Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
DÜŞÜNMEK

DÜŞÜNMEK

Fikir Yazıları 01 Mayıs 2022 09:04 - Okunma sayısı: 3.082

KADİR BAYŞU

DÜŞÜNMEK

İnsanoğlu işte!

Düşünmeden yapamaz, düşünse de yapamaz. Düşünmeyenler için yaşam dertsizdir denir, düşünenler için ise başarının anahtarını muhakkak bulurlar denir. Gelin tarih boyunca düşünmek ile ilgili edinilmiş tecrübelerden esinlenerek söylenmiş özlü sözlere kulak verelim.

“Düşünmek, ruhun kendi kendine konuşmasıdır(Eflatun).” O kadar önemli ki insanın iç sesi ile konuşması. Bazı insanlar yalnız kalmayı tercih ederler. Yalnız kaldıklarında üretirler, enerji depolar, karar verirler. Bu şekilde zihinlerini dinlendirirler ve rutin hayatta daha verimli olurlar.

“Bazı insanlar için düşünmek, hayattaki en zor şeydir(Martin Luther).” Belki de düşünmeyi bilmezler. Belki de bilerek düşünmezler. Ama genel kanı, düşünmeden yaşayanlar sorunlarla daha az karşılaştıklarıdır. İnsanda düşünme becerisi varken bunu kullanmamak nasıl bir şeydir ki? Merak ediyorum.

“Düşünmediğim zaman, yaşamadığım zamandır(Rembrantd).” Öyle bir kesim var ki düşünmeden hareket edemezler, düşünmeden karar vermezler. Düşünmeden yaşayamazlar.

“Deneyim düşüncenin, düşünce ise eylemin çocuğudur(Dısraeli)” Tabi ki sadece düşünmek yetmiyor. Düşüncelerin eyleme geçirilmesi daha önemli. Biz eğitimciler hep ifade ederiz. Bildiğimiz ama uygulamadığımız hiçbir düşünce etkili değildir, anlamı yoktur.

“Dilin düşünceden önce hareket etmesin(Chilon).” Düşünmeden gerçekleşen eylemler zarar verebilir. Ve bunu tabi ki ahmaklar yapar.

“Düşünmek kolaydır, yapmak zordur. Dünyada en zor şey de düşünüleni yapmaktır(Goethe).” Düşünceyi eyleme geçirmek elbette ki en zor şeydir.

“Değerli düşüncelere sahip olanlar, hayatta yalnız kalmazlar(Otto Ernest).” Düşüncelerin insanlık tarafından kabul görmüş etik ve ahlaki kurallara uygun olması da beklenilen bir durumdur.

“Bir düşüncede takılıp kalma, gerçeği bir düşünce aydınlatmaz(Sophokles).” Tıpkı sınavda bir soru ile inatlaşmak gibi. Bir düşünce sürekli zihni meşgul ediyorsa, vardır muhakkak bir sorun.

“Bir insan, gün boyunca düşündüklerinin toplamıdır(Ralph Waldo Emerson.) Çünkü düşüncelerimiz davranışımız olur. Ne düşünürsek onun gerçekleşmesi için enerji oluştururuz ve düşüncelerimizi davranışa dönüştürür ve yaşarız.

“Dünya düşünenler için bir komedi, hissedenler için bir trajedidir(Hugh Walpole).” Düşünmek ve hissetmek farklı sonuçlar doğurabilir. Düşünerek yaşayanlar ile hissederek yaşayanlar için dünya ne hale gelebileceği, yaşanılan tecrübeler ile ispatlanmıştır. Dikkat etmek gerekir.

“Düşüncelerini değiştirmeyenler yalnızca delilerle ölülerdir(T. Lowell).” Hep aynı şeyleri düşünmek ve aynı düşünceleri davranışa dönüştürmek bazen sorunlarla karşılaşmamıza neden olabilir.

“Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği şeyi düşünür(Aristo).” Bir sözü söylemeden önce on kere düşünmek gerekiyor. Söz ağızdan çıkmadan sizin esiriniz iken çıktıktan sonra siz onun esiri olursunuz. Düşünmeden asla konuşmamalıyız.

“Akıllı susunca, düşünce durur. Düşünce durunca, hareket durur. Hareketsizlik ise çürümenin eşiğidir(Gazali).” İnsan hareketliliği seven düşünen bir canlıdır. Hareketsiz iken beynin tek tarafı çalışıyor iken, hareket halinde iken her iki tarafı da çalışıyor. Sizlere önerim dikkat sorunu ve odaklanma sorununuz varsa ayakta hareket halinde iken sesli kitap okuyarak bu durumu çözebilirsiniz.

“Dünyanın en güç şeyi başkalarının düşünmeden söylediklerini düşünerek söyleyebilmektir(Alain).” Bazı insanlar vardır düşünmeden konuşurlar. Bu onlar için çok kolaydır. Düşünen insanlar ise bunu yapamazlar. Bir konuşur on düşünürler.

“Düşünmeden okumak köreltir. Okumadan düşünmek ise yanıltır(Konfüçyüs).” Okumak düşünsel bir süreçtir. Okurken düşünmek önemlidir. Düşünmeden okunuyorsa, o okumak değildir. Okuduklarımızı düşünmek ise önemlidir. Okumak düşünme becerimizi geliştirir. Bakış açımızı genişletir.

“Doğru düşünmeyi biliyorsan ve doğru bir şey yapmak yolundaysan mutlaka başarırsın(Mustafa Kemal ATATÜRK). Odaklanarak düşünmek ve doğru şeyi yapmak başarı için olmazsa olmazdır.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününüzü ve tüm insanlığın Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Saygılarımla.

Kadir BAYŞU

KAYNAK

Düşünmek ve Düşünce İle İlgili Sözler | MUHTEŞEM SÖZLER (muhtesemsozler.com)

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
ÖZ SABOTAJ

Fikir Yazıları28 Ocak 2026 19:02

ÖZ SABOTAJ

OBLOMOVLUKTAN UYANMAK

Fikir Yazıları24 Ocak 2026 04:42

OBLOMOVLUKTAN UYANMAK

YARATICI BİREY NASIL YETİŞTİRİLİR?

Fikir Yazıları20 Ocak 2026 18:56

YARATICI BİREY NASIL YETİŞTİRİLİR?

BOŞLUK

Fikir Yazıları19 Ocak 2026 21:03

BOŞLUK

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (5)  - Yılmaz Güney Sineması

Fikir Yazıları18 Ocak 2026 19:36

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (5) - Yılmaz Güney Sineması

MODERN ÇOCUKLARDA OBLOMOVLUK OLABİLİR

Fikir Yazıları16 Ocak 2026 17:51

MODERN ÇOCUKLARDA OBLOMOVLUK OLABİLİR

Tiktok’laşan Zihinler Çağında Edebiyatın Sağaltıcı Gücü

Fikir Yazıları14 Ocak 2026 08:04

Tiktok’laşan Zihinler Çağında Edebiyatın Sağaltıcı Gücü

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (4)

Fikir Yazıları13 Ocak 2026 22:08

YAPAY ZEKÂNIN SİNEMAYA ETKİSİ Türk Sineması (4)

ANLIK DAVRANIŞ ANINDAKİ İNSAN DURUMU

Fikir Yazıları13 Ocak 2026 21:01

ANLIK DAVRANIŞ ANINDAKİ İNSAN DURUMU

Modern insan neden yeniden mitlere dönüyor?

Fikir Yazıları13 Ocak 2026 18:51

Modern insan neden yeniden mitlere dönüyor?