Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
ÖZGÜRLÜĞE İÇSEL YOLCULUK

ÖZGÜRLÜĞE İÇSEL YOLCULUK

Fikir Yazıları 08 Haziran 2020 16:11 - Okunma sayısı: 1.333

HASAN GÜNEŞ

BİR KİTABIN ANATOMİSİ………………………….

Ali Gençli
ÖZGÜRLÜĞE İÇSEL YOLCULUK
Sentez Yayınları tarafından basılmış olan ve 136 sayfadan oluşan “Özgürlüğe İçsel Yolculuk” adlı kitap Hasan Güneş’in on sekizinci kitabı. Okuyucuya yaşamsal olguları anlaşılır bir dilde aktarıyor. Oldukça yalın ve akıcı bir dille yazılmış, farkındalıklı olmanın, bilgili olmanın, üretken olmanın, sevgiye tutkulu olmanın içsel özgürlüğe katkılarını anlatıldığı, okuyucuyu yormayan, kısa kısa bölümlerden oluşan kitabın , bir solukta okunması çok doğal.
Anlatılarında, ailenin ve eğitim kurumlarının bireyin özgürleşmesinde yetersiz kaldığını vurguluyor yazar. Bireyin yetersiz çabaların yanında, sosyal ve siyasal sistemin, yaşanılan coğrafyanın ve geleneksel yapıdaki bazı argümanların da bireyin özgürleşmesinde önemli rol oynadığını anlatıyor. Ülkemizde bu konulardaki olumsuz yönleri de ifade ediyor.
Hasan Güneş, bireyselleşmenin önemine dikkat çekerken, eğitim ile özgürlük arasındaki somut ilişkiyi açığa çıkarıyor ve ezber eğitim modeli uygulanan eğitim sisteminin ülkemizde tek tip, edilgen ve mutsuz bireyler yetiştirdiğini sentezliyor.
*Gelişmiş insan profili kendine özgü değerlerini , düşünce ve davranışlarına yansıtan insandır. *Bireyin bağımsızlaşması büyük ölçüde iç dünyasındaki gerilimlerin yoğunluğunun az olmasına bağlıdır. *Türk eğitim sistemi bireylere, etkili değerlendirmeler yapacak fikirleri kazandıracak düzeyde değildir. *Bireyselleşme, bağımsızlaşma ve özgürlük çabaları hakkaniyet ortamında gerçekleşebilir. *Başkalarına sevgi duymak, insanın yaşama sevincine sevinç katmaktadır.

*Özellikle, 1980’lerden sonrasına baktığımızda en genel anlamda siyasi iktidara hakim olanlar “neoliberalizm” yanlısı iktidarlar olmuştur. *Demokrasi eğitimini yetersiz olması kişilerin bireyselleşme çabalarını olumsuz etkilemektedir. *Gerçek sanatçılar yoz sanatçıların aksine, egemen güçlerin yarattığı olumsuzluklar, sorunlar ve çelişkiler üzerindedir. İnsanların gerçekliğini olduğu gibi yansıtma çabası içindedir. (Hasan Güneş)

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
YARATICI BİREY NASIL YETİŞTİRİLİR?

Fikir Yazıları20 Ocak 2026 18:56

YARATICI BİREY NASIL YETİŞTİRİLİR?

BOŞLUK

Fikir Yazıları19 Ocak 2026 21:03

BOŞLUK

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (5)  - Yılmaz Güney Sineması

Fikir Yazıları18 Ocak 2026 19:36

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (5) - Yılmaz Güney Sineması

MODERN ÇOCUKLARDA OBLOMOVLUK OLABİLİR

Fikir Yazıları16 Ocak 2026 17:51

MODERN ÇOCUKLARDA OBLOMOVLUK OLABİLİR

Tiktok’laşan Zihinler Çağında Edebiyatın Sağaltıcı Gücü

Fikir Yazıları14 Ocak 2026 08:04

Tiktok’laşan Zihinler Çağında Edebiyatın Sağaltıcı Gücü

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (4)

Fikir Yazıları13 Ocak 2026 22:08

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (4)

ANLIK DAVRANIŞ ANINDAKİ İNSAN DURUMU

Fikir Yazıları13 Ocak 2026 21:01

ANLIK DAVRANIŞ ANINDAKİ İNSAN DURUMU

Modern insan neden yeniden mitlere dönüyor?

Fikir Yazıları13 Ocak 2026 18:51

Modern insan neden yeniden mitlere dönüyor?

Ankara mı, en kara mı?

Fikir Yazıları12 Ocak 2026 03:53

Ankara mı, en kara mı?

Narkissos’un Mirası

Fikir Yazıları03 Ocak 2026 21:11

Narkissos’un Mirası