Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Bir Kaçış Olarak Kahkaha

Bir Kaçış Olarak Kahkaha

Fikir Yazıları 06 Mayıs 2024 12:01 - Okunma sayısı: 1.369

Hamit Ölçer

Bir Kaçış Olarak Kahkaha

Kahkaha atmak neşeyi kışkırtan ve itaatsizce takınılan bir davranış hali olarak yorumlanabilir. Kahkaha eylemi normları, kontrol mekanizmalarını, sınırları zorlayan, eşik bir eylem tarzı olsa gerektir. Birileri kahkaha attığı vakit diğerlerinin bundan hoşnutsuz olduğuna bakmayın. Sizi temin ederim herkes kahkaha atmak ister. Ve bence de insanlar gerçekten bazen kahkaha atmalıdır.

Geçenlerde bir mekanda bulunurken son derece sıra dışı bir kahkahaya tanıklık ettim. Adam, dostlarının yanında sadece kahkaha atmak için kahkaha atmıyordu, tam anlamıyla kahkahayı yaşıyordu. Kahkaha atarken aynı mekandaki diğer insanların da güldüklerini gördüm. Adam kendinden emindi, ayrıca çevresine bakınıp kahkaha atmaya devam ediyordu. Hiçbir şey umurunda değildi. Adam kahkaha atarken aynı zamanda kendi kahkahasına bile kahkaha atıyordu. Kahkaha içinde kahkahadan söz edebiliriz. En içtenlikle, derinden ve uzatarak kahkaha atıyordu.

Adam kahkaha atarken bana ünlü komedyen El Risitas’ı hatırlattı. Bilindiği üzere El Risitas yakın zamanda aramızdan ayrılmıştı. Risitas’ın, gerçek midir yoksa kurgu mudur bilinmez ama, bir Tv programındaki kahkahalarla dolu bir anlatısıyla ön plana çıktığı bilinir. (bkz. https://www.youtube.com/watch?v=f_zU4JYkS1c). El Risitas'ın kahkahası karşıdakini gülme krizine sokacak türdendi. Risitas'ın kahkahası bence ilginç biçimde acıklı, tatlı-trajik unsurlar içeriyordu. Risitas'ın kahkahası daha ironik anlamlar yüklü olsa gerektir. Kimbilir belki de ayrıca El Risitas üzerine bir yazı yazmak gerekir.

Kişi kahkaha atarken hem kendisini hem başkalarını kaçırır. Kahkaha atmak normlardan, düzeneklerden, tertibatlardan, köhnemiş ve bağnaz yapı ve ilişkilerden bir an için uzaklaşmak, iktidarın ihlali ya da iktidardan kaçış olarak yorumlanabilir.

Yazan: Hamit Ölçer, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sosyoloji, Doktora Öğrencisi

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
YAPAY ZEKÂ VE ÇOCUK

Fikir Yazıları16 Kasım 2025 14:31

YAPAY ZEKÂ VE ÇOCUK

YAPAY ZEKANIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sinema Tarihi(2)

Fikir Yazıları15 Kasım 2025 21:16

YAPAY ZEKANIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sinema Tarihi(2)

Atatürk Olmasaydı

Fikir Yazıları14 Kasım 2025 21:37

Atatürk Olmasaydı

Tüm Sokakların Kötülüklerden Arındırılması Üzerine

Fikir Yazıları09 Kasım 2025 16:45

Tüm Sokakların Kötülüklerden Arındırılması Üzerine

Penelope’nin Dokuması: Sessizliğin ve Direnişin Hikâyesi

Fikir Yazıları05 Kasım 2025 15:56

Penelope’nin Dokuması: Sessizliğin ve Direnişin Hikâyesi

YAPAY ZEKANIN SİNEMAYA ETKİSİ

Fikir Yazıları04 Kasım 2025 14:38

YAPAY ZEKANIN SİNEMAYA ETKİSİ

İLİM

Fikir Yazıları31 Ekim 2025 22:16

İLİM

Miras Yükü Olarak Önyargı

Fikir Yazıları22 Ekim 2025 16:53

Miras Yükü Olarak Önyargı

Mükemmel Zamanlama

Fikir Yazıları16 Ekim 2025 20:46

Mükemmel Zamanlama

“Okuduğunu Anlamak Bireysel Gelişimden Toplumsal Bilince”

Fikir Yazıları10 Ekim 2025 21:28

“Okuduğunu Anlamak Bireysel Gelişimden Toplumsal Bilince”