Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Eğitim Şart, Koşullar Sert

Eğitim Şart, Koşullar Sert

Eğitim Bilimleri 01 Mart 2025 23:21 - Okunma sayısı: 353

Hasan Turunç

Eğitim öğretim ailede başlar, okulda devam eder, kurslarla yoğunlaşır, etütlerle pekişir. E o da yetmez, özel derslerle ortalık biraz daha kızışır.

Mini mini sekizler LGS’de kapışır, Naim gelse bu ağırlığı zor taşır. En hızlı koşanlar 3- 5 liseyi kapışır. Dönüp arkaya bakanlar koltuğuna yapışır. Çoktan seçmeli hayatlar sınavlara adanır. Üç yanlış yapanın bir doğrusu darılır. YKS, TYT, AYT derken denize düşen yılana, okulu bitiren KPSS’ye sarılır. En çok plaket biriktirebilenler, mülakat-ül liyakat ile iltifat-ül riayet bulurlar. Sertifikalar, belgeler cam çerçeve yapılır; diplomalar, transkriptler duvarlara asılır.

“Fuzuli” diye elenenler yazsa derdini kitap olur. Kimi yerçekimsiz fezada “Leyla” olup savrulur. Kimiyse kahrından “Mecnuna” döner kendini sahraya vurur. Söz tükenir sonra, şair ay ışığında kaybolur. Geriye deryada izsiz bir yakamoz, sokaklardaysa o yetim şiirin yankısı kalır:

“Failetün, failetün, failün…”

YARIŞMALAR

1.ETAP: Bebek Bezi Olimpiyatları!

Yarışmacılar başlama çizgisindeki yerlerini aldılar. Son kontroller yapılırken pistin etrafında heyecan içinde bekleyen taraftarların tezahüratları şiddetini giderek arttırıyordu.

“Vur-Kır-Parçala, Bu Yarışı Sen Kazan!”

Hakem havadaki elini hızla indirdi. “Gong!” sesiyle birlikte büyük yarış başladı.

Bir alışveriş merkezinde düzenlenen yarışmada küçücük bebelerin emekleyerek bitiş çizgisine varmaları isteniyordu.

Ebeveynlerin çocuklarını bitiş çizgisine doğru yönlendirmek için gösterdikleri yoğun çaba ve kıran kırana geçen büyük mücadele sonrası yarışı 6 numaralı bebek beziyle izlediğimiz minik yarışmacı kazandı.

Ödül töreninde boynuna altın emzik takılan minik şampiyon tüm yaşananlardan habersizmiş gibi bir tavır takınmakla her şeyin farkında olup vakur bir duruş sergilemek arasında gidip geliyordu. Bu başarının mimarları anne ve baba ise bu konuda en ufak bir şüpheye meydan vermeyecek derecede mağrur görünüyorlardı.

Diğer bebelere gelince… O gün anne ve babalarının yüzlerindeki hüsran duygusuyla tanışıyorlardı ve emekleyerek başladıkları bu maraton hiç bitmeyecek, emekliliğe kadar sürecekti.

2. ETAP: Gıt Gıt Gıdak Yumurtam Sıcak!

Sıradaki yarışmaya hepiniz hoş geldiniz sayın seyirciler. Sabahın 5’inde bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ederiz. Bizleri kıran kırana geçecek büyük bir mücadele daha bekliyor.

(Veeee çalar saatin sesiyle büyük yarışma başlar!)

Anne yatağın sol kulvarından yarışmaya harika bir başlangıç yapar. Sağ kulvardan çıkış yapan baba, annenin iki adım gerisinde pijamalarını değiştirmeye koyulur. Anne temposunu arttırarak farkı biraz daha açar ve soluğu mutfakta alır. Henüz tek ayağını sokabildiği pantolonunu giymeye çalışan baba, güçlükle ve seke seke çocuğun odasına dalar. Babanın pantolonuyla imtihanından sonraki aşama çocuğunu bir an önce uyandırıp en hızlı şekilde okula hazırlamaktır. Bu esnada anne, hayret verici bir hızla ve usta bir illüzyonist çabukluğuyla kahvaltıyı hazır edip yarışmanın en zorlu etabı için nefesini tutmuştur. Çocuğu zamanla yarışarak doyurmak gibi kutsal bir görevi vardır babanın. Sandalyesinde uyuklayan çocuğu yarışta tutabilmek için türlü numaralar dener. Her sabah olduğu gibi tabletten çocuğun en sevdiği şarkıyı açar: “Gıt gıt gıdak, yumurtam sıcak, inanmazsan gel de bak!” Tabaktan havalanan çatalın ucundaki yumurtayı “uçak geliyoooor!” diye kuledeki annenin talimat bombardımanı eşliğinde kazasız belasız indirmek için uğraşır durur. Pisti birkaç defa pas geçe geçe nihayet son lokmayı da çocuğun ağzına sokuşturuverir. Bir görevi daha başarmış olmanın gururuyla takım arkadaşına bakıp gülümser.

Bütün bu koşturmacadan sonra nihayet nefes nefese atabilmişizdir kendimizi sokağa. O buz gibi havada ellerinden tuttuğumuz çocuklarımızın minicik bedenleri güneşi örten siyah perdenin ardına saklanır o sıra. Bir çift gözün uykulu gölgesi düşer sonra köşe başındaki sokak lambasının altına sığınan yavru kedinin yanı başına.

Ve bizler biliriz ki aydınlık bir gelecek içindir bunca fedakârlık bunca çaba.

Peki ya hiç düşünür müyüz:

Nasıl bir ironidir,

Aydınlık bir gelecek için karanlıkta düşmek yollara…

hasanturunc47@gmail.com

Yorumlar (1)

Sefer AZAZİ - 02 Mart 2025 13:33

Yine, hoş bir yazı kaleme almışsınız. Zevkle okudum. Elinize, emeğinize sağlık.
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR

Eğitim Bilimleri01 Temmuz 2025 09:55

ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR

ÖlçME DeğerlendirME (LGS, YKS...)

Eğitim Bilimleri24 Haziran 2025 17:13

ÖlçME DeğerlendirME (LGS, YKS...)

Seminer Haftasına Katkı: Temel Sorunlar ve Okulun Gerçekte Anlamı

Eğitim Bilimleri23 Haziran 2025 20:15

Seminer Haftasına Katkı: Temel Sorunlar ve Okulun Gerçekte Anlamı

Ayhan Ural'la

Eğitim Bilimleri23 Haziran 2025 13:06

Ayhan Ural'la "Eğitim Politikası" Üzerine

HİŞT HİŞT, TONGUÇ KAZANACAK, TONGUÇ!

Eğitim Bilimleri16 Haziran 2025 15:37

HİŞT HİŞT, TONGUÇ KAZANACAK, TONGUÇ!

“SINIF YÖNETİMİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Eğitim Bilimleri15 Haziran 2025 10:29

“SINIF YÖNETİMİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

EĞİTİMDEKİ DEĞİŞİM ÜZERİNE

Eğitim Bilimleri14 Haziran 2025 18:36

EĞİTİMDEKİ DEĞİŞİM ÜZERİNE

Ünal Özmen'le Ders Kitapları Üzerine

Eğitim Bilimleri13 Haziran 2025 21:59

Ünal Özmen'le Ders Kitapları Üzerine

OKULDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN BUGÜNÜ VE YARINI

Eğitim Bilimleri08 Haziran 2025 13:51

OKULDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN BUGÜNÜ VE YARINI

Köy Enstitüleri Yaşasaydı Türkiye Bugün Nasıl Bir Ülke Olurdu? (1)

Eğitim Bilimleri02 Haziran 2025 20:38

Köy Enstitüleri Yaşasaydı Türkiye Bugün Nasıl Bir Ülke Olurdu? (1)