Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Coronavirus Hastalığı (COVID-19) : Halk İçin Tavsiyeler

İlhan VARDAR Yazdı

Kategori: Sağlık Bilimleri - Tarih: 30 Nisan 2020 15:08 - Okunma sayısı: 2.385

Coronavirus Hastalığı (COVID-19) : Halk İçin Tavsiyeler

5G mobil ağlar COVID-19'u yaymaz

Virüsler radyo dalgaları / mobil ağlarda dolaşamaz. COVID-19, 5G mobil ağları olmayan birçok ülkede yayılıyor.
COVID-19, enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda solunum damlacıkları yoluyla yayılır . İnsanlar ayrıca virüsle kirlenmiş bir yüzeyle temas edip daha sonra gözlerine, ağzına veya burnuna dokunarak enfekte olabilir.

Kendinizi güneşe veya 25 ° C'den daha yüksek sıcaklıklara maruz bırakmak koronavirüs hastalığını (COVID-19) engellemez

Hava ne kadar güneşli veya sıcak olursa olsun COVID-19'u yakalanabilirsiniz. Sıcak havaya sahip ülkeler COVID-19 vakaları bildirmiştir. Kendinizi korumak için ellerinizi sık sık ve iyice temizlediğinizden emin olun ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının.

Koronavirüs hastalığından (COVID-19) iyileşebilirsiniz. Fakat yaşam boyu yeniden yakalanmayacağınız anlamına gelmez.

COVID-19'u yakalanan insanların çoğu, virüsü vücutlarından kurtarabilir ve ortadan kaldırabilir. Hastalığa yakalanırsanız, belirtilerinizi tedavi ettiğinizden emin olun. Öksürük, ateş ve nefes almada zorluk çekiyorsanız, erken tıbbi yardım alın - ancak önce sağlık kurumunuzu telefonla arayın. Çoğu hasta destekleyici bakım sayesinde iyileşir.

Nefesinizi öksürmeden veya rahatsızlık hissetmeden 10 saniye veya daha fazla tutabilmek, koronavirüs hastalığından (COVID-19) veya başka herhangi bir akciğer hastalığından arınmış olduğunuz anlamına gelmez.

COVID-19'un en yaygın semptomları kuru öksürük, yorgunluk ve ateştir. Bazı insanlar pnömoni gibi hastalığın daha şiddetli formlarını geliştirebilir. Virüs üreten COVID-19 hastalığına sahip olup olmadığınızı doğrulamanın en iyi yolu bir laboratuvar testidir. Tehlikeli bile olabilecek bu nefes egzersizi ile bunu doğrulayamazsınız.

Alkol içmek sizi COVID-19'a karşı korumaz ve tehlikeli olabilir

Sık veya aşırı alkol tüketimi sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

COVID-19 virüsü sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabilir

Şimdiye kadar elde edilen kanıtlardan, COVID-19 virüsü, sıcak ve nemli havaya sahip alanlar da dahil olmak üzere TÜM ALANLARDA bulaşabilir. İklim ne olursa olsun, COVID-19'u bildiren bir bölgede yaşıyorsanız veya seyahat ediyorsanız koruyucu önlemler alın. Kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi temizlemektir. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırır ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunarak oluşabilecek enfeksiyonlardan kaçınırsınız.

Soğuk hava ve kar yeni koronavirüsü öldüremez.

Soğuk havanın yeni koronavirüsü veya diğer hastalıkları öldürebileceğine inanmak için hiçbir neden yoktur. Normal insan vücudu sıcaklığı, dış sıcaklığa veya hava durumuna bakılmaksızın 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Kendinizi yeni koronavirüse karşı korumanın en etkili yolu, ellerinizi sıklıkla alkol bazlı el ovma ile temizlemek veya sabun ve su ile yıkamaktır.

Sıcak banyo yapmak yeni koronavirüs hastalığını önlemez

Sıcak banyo yapmak COVID-19'u yakalamanızı engellemez. Banyo veya duşunuzun sıcaklığından bağımsız olarak normal vücut sıcaklığınız 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Aslında, aşırı sıcak su ile sıcak bir banyo yapmak, sizi yakabileceği için zararlı olabilir. Kendinizi COVID-19'a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi temizlemektir. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırır ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunarak oluşabilecek enfeksiyonlardan kaçınırsınız.

Yeni koronavirüs sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşamaz.

Bugüne kadar, yeni koronavirüsün sivrisinekler tarafından bulaşabileceğini gösteren hiçbir bilgi veya kanıt bulunmamaktadır. Yeni koronavirüs, öncelikle enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında oluşan damlacıklar veya burundan damlama veya tükürük damlacıkları yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür. Kendinizi korumak için, ellerinizi alkol bazlı bir el ovuşturmasıyla sık sık temizleyin veya sabun ve su ile yıkayın. Ayrıca, öksüren ve hapşırma yapanlarla yakın temastan kaçının.

El kurutma makineleri yeni koronavirüsü öldürmede etkili midir?

Hayır. El kurutma makineleri 2019-nCoV'yi öldürmede etkili değildir. Kendinizi yeni koronavirüse karşı korumak için, ellerinizi alkol bazlı bir el ovuşuyla sık sık temizlemeli veya sabun ve su ile yıkamalısınız. Ellerinizi temizledikten sonra, kağıt havlu veya sıcak hava kurutucu kullanarak iyice kurutmalısınız.

Bir ultraviyole dezenfeksiyon lambası yeni koronavirüsü öldürebilir mi?

UV radyasyonu cilt tahrişine neden olabileceğinden, UV lambaları elleri veya cildin diğer bölgelerini sterilize etmek için kullanılmamalıdır.

Termal tarayıcılar yeni koronavirüs ile enfekte olmuş kişileri tespit etmede ne kadar etkilidir?

Termal tarayıcılar, yeni koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle ateş gelişen (yani normal vücut sıcaklığından daha yüksek) kişilerin tespit edilmesinde etkilidir. Bununla birlikte, enfekte olan ancak henüz ateşten hasta olmayan insanları tespit edemezler. Çünkü enfekte olmuş insanların hastalanıp ateşi gelişmesi 2 ila 10 gün sürer.

Vücudunuzun her tarafına alkol veya klor püskürtmek yeni koronavirüsü öldürebilir mi?

Hayır. Vücudunuzun her yerine alkol veya klor püskürtmek, vücudunuza girmiş olan virüsleri öldürmez. Bu tür maddelerin püskürtülmesi kıyafetlere veya mukoza zarlarına (yani gözler, ağız) zararlı olabilir. Hem alkol hem de klorin yüzeyleri dezenfekte etmek için yararlı olabileceğini unutmayın, ancak uygun öneriler altında kullanılması gerekir.

Zatürreye karşı aşılar sizi yeni koronavirüse karşı korur mu?

Hayır. Pnömokok aşısı ve Haemophilus influenza tip B (Hib) aşısı gibi pnömoniye karşı aşılar yeni koronavirüse karşı koruma sağlamaz.

Virüs o kadar yeni ve farklı ki, kendi aşısına ihtiyacı var. Araştırmacılar 2019-nCoV'ye karşı bir aşı geliştirmeye çalışıyor ve DSÖ çabalarını destekliyor.

Bu aşılar 2019-nCoV'ye karşı etkili olmasa da, sağlığınızı korumak için solunum yolu hastalıklarına karşı aşılama şiddetle tavsiye edilir.

Burnunuzu düzenli olarak tuzlu su ile temizlemek yeni koronavirüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?

Hayır. Burnu düzenli olarak tuzlu su ile yıkamanın insanları yeni koronavirüs ile enfeksiyondan koruduğuna dair bir kanıt yoktur.
Burnu düzenli olarak tuzlu su ile yıkamanın, insanların soğuk algınlığından daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabileceğine dair sınırlı kanıt vardır. Bununla birlikte, burnun düzenli olarak durulanmasının solunum yolu enfeksiyonlarını önlediği gösterilmemiştir.

Sarımsak yemek, yeni koronavirüs ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir mi?

Sarımsak, bazı antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen sağlıklı bir besindir. Bununla birlikte, mevcut salgında sarımsağın insanları yeni koronavirüsten koruduğuna dair bir kanıt yoktur.

Yeni koronavirüs yaşlı insanları etkiler mi yoksa genç insanlar da duyarlı mıdır?

Her yaştan insana yeni koronavirüs (2019-nCoV) bulaşabilir. Yaşlı insanlar ve önceden mevcut tıbbi durumları (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olan kişiler virüsle ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız görünüyor.
DSÖ, her yaştan insana, örneğin iyi el hijyeni ve iyi solunum hijyeni uygulayarak kendilerini virüsden korumak için adımlar atmalarını tavsiye eder.

Yeni koronavirüsün önlenmesinde ve tedavisinde antibiyotikler etkili midir?

Hayır, antibiyotikler virüslere karşı değil, sadece bakterilere karşı çalışır.

Yeni koronavirüs (2019-nCoV) bir virüstür ve bu nedenle antibiyotikler bir önleme veya tedavi aracı olarak kullanılmamalıdır.

Bununla birlikte, 2019-nCoV için hastaneye yatırılırsanız, antibiyotik alabilirsiniz, çünkü bakteriyel koenfeksiyon (İki enfeksiyonun eş zamanlı görülmesi durumu) mümkündür.

Yeni koronavirüsü önlemek veya tedavi etmek için spesifik ilaçlar var mı?

Bu güne kadar, yeni koronavirüsü (2019-nCoV) önlemek veya tedavi etmek için önerilen belirli bir ilaç yoktur.
Bununla birlikte, virüs bulaşmış olanlar semptomları hafifletmek ve tedavi etmek için uygun bakım almalı ve ciddi hastalığı olanlara optimize edilmiş destekleyici bakım verilmelidir. Bazı spesifik tedaviler araştırılmaktadır ve klinik deneylerle test edilecektir. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), bir dizi veya ortakla araştırma ve geliştirme çabalarını hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

Kaynak : WHO (World Health Organization – Dünya Sağlık Örgütü)

https://www.who.int/

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Sağlık Bilimleri Yazıları