Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
ARI DİLİM DURU DİLİM TÜRKÇEM – 3

ARI DİLİM DURU DİLİM TÜRKÇEM – 3

Sosyal Bilimler 04 Temmuz 2021 16:44 - Okunma sayısı: 1.492

RASİM BAKIRCIOĞLU

ARI DİLİM DURU DİLİM TÜRKÇEM – 3

Kökleri tarihin derinliklerine uzanan öbür diller gibi, değer biçilemez bir hazinemiz olarak, kuşaktan kuşağa aktarıla aktarıla ulaştın bize. Sen ki yalnızca bir kültür öğesi değilsin; yine kökleri derinlerdeki bir kültürün de aktarıcısı konumundasın. Sana Türk dili demenin yanı sıra, Türk kültürü de desek hiç de yanlış sayılmaz.

Kendimizi bilme, başkalarını anlama erdemine uzanan yolun taşları, seninle döşeniyor. Bilmekten söz açılıyorsa bir yerde, orada kesinlikle görev başındasın sen. Ne denli egemensek sana, o denli derinliğine duyumsuyor ve yaşıyoruz her duygumuzu ve düşüncemizi. Sorun çözme yeteneğimiz, yaratıcı gücümüz de sana egemen olabilmemizle orantılı biçimde artıyor. İşte o nedenle, Dağlarca’nın dizeleriyle;

“Seslenir seni bana yakın uzak, / Yeryüzü mavisinden gökyüzü yeşiline / Tutsak uluslar var ya / Geceler boyu / Onlar için, / Türkçe haykırmak.”

Yaşayan kuşak olarak, seni koruyup kollama sırası, bizde şimdi. Senin görkemine uygun bir titizlik gerektiren bir nöbet, bu Yine Dağlarca’nın sözleriyle;

“İşte ant içiyorum, / Bütün ölüler adına, / Bütün gençler, bütün doğacak çocuklar adına, / Varacağım deyişine gündüz gündüz, / Varacağım Tanrı’ya dek, / Soluğumda soluğun”.

Çünkü;

“Seslenir seni bana “ova”m, “dağ”ım, / Nere gitsem bulur beni arınmış. / Bir çağ ki akar ötelere, / Bir ak…ki yüce atalar, bir al… ki ulu oğullar, / Türkçem, benim ses bayrağım.”

Senin söz varlığına ulaşmayı hedef bileceğiz. Bize dek ulaştıranların sözcüklere yükledikleri anlamları, en azından onlara yakın düzeyde kavramaya çaba göstermeyi asla savsaklamayacağız. Bu çabamızda, özellikle değerliliğini kanıtlamış olan yazınsal ve bilimsel kaynakları, denektaşı belleyeceğiz. Bu çetin; ama saygın yolda başarılı adımlar atarak, kişisel ve toplumsal boyutlu anlaşmazlık ve çekişmelerimizi en aza indireceğiz.

Pek çok anlaşmazlık ve çekişmenin altında ya da ardında, aynı sözcüklere eksik ya da yanlış anlam yüklemeleri yol açıyor.

Sen, toplumumuzun ortak iletişim aracısın. Öyleyse bize düşen, senin anlatım birimlerini, tümcede doğru yerde ve doğru anlamda kullanma duyarlığını göstererek istediğimiz duygu, düşünce ve davranışlarımızı karşımızdakilere iletmek olacak.

Bir kez daha söz veriyorum sana! Seni yabancı sözcüklerin akınından koruma konusunda payıma düşen her şeyi yapmayı aralıksız sürdüreceğim.; her yabancı sözcüğe senin güzelim sözcüklerini yeğleyeceğim. Eksik ya da yanlış kullanımları, seni kullananlara duyurmayı sürdüreceğim

Sözümü bitirmeden, onların birkaçını daha duyurayım hemen:

Konuşmacı, “yenmek, yenilmek”sözcüklerimizi bir yana bırakıp “galip gelmek”ten,mağlupolmak”tan söz ediyor.“Deyim yerindeyse”deme yerine, “tabiri caizse”demeye kalkıyor.“Halkla dayanışma içinde”demek varken, ekini kökünü bilmediği“tesanüt”gibi bir sözcüğü araya sıkıştırarak “halkla tesanüt içinde”diye başlıyor söze. Arı, duru“il sınırları içinde”biçimindeki anlatımı ömründe hiç duymamış gibi, anadili, öz dili Türkçe olan izleyicilere “mülki hudutlar dahilinde” sözünü dayatıyor.

Yorumlar (1)

Cemil KURT - 12 Temmuz 2021 15:43

Hocam kalemine sağlık. Çok güzel tespitler...
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Sosyal Bilimler
ÖJENİZM

Sosyal Bilimler25 Haziran 2025 20:12

ÖJENİZM

Etik, Meslek Etikleri ve “Akademik Etik”

Sosyal Bilimler21 Haziran 2025 22:39

Etik, Meslek Etikleri ve “Akademik Etik”

“KAYGI” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Sosyal Bilimler11 Haziran 2025 15:14

“KAYGI” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Prof. Dr. Muhammet Özdemir

Sosyal Bilimler07 Haziran 2025 14:08

Prof. Dr. Muhammet Özdemir

DENETİM-REHBERLİK İLİŞKİSİ VE YAPAY ZEKA

Sosyal Bilimler01 Haziran 2025 16:28

DENETİM-REHBERLİK İLİŞKİSİ VE YAPAY ZEKA

ÖLÜM KONUSUYLA İLGİLİ SÜREÇ GELİŞTİRİLMESİ: HOSPİZ KAVRAMI

Sosyal Bilimler28 Mayıs 2025 01:06

ÖLÜM KONUSUYLA İLGİLİ SÜREÇ GELİŞTİRİLMESİ: HOSPİZ KAVRAMI

Gerçek Fırsat Eşitliği İçin Burslar Başarıya Değil, İhtiyaca Dayanmalı

Sosyal Bilimler24 Mayıs 2025 22:07

Gerçek Fırsat Eşitliği İçin Burslar Başarıya Değil, İhtiyaca Dayanmalı

ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİNİN GEREKLERİ: SAYDAMLIK/ŞEFFAFLIK

Sosyal Bilimler24 Mayıs 2025 21:56

ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİNİN GEREKLERİ: SAYDAMLIK/ŞEFFAFLIK

İnsan Ekonomik Özelliklerinden Ayrı Bir Duyguya Ne Kadar Sahiptir?

Sosyal Bilimler24 Mayıs 2025 15:48

İnsan Ekonomik Özelliklerinden Ayrı Bir Duyguya Ne Kadar Sahiptir?

BİLİRKİŞİ VEYA DANIŞMANA BAŞVURUDA SIRALAMA OLUR MU?

Sosyal Bilimler22 Mayıs 2025 01:29

BİLİRKİŞİ VEYA DANIŞMANA BAŞVURUDA SIRALAMA OLUR MU?