Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Anne Baba Rollerimiz ve Biz

Anne Baba Rollerimiz ve Biz

Eğitim Bilimleri 16 Nisan 2020 01:41 - Okunma sayısı: 2.141

Cemile MUSLU Yazdı

Hırslı çocuklar yetiştiriyoruz... Daha çok okusun, daha çok başarılı olsun, hep önde olsun, hep kazansın... Çocuklarımızın hayallerini sormadan onlar adına kararlar verip, onlar adına yaşıyoruz onlara biçilmiş hayatı... Sonra merhametsiz çocuk oluşundan dem vuruyoruz. Yaş aldıkça, “Bu çocuk kime çekti, biz böyle değildik“ diyoruz, örneklerimizi verirken hep uzağa bakıyoruz, yakınımızda olup biteni görmüyoruz, yeri geldiğinde konuşmalarımızın hepsinde “Ben onun iyiliği için diyorum“ diyoruz.

Çoğu kez beynimiz kodlanmış gibi sürekli çocuklarımızın iyi olması için onlara akıl veriyoruz. Tabii ki onlar için iyi olanı istemek, onlar için güzel şeyler dilemek hakkımız, fakat her şeyi abarttığımız gibi bunu da abartıyoruz. Nedense hayatımızda hep bir öğreticilik kaygısı güdüyoruz, çocuklara düşünmeyi değil de hazır düşünceyi aşılıyoruz. Bunu yaparken yine Ayşe‘nin oğlu Ali‘nin kızıyla örnek veriyoruz. Yıllar geçiyor fakat düşünceler değişmiyor, bir grup anne baba geleneksel çocuk yetiştirmeye çalışırken diğer bir grup ise modern anne baba olup proje çocuk yetiştirme derdine düşüyor! Tam da burada başlıyor asıl sorun. Mutsuzluğun temelleri de burada atılmaya başlanıyor. Çocuklarda gelişen ani sinir olaylarının, çıkışlarının nedeninde bunların yattığını düşünüyorum, hızlı yaşamlar, iş yoğunlukları, zamanın yetmemesi… Her şeyi bir kenara bırakıp düşünelim. Çünkü çocuklar kendileri olmaktan çok onları yetiştiren anne ve babalarının hayatlarını yaşıyor, oyun oynamayan, kendini ifade edemeyen, her şeyi sadece dersler ve testler olan çocuklar ne kadar mutlu olabilir ki? Çocukların gözlemledikleri kaydettikleri ve kendilerine mal ettikleri çok şey oluyor, hep diyoruz ya “Nasihat mi davranış mı?” diye… Bu sorunun cevabını unutuyoruz. Nedense çocukları hep bir akademik kaygıyla yarıştırıyoruz. Rahat bırakalım biraz çocukları, kendi özgür alanlarını oluştursunlar. “Yedi yirmi dört ders çalışsın.”dan, “Günlük şu kadar kitap okusun.” Niceliğinden kurtulalım. Her şeyi puanlama derdimiz neden? “Birilerinin lideri olsun, birilerinden önde olsun.” Nedenimiz ne?Doğru anne-baba bize göre size göre, çevreye göre değil,kaç çocuk besleyip büyüttüğüne tecrübe edinip edinmediğine,ya da hangi üniversiteyi bitirip, bilmem kim yazarın kitabını okuyup, okuduğunu çocuğunda uygulamaya çalışan teorisyen yanı ağır basan anne-baba da değildir.

İyi anne baba çocuğuna zaman ayıran, özleyen, dinleyen, onun adına kara vermeyip birlikte karar alabilen, o evin içinde çocuğun da söz hakkı sahibi olduğunu kabul eden, hata yaptığında uygun dille çocuğu uyaran, yeri geldiğinde çocuktan özür dileyip çocuğuyla ağlayabilen anne babadır. Çocuğunu hırslı değil azimli çocuk olarak yetiştiren anne babadır. Bu hayatta kazanmanın olduğu kadar, adilce kaybetmenin de olduğunu öğreten anne babadır. Çocuğa insan olmanın erdemini vererek sadece rehberlik edendir.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
ANA DİLİ VE ANADİLDE EĞİTİM

Eğitim Bilimleri22 Kasım 2025 19:36

ANA DİLİ VE ANADİLDE EĞİTİM

PROF. DR. KÜRŞAD  YILMAZ İLE EĞİTİM YÖNETİMİNDE DEĞERLER KİTABI ÜZERİNE - 2

Eğitim Bilimleri18 Kasım 2025 18:21

PROF. DR. KÜRŞAD YILMAZ İLE EĞİTİM YÖNETİMİNDE DEĞERLER KİTABI ÜZERİNE - 2

Gençleri Ülkede Tutabilme: Sorunlar, Nedenler ve Çözüm Önerileri

Eğitim Bilimleri17 Kasım 2025 19:14

Gençleri Ülkede Tutabilme: Sorunlar, Nedenler ve Çözüm Önerileri

Demokratik Okul Tahayyülleri

Eğitim Bilimleri17 Kasım 2025 16:29

Demokratik Okul Tahayyülleri

EĞİTİM ÜZERİNE

Eğitim Bilimleri04 Kasım 2025 21:30

EĞİTİM ÜZERİNE

ÖĞRENME SÜRECİ, BEYİN TEMELLİ VE KUANTUM ÖĞRENME MODELLERİ

Eğitim Bilimleri02 Kasım 2025 17:32

ÖĞRENME SÜRECİ, BEYİN TEMELLİ VE KUANTUM ÖĞRENME MODELLERİ

EĞİTİMİN KÜLTÜREL TEMELLERİ

Eğitim Bilimleri02 Kasım 2025 11:55

EĞİTİMİN KÜLTÜREL TEMELLERİ

SERBEST KIYAFET DÖNEMİ BİTTİ, OKUL FORMASI DÖNEMİ BAŞLADI

Eğitim Bilimleri01 Kasım 2025 22:43

SERBEST KIYAFET DÖNEMİ BİTTİ, OKUL FORMASI DÖNEMİ BAŞLADI

EĞİTİM YÖNETİMİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

Eğitim Bilimleri01 Kasım 2025 14:21

EĞİTİM YÖNETİMİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

Karanlık Akademi: Üniversiteler Ölürken Kim İzliyor?

Eğitim Bilimleri31 Ekim 2025 13:51

Karanlık Akademi: Üniversiteler Ölürken Kim İzliyor?