Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
25 Yıllık DiktatörNikolay Çavuşesku…

25 Yıllık DiktatörNikolay Çavuşesku…

Fikir Yazıları 30 Haziran 2019 01:22 - Okunma sayısı: 1.429

Binlerce çocuğun sevgisizliğe mahkum edildiği Romanya’ nın yüz karası…

Binlerce çocuğun sevgisizliğe mahkum edildiği Romanya’ nın yüz karası…

İkinci dünya savaşı sona ererken, Romanya Ruslarla ile yakınlaşır ve bu yakınlık kömünist ideolojinin hızla yaygınlaşmasına neden olur. Koca Romanya dev bir tarlaya dönüştürülür. Tüm topraklar, fabrika ve işyerleri adım adım devlete bağlanır ve halk karın tokluğuna çalıştırılır.

1967’ de ülkeyi yönetme yetkisini elde eden, yönetime ilk geldiğinde oldukça ılımlı olan Çavuşesku, zaman içinde zalim bir diktatöre dönüşür. Sovyet Rusya’ dan uzaklaşıp batıyla yakınlaşmaya başlar. En büyük hatası batıdan 13 milyar dolar borç almaktır ve bu her şeyi değiştirmeye başlar. Seksenli yıllara gelindiğinde ülke beklenenin aksine fakirleşmiştir. Bütçe açığı büyümektedir. Tüm borcu kapatmak için halk ağır şartlarda çalıştırılarak bolca üretim yapılır ve tamamı dışarıya satılır. Halk ürettiklerinden yoksun bırakılır. Temel ihtiyaçlar bile karne ile ve sırayla temin edilir.

En ağır faturayı çocuklar öder.

1966 yılında iş gücünün hedeflenen sayıya ulaşması amacıyla daha çok işçinin daha çok üretim anlamına geldiğini düşünen yönetim, bekarlardan ve çocuk sahibi olmayanlardan % 10 vergi almaya başlar. Kürtaj yasaklanmış ve çocuk sayısı kontrolsüzce arttırılmaya çalışılmıştır. Ancak bu durum başka bir sorunu ortaya çıkarır. Yoksulluk nedeniyle çocuklarına bakamayan aileler, yetimhanelere başvurmaya başlar. 1989 yılına gelindiğinde yetimhanelerdeki çocuk sayısı170000’ e ulaşmıştır. 15 çocuğa bir bakıcının düştüğü, parmaklıklı yataklarda ve insanlık dışı koşullarda büyüyen çocuklar ağladığında bile kucağa alınmazlar. Onlar zamanla ağlamamayı öğrenir. Hiçbir yakınlı ve şefkat görmeden büyüyen çocuklarla kimse oynamaz. Yalnızca temel ihtiyaçları karşılanır.

Bu yetimhanelerde büyüyen çocuklar uzmanların dikkatini çeker. 136 çocuk değerlendirmeye alınır. Çocukların IQ puanlarının oldukça geride olduğu, beyinlerinin gelişmediği görülür. Bilim insanları tarafından ortaya koyulan tablo, yönetimi farklı tedbirler almaya sevk eder. Çeşitli düzenlemeler yapılır… Yapılır da artık neye yarar?

 

 

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
ÖZ TERAPİ’DEN ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜKLÜKLERİ’NE VE İÇİMİZDEKİ YUVA’YA-1

Fikir Yazıları02 Mart 2026 06:40

ÖZ TERAPİ’DEN ZAMANSIZ AŞK GÜNLÜKLÜKLERİ’NE VE İÇİMİZDEKİ YUVA’YA-1

ÖZGÜRLÜĞÜN YENİ ZİNCİRLERİ

Fikir Yazıları26 Şubat 2026 18:09

ÖZGÜRLÜĞÜN YENİ ZİNCİRLERİ

Fikir Yazıları25 Şubat 2026 19:17

"Numaralar Çağı": Gerçeklik Duygusunun Yitimi

İyi Asker Sendromu:Görünmez İtaatin Psikolojisi

Fikir Yazıları21 Şubat 2026 20:01

İyi Asker Sendromu:Görünmez İtaatin Psikolojisi

HAYATI KAYDIRMA

Fikir Yazıları19 Şubat 2026 20:01

HAYATI KAYDIRMA

ANLAMLI YAŞAMAK

Fikir Yazıları18 Şubat 2026 22:54

ANLAMLI YAŞAMAK

Bazen de Olmaz

Fikir Yazıları17 Şubat 2026 17:03

Bazen de Olmaz

Sevgili Öykü

Fikir Yazıları15 Şubat 2026 01:31

Sevgili Öykü

KİMSE BAĞIRMADI AMA HERKES SUSTURDU

Fikir Yazıları11 Şubat 2026 14:41

KİMSE BAĞIRMADI AMA HERKES SUSTURDU

Devam edip değişmek, değişip devam etmek!

Fikir Yazıları09 Şubat 2026 22:48

Devam edip değişmek, değişip devam etmek!