Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Estetik Şiddet

Estetik Şiddet

Fikir Yazıları 01 Haziran 2024 12:20 - Okunma sayısı: 1.020

Hamit Ölçer

Estetik Şiddet

Bir şeyin nasıl olursa öyle güzel olabileceğine karar veren güzellik uzmanlarından geçilmiyor sokaklar. Güzellik salonları, güzellik uzmanları, ameliyat odasında bekleyen estetik cerrahlar… Tanrı’nın armağanı bedenler türlü odalarda üzerinde çeşitli operasyonların düzenlendiği savunmasız bir kadavraya dönüşmüştür artık. Beden itinayla yeniden şekillendirilir, belirli bir kalıba sokulur. Başlangıçta göründüğümüz ve olduğumuz şey olarak kalabilme imkanımız kalmamıştır artık. “Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol” diyen Mevlana’nın sözünün bir anlamı kalmamıştır. Mevlevi benlik yok olmuştur. Aslına bakılırsa ta en başında her şey problemliydi zaten.

Estetik şiddetin karşı konulmaz gücü karşısında, Herbert Marcuse’un deyişiyle, kişi “tek boyutlu insan”a indirgenmiştir. Üretilen şey güzellik değil, güzellik faşizmidir. Güzelin faşistik-otoriter bir bakış açısıyla inşa edildiği böyle bir alemde söylemsel açıdan estetik olarak kabul edilen her şey böylece başlı başına bir şiddete dönüşmüştür. Sözgelimi vücudunun herhangi bir bölgesini belirli bir bakış açısınca “kusurlu” olarak kabul eden kişiler, Zygmunt Bauman’ın kavramıyla ele alırsak, adeta bir çeşit “ayrık otları” gibidirler. Bahçenin ayrık otlarından temizlenmesi gerektiği fikri böylece bilimum güzellik salonlarında icra edilir her gün. Azınlıkta kalan, sırıtan hiçbir şeye yer yoktur.

Sanılanın aksine bu dünyada farklılığa, biçimsizliğe, özgünlüğe ve dolayısıyla insanın kendi olarak kalabilme şansına yer yoktur. Belki de bunun en çarpıcı örneği kişinin kendi burnuyla yaşadığı problemdir. Diyelim ki bir kişi tüm hayatı boyunca hep güzel, biçimli bir burna kavuşmayı arzu etmiş olsun. Nihayetinde günümüz dünyasında bu arzunun yerine gelmesi imkansız değildir. Kişi öyle veya böyle biçimli, şirin bir burna sahip olma şansına sahiptir. Başlangıçta kendine özgü olan, belirli bir aurası olan ve diğerlerinden farklı olan bir burun standart hale getirilerek çoğunluğun içine dahil edilir.

Her şey itinayla yıkanır, boyanır, kesilir, ekilir, biçilir, belirli bir biçime sokulur, ambalajlanıp paketlenir ve koro halinde sıraya dizilir. Güzel kılınmış olan şey seri imalatın bir parçası olarak piyasaya sürülmüştür artık. Herkesçe kabul edilen standartlar gereği vücudun belirli kalıplara sokulmasına güzellik faşizmi diyebiliriz.

Yazan: Hamit Ölçer, Ankara Hacı bayram Veli Üniversitesi, Sosyoloji, Doktora Öğrencisi

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
GÜZEL İNSAN OLMALI

Fikir Yazıları04 Haziran 2026 01:02

GÜZEL İNSAN OLMALI

EMEKLİ ÖĞRETMEN MAĞDUR, EMEKLİ HAKLARI GÜNCELLENMELİ

Fikir Yazıları01 Haziran 2026 23:31

EMEKLİ ÖĞRETMEN MAĞDUR, EMEKLİ HAKLARI GÜNCELLENMELİ

KURBAN Kelimesinin Özündeki Işık (Etimolojik, Numerolojik ve Ezoterik Bir Okuma)

Fikir Yazıları29 Mayıs 2026 11:43

KURBAN Kelimesinin Özündeki Işık (Etimolojik, Numerolojik ve Ezoterik Bir Okuma)

BAYRAMLAR KİMİNLE GÜZEL: O ZAMAN NEDEN GELDİNİZ!

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 15:26

BAYRAMLAR KİMİNLE GÜZEL: O ZAMAN NEDEN GELDİNİZ!

Bayramın Ruhu Samimiyette Saklı

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 10:54

Bayramın Ruhu Samimiyette Saklı

BAYRAMLAR VE BİZE KATTIKLARI

Fikir Yazıları28 Mayıs 2026 01:37

BAYRAMLAR VE BİZE KATTIKLARI

Unutulan Değerlerin Kapısını Çalan Son Gelenek: Bayram

Fikir Yazıları27 Mayıs 2026 19:17

Unutulan Değerlerin Kapısını Çalan Son Gelenek: Bayram

SESSİZ DEVRİM : KİTAP OKUMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü  ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi  21)

Fikir Yazıları25 Mayıs 2026 12:23

SESSİZ DEVRİM : KİTAP OKUMANIN BİREYSEL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 21)

BİR SİYAH BEYAZ HİKAYESİ: İNSANIN KAHVE OLASI GELİYOR!

Fikir Yazıları22 Mayıs 2026 20:43

BİR SİYAH BEYAZ HİKAYESİ: İNSANIN KAHVE OLASI GELİYOR!

OKUMUŞLARIMIZIN DA OKUMAMASININ SEBEPLERİ VE ÖNERİLER (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 20)

Fikir Yazıları21 Mayıs 2026 21:06

OKUMUŞLARIMIZIN DA OKUMAMASININ SEBEPLERİ VE ÖNERİLER (Türkiye'de Kitap Okuma Oranlarının Düşüşü ve Bu Düşüşün Çözüm Yolları Yazı Dizisi 20)