Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Fikir Yazıları 23 Kasım 2019 13:16 - Okunma sayısı: 1.849

       Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum." demiş. Öğretmenler olarak kimseden kölelik beklemiyoruz, fakat toplumdaki saygınlığımızın adeta politika hâline getirilmesini de kabul etmiyoruz.  Hiçbir meslek eve iş götürmezken öğretmenli

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

       Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum." demiş. Öğretmenler olarak kimseden kölelik beklemiyoruz, fakat toplumdaki saygınlığımızın adeta politika hâline getirilmesini de kabul etmiyoruz.  Hiçbir meslek eve iş götürmezken öğretmenlik iş yeri ile sınırlı bir meslek değildir. Öğretmen 24 saat öğretmendir, çünkü rol modeldir.Öğretmenlik meslek olmanın ötesinde bir yaşam tarzıdır.  Sosyal yaşamda da davranışları, konuşmasıyla, giyimiyle, tercihleriyle... Buna rağmen "3 ay tatil yapıyorlar, yan gelip yatıyorlar " diyen Millî Eğitim Bakanına şahit olduk.

       2005 yılında kabul edilen göreliliğe dayalı "yapılandırmacılık" modeliyle öğretmenin sınıf içinde  otorite olma konumunu yitirdi, forum yöneticisine dönüştü. İyiyi, güzeli, doğruyu temsil eden öğretmen tarafsızlaştı. Bu yolla sınıf içinde irtifa kaybeden öğretmen sistem tarafından hedef hâline getirildi. Öğretmen ve veliler tarafından olmadık meselelerle şikâyet edilmeye başlandılar. Neoliberal özgürlük anlayışı öğretmenin elini kolunu bağladı. Bakanlık Alo 147 Öğretmen İhbar Hattı kurdu. Gerçi, 2018 yılında bu hat kaldırıldıysa da esas olarak öğretmenler üzerindeki baskı sürmektedir.

      Öğretmenlik gibi gelir düzeyi yüksek olmayan bir meslek özveri olmadan yapılamaz. Öğretmenlikle "ücretli, sòzleşmeli" kavramlarının yanyana getirilmesi meslek adına utanç vericidir. Bakanlık 2023 Eğitim Vizyonu'nda bazı iyileştirmeler yapsa da ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik kavramları mevzuatta yer alıyor. Düşünelim,  öğrenci öğretmene soruyor: Öğretmenim, ücretli misiniz,sözleşmeli mi, kadrolu mu? Bu sorularla muhatap olan öğretmenin meslekî itibarı kalır mı?

       Plansızca açılan ünıversite ve fakülteler nedeniyle atama bekleyen bir milyon öğretmen adayı bulunuyor. Bakanlık da buna dayanarak öğretmenlere performans sistemini getirmek istiyor. Kısaca hepinizi yedekledim, diyor. Dışarıda atama bekleyenler intihar ediyor, çalışan öğretmenler iş güvencesi tehdidiyle boğuşuyor. İş güvencesi tehdidi yaşayan òğretmenden verimlilik beklenebilir mi?

        Öğretmenliğin toplumdaki konumu ve itibarı düşüyor. Artık televizyonlardaki, akıllı telefonlardaki sanal kahramanların öğretmenden daha etkili olduğu bir sürece girdik ve öğretmenler bu süreçte rol model vasfını yitiriyor. Bu gidişle Öğretmenler Günü anma gününe dönüşecek.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
GÜZEL İNSAN OLMALI

Fikir Yazıları04 Haziran 2026 01:02

GÜZEL İNSAN OLMALI

EMEKLİ ÖĞRETMEN MAĞDUR, EMEKLİ HAKLARI GÜNCELLENMELİ

Fikir Yazıları01 Haziran 2026 23:31

EMEKLİ ÖĞRETMEN MAĞDUR, EMEKLİ HAKLARI GÜNCELLENMELİ

KURBAN Kelimesinin Özündeki Işık (Etimolojik, Numerolojik ve Ezoterik Bir Okuma)

Fikir Yazıları29 Mayıs 2026 11:43

KURBAN Kelimesinin Özündeki Işık (Etimolojik, Numerolojik ve Ezoterik Bir Okuma)

BAYRAMLAR KİMİNLE GÜZEL: O ZAMAN NEDEN GELDİNİZ!

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 15:26

BAYRAMLAR KİMİNLE GÜZEL: O ZAMAN NEDEN GELDİNİZ!

Bayramın Ruhu Samimiyette Saklı

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 10:54

Bayramın Ruhu Samimiyette Saklı

BAYRAMLAR VE BİZE KATTIKLARI

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 01:37

BAYRAMLAR VE BİZE KATTIKLARI

Unutulan Değerlerin Kapısını Çalan Son Gelenek: Bayram

Fikir Yazıları27 Mayıs 2026 19:17

Unutulan Değerlerin Kapısını Çalan Son Gelenek: Bayram

SESSİZ DEVRİM : KİTAP OKUMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü  ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi  21)

Fikir Yazıları25 Mayıs 2026 12:23

SESSİZ DEVRİM : KİTAP OKUMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 21)

BİR SİYAH BEYAZ HİKAYESİ: İNSANIN KAHVE OLASI GELİYOR!

Fikir Yazıları22 Mayıs 2026 20:43

BİR SİYAH BEYAZ HİKAYESİ: İNSANIN KAHVE OLASI GELİYOR!

OKUMUŞLARIMIZIN DA OKUMAMASININ SEBEPLERİ VE ÖNERİLER (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 20)

Fikir Yazıları21 Mayıs 2026 21:06

OKUMUŞLARIMIZIN DA OKUMAMASININ SEBEPLERİ VE ÖNERİLER (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 20)