Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
MEB'in Ramazan Etkinlikleri Yazısı Din ve İnanç Özgürlüğüne Aykırıdır!

MEB'in Ramazan Etkinlikleri Yazısı Din ve İnanç Özgürlüğüne Aykırıdır!

Eğitim Bilimleri 15 Şubat 2026 20:28 - Okunma sayısı: 477

Abdullah Damar

Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği yazıyla 'Maarifin Kalbinde Ramazan' temalı etkinliklerin düzenleneceğini kamuoyuna açıkladı. 81 ilde, ilkokul öğrencileriyle ramazan şenlikleri yapılacağı kaydedilirken ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ise söyleşi programları düzenleneceği ifade edildi.

MEB, yazısına, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 2'nci maddesinde Türk milli eğitiminin genel amacının, milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren, bu değerleri davranış haline getirmiş bireyler yetiştirmek olduğunu ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 1'inci maddesine göre ilköğretimin, öğrencilerin bedeni, zihni ve ahlaki gelişimlerine hizmet eden temel bir eğitim süreci olduğunu gerekçe gösterdi.

Bakanlıktan gönderilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında "ramazan ayı etkinlikleri" konulu yazıda, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla güncellenen öğretim programlarında milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek amaçlanmıştır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, insanı ruh ve beden bütünlüğü içinde ele alan, bilgiyi ahlaki sorumlulukla bütünleştiren bütüncül bir eğitim yaklaşımına dayanmaktadır. Modelin temel hedefi, bilgi, beceri, eğilim ve değerlerin bir arada geliştirilmesi esasına dayanarak yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmektir" ifadelerine yer verildi. Söz konusu yazıda, "Bu anayasal çerçeveye uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 'toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde' bir hukuk devleti olduğu, devletin temel amaç ve görevleri arasında 'insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak' hükme bağlanmıştır. Ayrıca eğitim ve öğrenim hakkı ile gençliğin yetişme ve gelişmesini sağlayıcı tedbirleri almak, devletin görevi olarak düzenlenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Din ve vicdan özgürlüğü, bireyin dinî hayatını dış müdahalelere kapalı hâle getirmektedir. Başkalarına zarar verilmediği sürece bireyler ve gruplar, istedikleri şekilde inançlarının gereklerini yerine getirebilirler. Her insan, kendisi için uygun gördüğü veya görmediği bir dine veya inanca inanma veya inanmama hürriyetine sahiptir. İnanmak kadar inanmamak da din ve vicdan özgürlüğünün bir parçasıdır. Din ve vicdan hürriyeti, herhangi bir dine sahip olma veya olmama, dinî olan bir davranışı yapmaya zorlanmama, sahip olduğu inancı açıklamama hak ve hürriyetini kapsamaktadır.

Bu anlamda okullar, farklı inanç gruplarından ve inancı olmayan öğrencilerin bir arada eğitim aldığı kamusal alanlardır. Eğitim kurumlarında tek bir dinin mezhebinin ibadetlerini merkeze alan etkinlikler planlamak, diğer din ve inançlara mensup vatandaşlarımızın dini inançlarını dikkate almamak anlamına gelmektedir. Türkiye’de yaklaşık 15-20 milyon civarında Alevi, 5 milyon civarında ateist, yüz binlerce diğer din ve inanışlara sahip vatandaş bulunmakta ve bu vatandaşlarımızın çocukları da devlet okullarında eğitim alarak eğitim hakkından yararlanmaktadır.

MEB’in, Ramazan etkinlikleri, Sünni İslam inancına sahip vatandaşlarının dışında Alevi, ateist, deist, Hıristiyan, Yahudi ve diğer inançlara sahip vatandaşların çocuklarının din ve vicdan özgürlüklerini ihlal edici niteliktedir.

Bunun yanında, Bakanlık talimatıyla öğretmen ve öğrencilerin katılımı şeklinde planlanan etkinliklerin okul dışında ve mesai saatleri dışında (iftar ve sahur programları vs.) gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Öğretmenlerin çalışma saatleri ve görev tanımları yasalarla belirlenmiştir; hiç kimse rızası dışında bu tür faaliyetlerde görev almaya zorlanamaz. MEB’in talimatı bu açıdan da sorunludur. “Gönüllülük” adı altında yürütülen bu süreçte, etkinliğe katılmayan öğrencilerin ve öğretmenlerin fişlenmesi, öğrencilerin akran zorbalığına maruz kalması ve toplumsal dışlanma yaşamaları kaçınılmazdır.

Geçmişte, din ve vicdan özgürlüğü konusunda eziyet çekmiş, özgürlükleri kısıtlanmış ‘Muhafazakar’ etiketli iktidarın, gücü eline geçirince, farklı inançlara sahip veya inançsız olan vatandaşlara dini dayatma yapması ne derece demokratiktir?

Bu nedenlerle, Milli Eğitim Bakanlığı, Ramazan Etkinlikleri yazısını geri çekmelidir.

Kaynaklar

Bilal Sambur. Yeni Anayasada Din ve Vicdan Özgürlüğünün Düzenlenmesi

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
Bir Okulu Gerçekten Ne Güvenli Yapar?

Eğitim Bilimleri07 Ekim 2026 19:45

Bir Okulu Gerçekten Ne Güvenli Yapar?

Çatışan Anlam ve Değerler İçinde Eğitim

Eğitim Bilimleri06 Ekim 2026 22:25

Çatışan Anlam ve Değerler İçinde Eğitim

OKULUN KALBİ NEREDE ATAR?

Eğitim Bilimleri04 Ekim 2026 23:35

OKULUN KALBİ NEREDE ATAR?

Maarif Modeli'nin Sınavı Müdür Odasında

Eğitim Bilimleri03 Ekim 2026 20:06

Maarif Modeli'nin Sınavı Müdür Odasında

Yazı Dizisi – 4 Bir Okulu Gerçekten Güçlü Yapan Nedir?

Eğitim Bilimleri02 Ekim 2026 14:25

Yazı Dizisi – 4 Bir Okulu Gerçekten Güçlü Yapan Nedir?

Okul Saldırılarının Medyada Temsili ve Şiddetin Dolaşımı

Eğitim Bilimleri02 Ekim 2026 08:40

Okul Saldırılarının Medyada Temsili ve Şiddetin Dolaşımı

ÇOCUKLAR, AİLELER VE KURUMSAL EBEVEYNLİK

Eğitim Bilimleri26 Eylül 2026 20:52

ÇOCUKLAR, AİLELER VE KURUMSAL EBEVEYNLİK

SIRADANLIĞIN KONFORUNDAN BAŞARININ BEDELİNE

Eğitim Bilimleri24 Eylül 2026 14:17

SIRADANLIĞIN KONFORUNDAN BAŞARININ BEDELİNE

PROF. DR. KÜRŞAD  YILMAZ İLE ELEŞTİREL EĞİTİM YÖNETİMİ YAZILARI KİTABI ÜZERİNE - 1

Eğitim Bilimleri17 Eylül 2026 22:21

PROF. DR. KÜRŞAD YILMAZ İLE ELEŞTİREL EĞİTİM YÖNETİMİ YAZILARI KİTABI ÜZERİNE - 1

ÖĞRETMENLERDEN MİLYON KERE TEŞEKKÜRLER, SAYIN VALİ

Eğitim Bilimleri16 Eylül 2026 23:26

ÖĞRETMENLERDEN MİLYON KERE TEŞEKKÜRLER, SAYIN VALİ