Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
OKULLARIMIZIN OLANAKLARI GELİŞTİRİLMELİ

OKULLARIMIZIN OLANAKLARI GELİŞTİRİLMELİ

Fikir Yazıları 10 Ağustos 2019 04:19 - Okunma sayısı: 1.311

Eğitimde eskiden beri alışkanlığımız öğrencileri bilgi deposu olarak görmek. Öğrencilere bilgi yüklemeyi ve onlara ezberletmeyi eğitim olarak görüyoruz. Eğitim deyince bu nedenle aklımıza akademik eğitim geliyor. Eğitim programlarımız bilgiyle dolu. Bilgi

OKULLARIMIZIN OLANAKLARI GELİŞTİRİLMELİ

Eğitimde eskiden beri alışkanlığımız öğrencileri bilgi deposu olarak görmek. Öğrencilere bilgi yüklemeyi ve onlara ezberletmeyi eğitim olarak görüyoruz. Eğitim deyince bu nedenle aklımıza akademik eğitim geliyor. Eğitim programlarımız bilgiyle dolu. Bilgi dediğimiz bir yaşantının sonucunda varılan sonuçlardır. Meselâ, küçük yaşlarda çocuklar dokunarak öğrenir. Ateşe dokunduğunda eli yanar ve ateşin yaktığı sonucunu çıkarır. Bu nedenle eğitimin merkezine deneyimlemeyi koymalıyız. Eğitim yaşantı sonucu davranış değiştirme sürecidir. Öğrenci eğitim sürecinde ilgi ve yeteneklerini keşfeder, kendisini tanır. Eğitimden beklenen de öğrencinin yaşantılar yoluyla kendini tanıması, ilgi ve yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesidir.

 

Türk eğitim sistemi öğrencilere yaşantı zenginliği sunmanın çok uzağındadır. Okullarımız hayata kapalı, yaşantıyla elde edilmemiş hazır bilgilerin amaçsızca yüklendiği kurumlar gibi görünüyor. Öğrenciler okulda kendini bulamıyor, çünkü kendini tanıyacağı, ilgi ve yeteneklerini ortaya koyacağı bir ortam yok. Bu nedenle öğrenciler okulları sevmiyorlar.  İstediğimiz kadar öğrenci merkezli eğitim verdiğimizi iddia edelim, sınıflarımız bizi ele veriyor. Sınıflarda arka arkaya dizili sıralar ve karşıda öğretmenin olduğu bir oturma düzeni öğretmenin otoriter ve aktif; öğrencinin ise edilgen olduğunu gösteriyor. Kaç okulumuzda spor kompleksimiz, müzik enstrümanları, uygulama bahçesi, geniş bir kütüphane ve diğer donatılar var? Bu imkânlar olmadan öğrenci merkezli bir eğitim kurulamaz. İster istemez öğretmen etkin olur.

 

Okullarda serbest zaman etkinliklerinden bahsediliyor. Serbest zaman etkinliği boşa geçirilen zaman değildir. Buradaki serbestiyet öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun alanlarda bireysel veya grup çalışmaları yoluyla kendini geliştirmesinin ve süreç sonunda ürün veya performans ortaya koyarak başarma duygusunu yaşamasının sağlanmasıdır. Bizim okullarımızda bu olanaklar olmadığı veya çok sınırlı olduğu için bu tür serbest zaman etkinlikleri ders tekrarı, test çözümüyle geçiyor. Eğitime daha çok bütçe ayırarak ilk ve ortaokullarımızın olanaklarını öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlayacak şekilde geliştirmeli ve okulları öğrenciler için hayatın ta kendisi hâline getirmeliyiz.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Futbolu Kutsarken Sporu Unutmak

Fikir Yazıları23 Haziran 2026 07:17

Futbolu Kutsarken Sporu Unutmak

Hayatını Anlatanlar ve Hayatını Yaşayanlar

Fikir Yazıları22 Haziran 2026 17:43

Hayatını Anlatanlar ve Hayatını Yaşayanlar

ÖZ TERAPİ’DEN ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜNLÜKLERİ’NE VE İÇİMİZDEKİ YUVA’YA-2

Fikir Yazıları22 Haziran 2026 17:29

ÖZ TERAPİ’DEN ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜNLÜKLERİ’NE VE İÇİMİZDEKİ YUVA’YA-2

SINAV STRESİ: BİR ENGEL Mİ, YOKSA GELİŞİMİN DOĞAL BİR PARÇASI MI?

Fikir Yazıları20 Haziran 2026 17:18

SINAV STRESİ: BİR ENGEL Mİ, YOKSA GELİŞİMİN DOĞAL BİR PARÇASI MI?

Sınav Bitti, Asıl Sınav Şimdi Başlıyor: Veliler Bu Süreçte Ne Yapmalı?

Fikir Yazıları20 Haziran 2026 16:59

Sınav Bitti, Asıl Sınav Şimdi Başlıyor: Veliler Bu Süreçte Ne Yapmalı?

“Bir İnsanı Susturmak İçin Bağırmak Gerekmez”

Fikir Yazıları14 Haziran 2026 23:10

“Bir İnsanı Susturmak İçin Bağırmak Gerekmez”

Sessiz Şiddet: Okullarda Mobbing Gerçeği

Fikir Yazıları12 Haziran 2026 19:45

Sessiz Şiddet: Okullarda Mobbing Gerçeği

NASIL VAZGEÇTİM: BÜYÜK ANLATI ÇÖKTÜ!

Fikir Yazıları12 Haziran 2026 19:24

NASIL VAZGEÇTİM: BÜYÜK ANLATI ÇÖKTÜ!

İNSANLIK AYIBI OLARAK MOBBİNG (BEZDİRİ)

Fikir Yazıları12 Haziran 2026 19:02

İNSANLIK AYIBI OLARAK MOBBİNG (BEZDİRİ)

YAŞLI SÜRÜCÜ TRAFİK AKIŞINI YAVAŞLATAN MIDIR?

Fikir Yazıları11 Haziran 2026 17:50

YAŞLI SÜRÜCÜ TRAFİK AKIŞINI YAVAŞLATAN MIDIR?