Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Davranış Sapması

Davranış Sapması

Fikir Yazıları 06 Haziran 2021 11:56 - Okunma sayısı: 1.169

HASAN GÜNEŞ

Davranış Sapması

Davranış sapması, bir toplumun ya da toplumsal grubun kurallarına ya da düzgülerine aykırı biçimde davranmasıdır. Elbette, hemen hemen her toplumsal grupta davranış sapmasıyla karşılaşmak olasılığı vardır. Ailelerde de davranış sapmaları gör­mek mümkündür.

Kadınların ve çocukların fiziksel ve psikolojik şiddetle karşılaştığı haberleri her gün medyada yer almaktadır. Özellikle, ço­cukların şiddet görerek büyümesi, geleceğin sorunlu yetişkinlerini yaratmaktadır. Şiddete uğrayan çocuklar anne ve baba oldukların da çocuklarına şiddet uyguladıkları görülmektedir. Böy­lece bir kısır döngü devam ede gelmektedir.

Şiddet görerek yetişen çocuklar, gelecekte otoriter tutum ve davranışları benimsemektedirler. Bu durumun özellikle demokratik değerlerin yaşatılması adına kabul edilir tarafı olamaz.

Tabii ki davranış sapması aile kurumlarımızla sınırlı değildir. Özellikle, kurumlarda da davranış sapması görülmektedir. Çalışanlar hem yöneticilerden hem de meslektaşlarından mobbinge uğrayabilmektedir. Böyle bir yaklaşım mobbingle karşılaşmış ça­lışanların psikolojik sorunlarına neden olmaktadır.

Diğer taraftan; yöneticilerin de çalışanları arasında kayırmacılık gibi davranış sapmalarına da rastlamak mümkündür.

Özellikle kamu kurumlarında otoriteler, siyasi kararlarla ata­malar yapmaktadırlar. Bu yaklaşım çalışanların düşük moralle çalışmalarına ve verim kaybına neden olmaktadır. Siyasi atamalarda liyakatin gözetilmemesi, ülkemiz için kayıplar yaratmaktadır. Dolayısıyla zafiyete uğrayan kurumlarda işgücü kayıpları ya­şanmaktadır.

Diğer taraftan, davranış sapmalarının görüldüğü alanlardan biri de siyasi çevreler olmaktadır. Devletin olanaklarını belirli kesimler lehine kullanmak hangi hakkaniyet ölçüsüyle açıklanabilir?

HASAN GÜNEŞ

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
MERHABA KADIN

Fikir Yazıları08 Mart 2026 10:51

MERHABA KADIN

SAKİNLEŞTİM

Fikir Yazıları07 Mart 2026 23:40

SAKİNLEŞTİM

ÖZ TERAPİ’DEN ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜKLÜKLERİ’NE VE İÇİMİZDEKİ YUVA’YA-1

Fikir Yazıları02 Mart 2026 06:40

ÖZ TERAPİ’DEN ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜKLÜKLERİ’NE VE İÇİMİZDEKİ YUVA’YA-1

ÖZGÜRLÜĞÜN YENİ ZİNCİRLERİ

Fikir Yazıları26 Şubat 2026 18:09

ÖZGÜRLÜĞÜN YENİ ZİNCİRLERİ

Fikir Yazıları25 Şubat 2026 19:17

"Numaralar Çağı": Gerçeklik Duygusunun Yitimi

İyi Asker Sendromu:Görünmez İtaatin Psikolojisi

Fikir Yazıları21 Şubat 2026 20:01

İyi Asker Sendromu:Görünmez İtaatin Psikolojisi

HAYATI KAYDIRMA

Fikir Yazıları19 Şubat 2026 20:01

HAYATI KAYDIRMA

ANLAMLI YAŞAMAK

Fikir Yazıları18 Şubat 2026 22:54

ANLAMLI YAŞAMAK

Bazen de Olmaz

Fikir Yazıları17 Şubat 2026 17:03

Bazen de Olmaz

Sevgili Öykü

Fikir Yazıları15 Şubat 2026 01:31

Sevgili Öykü