Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Pygmalion Efect (Beklenti Etkisi)

Pygmalion Efect (Beklenti Etkisi)

Eğitim Bilimleri 27 Şubat 2020 16:20 - Okunma sayısı: 2.903

Rukiye BALTACI

Pygmalion, mitolojide Kıbrıs adasında yaşayan ve mesleğine aşık bir heykeltıraştır. İnsanlardan uzakta tek başına yaşamayı seçen Pygmalion’ın tek zevki heykel yapmaktır. Bir gün dünyanın en güzel kadınını hayal eder ve onun heykelini yapar. Yaptığı heykel o kadar güzel ve etkileyici olur ki kendi yaptığı heykele aşık olur; ancak bu fildişinden yapılma cansız heykel onun sevgisine karşılık vermez. Pygmalion, sanki canlıymış gibi heykele sarılır, onu okşar ve sever. Bir gün Aphrodite, Pygmalion’a acır ve bu heykele can verir. Bir mucize gerçekleşmişir. O günden sonra Pymalion sevdiği kadınla mutlu bir ömür sürer.

Beklenti etkisi olarak adlandırdığımız Pygmalion etkisi, bu mitolojik efsaneye dayanır ve eğitim psikolojisi alanında oldukça dikkat çekmiştir. 1965 yılında “Sınıfta Pygmalion” adında yapılan deneysel bir araştırma ile öğretmen beklentilerinin öğrenci başarısı üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlanmıştı. Öğretmenlere, yapılan bir test sonucuna göre belli öğrencilerin olağanüstü hızla gelişen öğrenciler oldukları söylendi; ancak böyle bir durum söz konusu değildi, bu öğrenciler rastgele seçilmiş öğrencilerdi. Araştırma sonuçları incelendiğinde olumlu beklentilere sahip öğretmenlerin öğrencilerinin IQ testi sonuçları, kendileri hakkında olağanüstü bir gelişimden söz edilmeyen öğrencilerin IQ testi sonuçlarından daha fazla artış gösterdiler. Bu araştırmanın sonuçları eğitimde öğretmen beklentilerinin öğrencilerin zeka gelişimi ve akademik başarı üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı (Rosental ve Jacobson, 1965).

Öğretmen ve ebeveyn tutumlarının çocukların başarısı üzerindeki etkisi açıktır. Aşırı düşük beklentiler çocukların başarısında düşüklüğe neden olduğu gibi, aşırı yüksek beklentilere yönelik de çocuklarda beklentiyi karşılayamama kaygısı oluşabilir. Aşırı düşük beklentiler, çocukların sahip oldukları potansiyeli açığa çıkarmaları için gerekli ortamın oluşmasını engeller. Özellikle zihin engelli çocukların eğitiminde, öğretmen ve veli beklentilerinin gerekenin altında olması, çocuğun gelişimini sekteye uğratır; ona sunulan eğitim hizmetlerini azaltır ve çevrenin bireye bakışının da etkisiyle şekillenen benlik algısının düşmesine neden olabilir. Bu durum da öğrencinin çabalarını azaltabilir. Beklentilerin çocuğun gerçek potansiyelinin çok üzerinde olması da çocuklar için olumsuz bir durum yaratacaktır. Öğretmeninin ya da ebeveyninin beklentisini karşılayamamak da çocuklarda benlik algısının düşük olmasına neden olabileceği gibi yüksek düzeyde bir kaygıya da neden olabilir. Özellikle üstün zeka tanısı alan çocuklar bu durumla çok sık karşılaşmaktadırlar. Etiketlenme sonucunda öğretmen ve velilerinin aşırı beklentisine maruz kalan üstün zekalı çocuklar bu beklentiyi karşılayamamak korkusu yaşayabilir ve kendilerini kuşatılmış hissedebilirler. 

Sanırım gerçekçi ve makul beklentiler ile yüreklendirici tavırlar çocukların gelişimi için oldukça isabetli olacaktır.

KAYNAKÇA

https://books.google.com.tr/books?id=RAixDgAAQBAJ&pg=PA62&lpg=PA62&dq=mitoloji+pygmalion+isimli+heykeltra%C5%9F&source=bl&ots=qtdRHPMmQn&sig=ACfU3U2dbY3lb5470bm4ZWSHvrxqRW8JNw&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwiEre3vlbDmAhWPYMAKHRYwCWI4ChDoATAEegQIChAB#v=onepage&q=mitoloji%20pygmalion%20isimli%20heykeltra%C5%9F&f=false

Rosenthal, R. ve Jacobson L. (1968). Pygmalion in the classroom. The Urban Review3(1), 16-20.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
ÖDÜL VE CEZA ÜZERİNE

Eğitim Bilimleri29 Nisan 2026 21:02

ÖDÜL VE CEZA ÜZERİNE

ŞİDDETE ÇÖZÜM OKULUN İÇİNDE

Eğitim Bilimleri26 Nisan 2026 21:50

ŞİDDETE ÇÖZÜM OKULUN İÇİNDE

ZİHİN KODLARINI GÜNCELLEMEK: BAŞARIYI İNŞA EDEN YOLLAR

Eğitim Bilimleri26 Nisan 2026 07:26

ZİHİN KODLARINI GÜNCELLEMEK: BAŞARIYI İNŞA EDEN YOLLAR

OKULDA ŞİDDET OLAYLARI: BÜTÜNCÜL BAKIŞ

Eğitim Bilimleri24 Nisan 2026 20:10

OKULDA ŞİDDET OLAYLARI: BÜTÜNCÜL BAKIŞ

PSİKOLOJİ MERCEĞİNDEN OLAYLAR

Eğitim Bilimleri22 Nisan 2026 22:14

PSİKOLOJİ MERCEĞİNDEN OLAYLAR

Bir Eğitim Düşünün İzdüşümü: Köy Enstitüleri

Eğitim Bilimleri22 Nisan 2026 13:31

Bir Eğitim Düşünün İzdüşümü: Köy Enstitüleri

TÜRKİYE’DE SİLAHLI OKUL SALDIRILARI: KORKUYLA DEĞİL AKILLA ÖNLEMEK

Eğitim Bilimleri20 Nisan 2026 09:31

TÜRKİYE’DE SİLAHLI OKUL SALDIRILARI: KORKUYLA DEĞİL AKILLA ÖNLEMEK

Öğretmenlerin Nöbet Görevi Neleri Kapsar?

Eğitim Bilimleri20 Nisan 2026 01:31

Öğretmenlerin Nöbet Görevi Neleri Kapsar?

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN SORU SETİ: 3 ÇİFT GÖZ, 6 PENCERE-BİR ÇÖZÜMLEME ÇERÇEVESİ

Eğitim Bilimleri19 Nisan 2026 08:43

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN SORU SETİ: 3 ÇİFT GÖZ, 6 PENCERE-BİR ÇÖZÜMLEME ÇERÇEVESİ

İki Gün, İki Şehir, İki Okul: Tesadüf mü, Yoksa Yeni Bir Eşik mi?

Eğitim Bilimleri16 Nisan 2026 07:48

İki Gün, İki Şehir, İki Okul: Tesadüf mü, Yoksa Yeni Bir Eşik mi?