Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Fikir Yazıları 23 Kasım 2019 13:16 - Okunma sayısı: 1.903

       Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum." demiş. Öğretmenler olarak kimseden kölelik beklemiyoruz, fakat toplumdaki saygınlığımızın adeta politika hâline getirilmesini de kabul etmiyoruz.  Hiçbir meslek eve iş götürmezken öğretmenli

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

       Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum." demiş. Öğretmenler olarak kimseden kölelik beklemiyoruz, fakat toplumdaki saygınlığımızın adeta politika hâline getirilmesini de kabul etmiyoruz.  Hiçbir meslek eve iş götürmezken öğretmenlik iş yeri ile sınırlı bir meslek değildir. Öğretmen 24 saat öğretmendir, çünkü rol modeldir.Öğretmenlik meslek olmanın ötesinde bir yaşam tarzıdır.  Sosyal yaşamda da davranışları, konuşmasıyla, giyimiyle, tercihleriyle... Buna rağmen "3 ay tatil yapıyorlar, yan gelip yatıyorlar " diyen Millî Eğitim Bakanına şahit olduk.

       2005 yılında kabul edilen göreliliğe dayalı "yapılandırmacılık" modeliyle öğretmenin sınıf içinde  otorite olma konumunu yitirdi, forum yöneticisine dönüştü. İyiyi, güzeli, doğruyu temsil eden öğretmen tarafsızlaştı. Bu yolla sınıf içinde irtifa kaybeden öğretmen sistem tarafından hedef hâline getirildi. Öğretmen ve veliler tarafından olmadık meselelerle şikâyet edilmeye başlandılar. Neoliberal özgürlük anlayışı öğretmenin elini kolunu bağladı. Bakanlık Alo 147 Öğretmen İhbar Hattı kurdu. Gerçi, 2018 yılında bu hat kaldırıldıysa da esas olarak öğretmenler üzerindeki baskı sürmektedir.

      Öğretmenlik gibi gelir düzeyi yüksek olmayan bir meslek özveri olmadan yapılamaz. Öğretmenlikle "ücretli, sòzleşmeli" kavramlarının yanyana getirilmesi meslek adına utanç vericidir. Bakanlık 2023 Eğitim Vizyonu'nda bazı iyileştirmeler yapsa da ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik kavramları mevzuatta yer alıyor. Düşünelim,  öğrenci öğretmene soruyor: Öğretmenim, ücretli misiniz,sözleşmeli mi, kadrolu mu? Bu sorularla muhatap olan öğretmenin meslekî itibarı kalır mı?

       Plansızca açılan ünıversite ve fakülteler nedeniyle atama bekleyen bir milyon öğretmen adayı bulunuyor. Bakanlık da buna dayanarak öğretmenlere performans sistemini getirmek istiyor. Kısaca hepinizi yedekledim, diyor. Dışarıda atama bekleyenler intihar ediyor, çalışan öğretmenler iş güvencesi tehdidiyle boğuşuyor. İş güvencesi tehdidi yaşayan òğretmenden verimlilik beklenebilir mi?

        Öğretmenliğin toplumdaki konumu ve itibarı düşüyor. Artık televizyonlardaki, akıllı telefonlardaki sanal kahramanların öğretmenden daha etkili olduğu bir sürece girdik ve öğretmenler bu süreçte rol model vasfını yitiriyor. Bu gidişle Öğretmenler Günü anma gününe dönüşecek.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Kırmızı Rugan Ayakkabılar

Fikir Yazıları25 Eylül 2026 20:04

Kırmızı Rugan Ayakkabılar

KÜRESEL BARIŞTAN İÇSEL BARIŞA: AYNADAKİ KENDİMİZLE YÜZLEŞMEK

Fikir Yazıları24 Eylül 2026 12:32

KÜRESEL BARIŞTAN İÇSEL BARIŞA: AYNADAKİ KENDİMİZLE YÜZLEŞMEK

KORKU KAYNAKLARI

Fikir Yazıları19 Eylül 2026 23:54

KORKU KAYNAKLARI

ÖLÜM KAVRAMININ AKLIMDAKİ İZİ

Fikir Yazıları17 Eylül 2026 10:26

ÖLÜM KAVRAMININ AKLIMDAKİ İZİ

Tuzlu Kahve

Fikir Yazıları12 Eylül 2026 22:29

Tuzlu Kahve

YENİDEN KEŞİF

Fikir Yazıları04 Eylül 2026 08:27

YENİDEN KEŞİF

DİJİTAL ÇAĞDA GEÇMİŞİN GELECEK ÜZERİNDEKİ TAHAKKÜMÜ: JEAN VALJEAN’DAN UNUTULMA HAKKINA ANALOJİK BİR OKUMA

Fikir Yazıları03 Eylül 2026 22:26

DİJİTAL ÇAĞDA GEÇMİŞİN GELECEK ÜZERİNDEKİ TAHAKKÜMÜ: JEAN VALJEAN’DAN UNUTULMA HAKKINA ANALOJİK BİR OKUMA

BEYNİMİZİ YORAN ŞEY HAYAT DEĞİL, YAŞAMA BİÇİMİMİZ

Fikir Yazıları02 Eylül 2026 16:47

BEYNİMİZİ YORAN ŞEY HAYAT DEĞİL, YAŞAMA BİÇİMİMİZ

BU AÇIDAN 30 AĞUSTOS

Fikir Yazıları30 Ağustos 2026 17:41

BU AÇIDAN 30 AĞUSTOS

Tarihin Eşiğinde Bir Kararlılık: 30 Ağustos’a Yeniden Bakmak

Fikir Yazıları30 Ağustos 2026 12:22

Tarihin Eşiğinde Bir Kararlılık: 30 Ağustos’a Yeniden Bakmak