Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
TÜRKİYE’DE MERKEZİ SINAVLARIN ARİTMETİĞİ VE EĞİTİMDE NİTELİK ARAYIŞI: 2022-2025 TYT ANALİZİ

TÜRKİYE’DE MERKEZİ SINAVLARIN ARİTMETİĞİ VE EĞİTİMDE NİTELİK ARAYIŞI: 2022-2025 TYT ANALİZİ

Eğitim Bilimleri 25 Şubat 2026 20:57 - Okunma sayısı: 300

Dr. Ahmet UZUNDERE Uzman Matematik Öğretmeni ve Eğitim Danışmanı

Eğitim sistemleri, çıktıları üzerinden çok boyutlu bir yaklaşımla değerlendirildiğinde ancak gerçekçi bir gelişim stratejisi üretebilirler. Bundan önceki yazılarımızda küresel ölçekteki PISA ve TIMSS verilerini analiz ederken, Türk eğitim sisteminin "bilgiyi edinme" ve "bilgiyi işleme" süreçleri arasındaki makas aralığına dikkat çekmiş; öğrencilerimizin bilgiyi öğrenmede mesafe kat etseler de bu bilgiyi hayata ve sorun çözümüne aktarmada zorlandıklarını belirtmiştik. Bugün ise bu durumun ulusal düzeydeki en somut yansıması olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonuçlarını, 2022’den 2025’e uzanan dört yıllık bir projeksiyonla bilimsel bir çerçevede ele alıyoruz.

Öğrenci Performansındaki Dönüşüm: Türkçe ve Temel Okuryazarlık

Merkezi sınav verileri incelendiğinde, adayların ana dil yetkinliklerinde dalgalı bir seyir izlendiği görülmektedir. 2022 yılında 20,06 olan Türkçe net ortalaması, 2024 yılında 18,6’ya gerileyerek bilişsel bir duraklama sinyali vermişti. Ancak 2025 verilerinde gözlemlenen 21,7’lik ortalama, bu alanda bir toparlanma eğiliminin başladığını göstermektedir. Bu artış, öğretim süreçlerinin okuma-anlama ve yorumlama becerilerine odaklanan yapısının sahada karşılık bulmaya başladığı şeklinde yorumlanabilir. Ancak akademik bir perspektifle bakıldığında, 40 soruluk bir testte %50 başarı sınırının henüz yeni aşılmış olması, lise mezunu gençlerin üst düzey bilişsel metinleri çözümlemede ve eleştirel okumada hâlâ kat etmesi gereken bir mesafe olduğunu ortaya koymaktadır.

Matematik Eğitiminde Yapısal Sorunlar ve Analitik Düşünme Kaybı

Sınavın en düşündürücü verileri ise şüphesiz Temel Matematik testinde karşımıza çıkmaktadır. 2022 yılında 7,76 olan net ortalamasının, 2024’te 7,5’e ve son olarak 2025 yılında 6,6 seviyesine gerilemesi, üzerinde ciddiyetle durulması gereken sistemik bir problemdir.

Uluslararası TIMSS raporlarında matematiksel bilgi düzeyinde 500 puan barajını aşarak tarihi bir yükseliş gerçekleştiren öğrencilerimizin, bu bilgiyi TYT formatındaki muhakeme temelli sorularda kullanamaması önemli bir paradokstur. Bu durum, matematik eğitiminin büyük oranda işlem becerisi ve formül ezberine dayalı kaldığını, analitik düşünme ve problemleri modelleme süreçlerinin ise yeterince içselleştirilemediğini göstermektedir. Bu tablo, öğretim programlarının uygulama safhasındaki eksikliklerin ve yöntemsel tıkanıklıkların bütüncül bir yansımasıdır.

Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler: Bilimsel Okuryazarlıkta Gelişim Alanları

Fen bilimleri testinde 2022’de 3,24 olan ortalamanın 2025’te 4,6’ya yükselmesi, bu disipline yönelik temel eğitim yaklaşımlarının ve öğrenci ilgisinin görece iyileştiğine işaret etmektedir. Sosyal bilimler alanında ise 2022’deki 10,87’lik ortalamanın ardından 2025 yılında 9,7 net ile daha dengeli bir tablo oluşmuştur. Fen bilimlerindeki bu sınırlı artış umut verici olsa da, 20 soruluk bir testte elde edilen bu düşük rakamlar, bilimsel okuryazarlığın henüz istenen toplumsal tabana yayılamadığını kanıtlamaktadır. Bilgiyi sadece test tekniğiyle sınırlayan yaklaşımın, bilimsel merak ve sorgulama becerisini geliştirmede yetersiz kaldığı görülmektedir.

Sistem Performansı ve "Asgari Yeterlilik" Üzerine Genel Bir Değerlendirme

2022 yılında 3 milyonu aşkın aday arasından yaklaşık 97 bin öğrencinin hiçbir net yapamaması, sistemin asgari yeterlilikleri kazandırmadaki verimliliğini tartışmaya açmıştı. 2025 yılı itibarıyla bu sayının 40 bin seviyelerine gerilemiş olması, temel eğitimdeki asgari başarı standartlarının yaygınlaşması açısından kuşkusuz olumlu bir gelişmedir. Ancak genel bir değerlendirme yapıldığında; 12 yıllık zorunlu eğitimden geçen bir bireyin merkezi bir sınavda hiçbir varlık gösterememesi, eğitimde uygulanan izleme ve değerlendirme mekanizmalarının sadece sürece odaklandığını, sonuç odaklı ve bireyselleştirilmiş iyileştirmelerin ise yeterince devreye girmediğini göstermektedir.

Geniş bir perspektifle bakıldığında, başarının bölgeler ve okullar arasındaki heterojen dağılımı, eğitim sisteminin sunduğu nitelikli imkanların her öğrenciye aynı ölçüde ulaşmadığının bir belgesidir. Bu durum, sadece bir kurumsal işleyiş sorunu değil, toplumsal kalkınma hedeflerimizi ve beşeri sermaye kalitemizi doğrudan etkileyen makro bir sorundur.

Sonuç ve Gelecek Projeksiyonu

2022-2025 TYT verileri, Türk eğitim sisteminin niteliksel bir dönüşümün eşiğinde olduğunu göstermektedir. Türkçe'deki iyileşme, okuryazarlık temelli reformlar için bir dayanak noktası oluştururken; matematik alanındaki istikrarlı düşüş, öğretim metodolojilerinde köklü ve bilimsel bir revizyonu zorunlu kılmaktadır.

Değerli veliler ve öğrenciler; merkezi sınavlar sadece birer sıralama aracı değil, aynı zamanda bilişsel gelişim yolculuğunuzun birer aynasıdır. Uluslararası arenadaki "bilgi edinme" başarımızı, ulusal sınavlarımızda "bilgiyi kullanma ve analiz etme" becerisine dönüştürmek zorundayız. Sınav sonuçları sadece birer istatistik değil, sistemin aksayan yönlerini onarmak ve geleceği inşa etmek için en güçlü verilerdir.

Henüz hedeflenen nitelik düzeyinde değiliz; ancak verilerin işaret ettiği bu yapısal eksiklikleri bilimsel bir disiplin ve kararlılıkla onardığımız takdirde, ulusal başarı hikayemiz gerçek bir ivme kazanacaktır.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
TÜRKİYE’DE SİLAHLI OKUL SALDIRILARI: KORKUYLA DEĞİL AKILLA ÖNLEMEK

Eğitim Bilimleri20 Nisan 2026 09:31

TÜRKİYE’DE SİLAHLI OKUL SALDIRILARI: KORKUYLA DEĞİL AKILLA ÖNLEMEK

Öğretmenlerin Nöbet Görevi Neleri Kapsar?

Eğitim Bilimleri20 Nisan 2026 01:31

Öğretmenlerin Nöbet Görevi Neleri Kapsar?

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN SORU SETİ: 3 ÇİFT GÖZ, 6 PENCERE-BİR ÇÖZÜMLEME ÇERÇEVESİ

Eğitim Bilimleri19 Nisan 2026 08:43

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN SORU SETİ: 3 ÇİFT GÖZ, 6 PENCERE-BİR ÇÖZÜMLEME ÇERÇEVESİ

İki Gün, İki Şehir, İki Okul: Tesadüf mü, Yoksa Yeni Bir Eşik mi?

Eğitim Bilimleri16 Nisan 2026 07:48

İki Gün, İki Şehir, İki Okul: Tesadüf mü, Yoksa Yeni Bir Eşik mi?

Milli Eğitim Akademisinde Başarı Kriterleri Nelerdir?

Eğitim Bilimleri13 Nisan 2026 01:40

Milli Eğitim Akademisinde Başarı Kriterleri Nelerdir?

PROF. DR. KÜRŞAD  YILMAZ İLE EĞİTİM YÖNETİMİNDE DEĞERLER KİTABI ÜZERİNE - 5

Eğitim Bilimleri10 Nisan 2026 09:38

PROF. DR. KÜRŞAD YILMAZ İLE EĞİTİM YÖNETİMİNDE DEĞERLER KİTABI ÜZERİNE - 5

ÖĞRENME MÜHENDİSLİĞİNDE ÖĞRENCİ OLMAK

Eğitim Bilimleri07 Nisan 2026 18:52

ÖĞRENME MÜHENDİSLİĞİNDE ÖĞRENCİ OLMAK

Eğitimde Otorite Krizi

Eğitim Bilimleri03 Nisan 2026 19:49

Eğitimde Otorite Krizi

Yayınla ya da Yok Ol

Eğitim Bilimleri31 Mart 2026 19:03

Yayınla ya da Yok Ol

Prof. Dr. ABDURRAHMAN TANRIÖĞEN' İN YAŞAMI GÜZELLEŞTİRME BİLGELİĞİ KİTABI ÜZERİNE SÖYLEŞİ 3

Eğitim Bilimleri30 Mart 2026 07:49

Prof. Dr. ABDURRAHMAN TANRIÖĞEN' İN YAŞAMI GÜZELLEŞTİRME BİLGELİĞİ KİTABI ÜZERİNE SÖYLEŞİ 3