Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular Klinik Psikoloji İletişim
Fenomen Öğretmen Avı, Muhalif Öğretmen Avına Dönüşür mü?

Fenomen Öğretmen Avı, Muhalif Öğretmen Avına Dönüşür mü?

Eğitim Bilimleri 04 Ocak 2026 15:05 - Okunma sayısı: 377

ABDULLAH DAMAR

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025 yılının son haftasında okullarda çektikleri videolarla sosyal medyada yüksek takipçi sayısına ulaşan "fenomen öğretmen ve yöneticiler" hakkında geniş kapsamlı bir inceleme başlattı. 81 ilde yürütülen çalışma kapsamında, mevzuata aykırı paylaşımlarla öğrenci mahremiyetini ihlal edenlere disiplin cezası uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı bu kararı alırken, CİMER ve MEB iletişim merkezine ulaşan şikayetleri dikkate aldı. MEB’den edinilen bilgiye göre fenomen öğretmen ve yöneticiler şu kriterlere göre incelenecek;

Mahremiyet İhlali: Öğrencilerin ses ve görüntülerinin izinsiz paylaşılıp paylaşılmadığı.

Bu konuda Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun 24.maddesinin a)fıkrasında “Öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatında belirlenmiş usuller dışında paylaşanlara kınama, cezası verilir.” hükmü yer almaktadır. Bu tür paylaşımlar yapan öğretmenlerin veli izin belgesi alması kendileri açısından soruşturmaya yer bırakmayacaktır.

Eğitim Etiği: Paylaşımların öğretmenlik mesleğinin vakarına ve eğitim süreçlerine uygunluğu.

Bu konu ilgili muhakkikler tarafından değerlendirilecek, öğretmenlik mesleğinin vakarına veya devlet memuruna yakışmayan paylamışlar inceleme konusu olacaktır.

Ticari Kazanç: Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların ticari bir amaca hizmet edip etmediği.

Bu konuda zaten 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125.maddesinin D bölümünün h) fıkrasında “Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla cezalandırılır.” hükmü vardır.

Devlet Memurları Kanunu 15.maddesi, “Basına Bilgi veya Demeç Verme” konusunu düzenlemektedir. Maddeye göre, “Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir. Askeri hizmet ile ilgili bilgiler özel kanunların ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin yetkili, kıldığı personel dışın da hiç bir kimse tarafından açıklanamaz.” Bu maddeye göre, devlet memurları sadece kamu görevleri hakkında basına demeç ve bilgi veremez, bunu dışındaki paylaşımlar suç oluşturmadığı takdirde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu yürürlükteyken, öğretmenlerin, kendi öğrencilerinin ses ve görüntülerinin paylaşıp paylaşmadığı; öğretmenlerin, öğretmenlik ve devlet memurluğu vakarına yakışmayan paylaşımlar yapıp yapmadığı; sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların ticari kazanç getirip getirmediği herhangi bir şikâyete gerek kalmadan zaten incelenmesi gereken konular değil mi?

MEB’in görevi, yürürlükteki mevzuatı uygulamak değil mi?

Dershane ve etüt merkezlerine ortak olan eğitim yöneticileri; okullara girmesi yasak olan yardımcı kaynakları, öğretmenleri örgütleyerek öğrencilere aldıran okul yöneticileri; yine ilkokullarda yasak olmasına rağmen öğrencileri özel kurumların yaptığı deneme sınavlarına sokan okul yöneticileri ve öğretmenler; öğrencilerini, çalıştıkları dershane ve etüt merkezlerine yönlendiren öğretmenler; sosyal kulüpler adı altında okullarda çocuklara ücretli açılan etütler; özel ders veren öğretmenlerle ilgili inceleme yapılmayacak mı?

Mahremiyet ihlali, eğitim etiği ve ticari kazanç sadece sosyal medya üzerinden mi yapılıyor?

Yukarıda sıraladığımız etik dışı ve ticari kazanç getiren faaliyetler halihazırda bütün hızıyla sürerken, sosyal medya üzerinden geniş çaplı bir fenomen öğretmen avına girişilmesi ister istemez bizi “Acaba MEB fenomen öğretmen yerine, muhalif öğretmen avı mı başlattı.” sorusunu akla getiriyor!

Sosyal medya konusunun bir başka boyutu da, geniş kitlenin sanal kamusal alanda bir araya gelmesi, tartışması, görüş alışverişinde bulunması, fikir üretmesi, hükümetin her konuda yaptığı icraatları değerlendirmesi ve bir alternatif oluşturmaya çalışmasıdır. Bu anlamda eğitimciler, sosyal medyayı kullanan en önemli meslek grubudur. Son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığının, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Milli Eğitim Akademisi, öğretmen atamaları, mülakatlar, MESEM’ler ve ÇEDES gibi icraatlarını sosyal medya üzerinden çok fazla eleştiriye maruz kalması, MEB’i, fenomen öğretmen avı adı altında, muhalif öğretmen avına yönlendirmiş olabilir.

Bekleyip, göreceğiz…

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Eğitim Bilimleri
İki Gün, İki Şehir, İki Okul: Tesadüf mü, Yoksa Yeni Bir Eşik mi?

Eğitim Bilimleri16 Nisan 2026 07:48

İki Gün, İki Şehir, İki Okul: Tesadüf mü, Yoksa Yeni Bir Eşik mi?

Milli Eğitim Akademisinde Başarı Kriterleri Nelerdir?

Eğitim Bilimleri13 Nisan 2026 01:40

Milli Eğitim Akademisinde Başarı Kriterleri Nelerdir?

PROF. DR. KÜRŞAD  YILMAZ İLE EĞİTİM YÖNETİMİNDE DEĞERLER KİTABI ÜZERİNE - 5

Eğitim Bilimleri10 Nisan 2026 09:38

PROF. DR. KÜRŞAD YILMAZ İLE EĞİTİM YÖNETİMİNDE DEĞERLER KİTABI ÜZERİNE - 5

ÖĞRENME MÜHENDİSLİĞİNDE ÖĞRENCİ OLMAK

Eğitim Bilimleri07 Nisan 2026 18:52

ÖĞRENME MÜHENDİSLİĞİNDE ÖĞRENCİ OLMAK

Eğitimde Otorite Krizi

Eğitim Bilimleri03 Nisan 2026 19:49

Eğitimde Otorite Krizi

Yayınla ya da Yok Ol

Eğitim Bilimleri31 Mart 2026 19:03

Yayınla ya da Yok Ol

Prof. Dr. ABDURRAHMAN TANRIÖĞEN' İN YAŞAMI GÜZELLEŞTİRME BİLGELİĞİ KİTABI ÜZERİNE SÖYLEŞİ 3

Eğitim Bilimleri30 Mart 2026 07:49

Prof. Dr. ABDURRAHMAN TANRIÖĞEN' İN YAŞAMI GÜZELLEŞTİRME BİLGELİĞİ KİTABI ÜZERİNE SÖYLEŞİ 3

EĞİTİMDE SAKLI EŞİTSİZLİK: KURUMSAL KÖRLÜK MÜ, SİSTEMSEL BİR  TERCİH Mİ?

Eğitim Bilimleri27 Mart 2026 07:32

EĞİTİMDE SAKLI EŞİTSİZLİK: KURUMSAL KÖRLÜK MÜ, SİSTEMSEL BİR TERCİH Mİ?

EĞİTİM HAKKINDA TEHLİKELİ VE YANLIŞ  ALGI(LAR) OLUŞTURMAK

Eğitim Bilimleri25 Mart 2026 19:17

EĞİTİM HAKKINDA TEHLİKELİ VE YANLIŞ ALGI(LAR) OLUŞTURMAK

TYMM Gerçekleşmeleri-Okul Temelli Planlama

Eğitim Bilimleri23 Mart 2026 17:49

TYMM Gerçekleşmeleri-Okul Temelli Planlama