere yönelmenin olduğu gözlenmektedir. Kwiek (2002: 143) bu durumu şu şekilde yorumlamaktadır: Tamamen neoliberal ekonomi mantığının belirlediği çerçevede faaliyet göstermeye razı olan üniversite geçen zamanla birlikte sadece bir şirket haline gelecektir ve bir “eğitim şirketi” olduğu gerçeği ona teselli sağlamayacaktır. Bu da modern bir kurum olarak üniversitenin sonu olacaktır.

Kaynaklar

  1. Aslan, G. (2010). Öğretim üyelerinin “girişimci üniversite” ve “üniversite sanayi işbirliği” kavramlarına ilişkin görüşleri. Eğitim, Bilim, Toplum Dergisi, 8(30) 7-22.
  2. Çitçi, O. (2008). Yeni siyaset: Neo-liberalizm ve postmodernizmin siyasal projesi. YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 2-32.
  3. Didou Aupetit, S. (2002). Küreselleşme, NAFTA ve Meksika’da yükseköğretim sistemi: Konular, tehditler ve reformlar. Çevirenler: Haşim Koç, Gülçin Tunalı-Koç, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 2(1), 81–92.
  4. Erdem, A. R. (2020). Kar amacı gütmeyen devlet üniversitelerinde stratejik planlama. Ankara: Gece Kitaplığı.
  5. İbicioğlu, H., Taş, S. & Özmen, İ. (2010). Üniversite eğitiminin girişimcilik düşüncesinin değişimine etkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir uygulama. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2(1 ), 53-74.
  6. Kökalan Çımrın, F. (2009). Küreselleşme, neo-liberalizm ve refah devleti ilişkisi üzerine. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE), 23, 195-204.
  7. Kwiek, M. (2002). Yükseköğretimi yeniden düşünürken yeni bir paradigma olarak küreselleşme: Gelecek için göstergeler. Çeviren: Emrah Akbaş, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 2(1), 132-154.
  8. Lee, M. N. N. (2002). Eğitimde küresel eğilimler. Çeviren: M. Hilmi Baş, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 2(1), 155–168.
  9. Scott, P. (2002). Küreselleşme ve üniversite: 21. Yüzyılın önündeki meydan okumalar. Çeviren: Seda Çiftçi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimler, 2(1), 191-208.
  10. Üşenmez, A. (2019). Üçüncü kuşak üniversitelerin değişim yönetimi: bir vakıf üniversitesi üzerine nitel bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
ÖĞRETMEN KAYBEDERSE HALK KAYBEDER

Eğitim Bilimleri31 Mayıs 2026 21:02

ÖĞRETMEN KAYBEDERSE HALK KAYBEDER

EĞİTİMDE KRİZİN ADI: KEYFİYET, EŞİTSİZLİK VE SİYASAL MÜDAHALE

Eğitim Bilimleri25 Mayıs 2026 18:31

EĞİTİMDE KRİZİN ADI: KEYFİYET, EŞİTSİZLİK VE SİYASAL MÜDAHALE

SCHWARTZ’IN DEĞERLER KURAMINDAN HAREKETLE ÇOCUK SUÇLULUĞU VE OKULDA ŞİDDETE BAKIŞ

Eğitim Bilimleri21 Mayıs 2026 21:27

SCHWARTZ’IN DEĞERLER KURAMINDAN HAREKETLE ÇOCUK SUÇLULUĞU VE OKULDA ŞİDDETE BAKIŞ

MENZİLE ULAŞAN USTA ŞOFÖRLER: DUYGUSAL ZEKÂNIN YOL HARİTASI

Eğitim Bilimleri21 Mayıs 2026 20:55

MENZİLE ULAŞAN USTA ŞOFÖRLER: DUYGUSAL ZEKÂNIN YOL HARİTASI

BAĞIMLILIK ÜZERİNE

Eğitim Bilimleri19 Mayıs 2026 20:10

BAĞIMLILIK ÜZERİNE

EĞİTİMDE DERİNLEŞEN KRİZİN ADI: MERKEZİLEŞME VE PİYASALAŞMA

Eğitim Bilimleri18 Mayıs 2026 19:04

EĞİTİMDE DERİNLEŞEN KRİZİN ADI: MERKEZİLEŞME VE PİYASALAŞMA

DİJİTAL ÜNİVERSİTE: YENİ BİR PARADİGMA SİSTEM İDDİASI

Eğitim Bilimleri14 Mayıs 2026 18:35

DİJİTAL ÜNİVERSİTE: YENİ BİR PARADİGMA SİSTEM İDDİASI

ÖĞRETMENİ SUSTURAN, OKULU DÖNÜŞTÜREN SİSTEM

Eğitim Bilimleri10 Mayıs 2026 22:55

ÖĞRETMENİ SUSTURAN, OKULU DÖNÜŞTÜREN SİSTEM

EĞİTİMDE ERİŞİLEBİLİRLİK VE EŞİTLİK

Eğitim Bilimleri09 Mayıs 2026 23:01

EĞİTİMDE ERİŞİLEBİLİRLİK VE EŞİTLİK

Matematik Hep Olacaktır

Eğitim Bilimleri07 Mayıs 2026 19:54

Matematik Hep Olacaktır