Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR

Öğretmenlik Millî Eğitim Temel Kanunu’nda uzmanlık mesleği olarak tanımlanmaktadır. Uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin kendine has bir meslek kanunu olmalıdır. Oysa öğretmenler 657 sayılı DMK’ye bağlı olarak görev yapmaktadırlar. Öğretmenlik memuriyet de

Kategori: Fikir Yazıları - Tarih: 23 Kasım 2019 14:12 - Okunma sayısı: 1.011

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR

Öğretmenlik Millî Eğitim Temel Kanunu’nda uzmanlık mesleği olarak tanımlanmaktadır. Uzmanlık mesleği olan öğretmenliğin kendine has bir meslek kanunu olmalıdır. Oysa öğretmenler 657 sayılı DMK’ye bağlı olarak görev yapmaktadırlar. Öğretmenlik memuriyet değildir. Bu yasaya bağlı olmak öğretmeni bürokratikleştirmektedir.

Öğretmenlik meslek kanunu öğretmenin iş güvencesini tartışmaya açmamalıdır. İş güvencesi olmayan bir öğretmenden verim alınamaz. Öğretmenliğin iş güvencesini içeren bir meslek kanununda şu hükümler yer almalıdır.

1- En az lisans eğitimi almış, pedagojik formasyona sahip kişiler öğretmenlik yapabilir.

2- Görevde yükselmede lisansüstü eğitim almış olanlara öncelik tanınır. Bunun yanında yazdığı kitap, makale veya yürüttüğü bir projeden ek puan verilmelidir.

3- Lisansüstü eğitim görmüş olan öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmelidir.

4- Kanun çerçevesinde öğretmenlerin görev ve sorumluluk belirlenmeli, nöbet görevinin çerçevesi çizilmelidir.

5- Öğretmenlerin kılık kıyafet düzenlemesi devrim kanunlarıyla çelişmeyecek biçimde cumhuriyet devrimi çerçevesinde kanunda yer almalıdır.

6- Öğretmenlerin gazete ve dergilerde yazı yazma; radyo ve televizyonlarda yayına çıkmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

7-Öğretmenlerin ekonomik, sosyal statüleri geliştirilmelidir.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Fikir Yazıları Yazıları