Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
REKABET

REKABET

Fikir Yazıları 22 Ağustos 2020 20:35 - Okunma sayısı: 864

HASAN GÜNEŞ

REKABET

Çok farklı anlamları bilinmesine rağmen rekabet aynı amacı güden kimseler arasındaki çatışma, yarışma veya yarış anlamına gelmektedir. Aslında özgürlük ile bağ kurulacaksa bu konunun sosyalleşme ortamlarının dikkate alınması gerekmektedir. Kişinin sosyalleştiği ortamların başında aile gelmektedir.

Ailede oluşturulan rekabet ortamının yaratılması çocukların kardeşleri arasında kıskançlık ve bilinçaltında düşmanlık duyguları beslemesine neden olabilir. Yine aile ortamında çocukların rekabetçi tutumlarının desteklenmesi onların bu tutumu benimsenmesinin başka olumsuz sonuçları da bulunmaktadır. Çünkü ailede bu rekabetçi tutum çocukları çevresiyle anlamlı ilişkiler kurmamasına önayak olmaktadır. Başka bir ifadeyle, çocuğun çevresiyle sürekli gergin bir ilişkiyi yaşayacağı anlamına gelecektir.

Yine, çocuğun sosyalleştiği kurumlardan biri olan okullar çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde öğrenciler sınav odaklı bir eğitim sisteminin hâkim olduğu bilenen bir gerçektir. Bu durum öğrencilerin yaşama sevincini ve dolayısıyla bireyselleşmesini engelleyecektir.

Yine sınav odaklı bir eğitim sistemi çocukların işbirliğini engelleyeceği gibi bu durum yetişkinlik yaşamına yansıyacaktır. Bu da bir insanın ruhsal anlamda önem taşıyan sosyal ilgisinin daha düşük bir seyirde olacağı anlamına da gelecektir.

Diğer taraftan kişinin sosyalleştikleri kurumlar arasında iş çevresi önemli bir yer tutmaktadır. Bu ortamda iş görenler özlük hakları ve diğer kaynaklar için rekabet olmaları onların dayanışma kültürünü olumsuz etkilemektedir. Ayrıca çatışmacı bir kültürü benimsemelerine neden olmaktadır. Bu da iş görenleri sürekli gergin ve huzursuz, çatışmacı yapmaktadır ki o da yaşama sevincini olumsuz etkilemektedir.

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Tehditkârlığın Psikolojisi

Fikir Yazıları19 Mart 2024 10:25

Tehditkârlığın Psikolojisi

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

Fikir Yazıları15 Mart 2024 20:44

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

DİNOZOR VE BÖCEK!

Fikir Yazıları15 Mart 2024 20:23

DİNOZOR VE BÖCEK!

Toplu sözleşme ikramı...

Fikir Yazıları12 Mart 2024 09:08

Toplu sözleşme ikramı...

Karanlığın Sosyolojisi

Fikir Yazıları11 Mart 2024 15:26

Karanlığın Sosyolojisi

Harun Tepe ile İnsan Hakları Üzerine

Fikir Yazıları11 Mart 2024 10:27

Harun Tepe ile İnsan Hakları Üzerine

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Kadın Şairlerimiz

Fikir Yazıları08 Mart 2024 19:18

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Kadın Şairlerimiz

KADIN DOĞULMAZ KADIN OLUNUR SÖZÜ ve DÜNYADA KADIN OLMAK

Fikir Yazıları07 Mart 2024 21:36

KADIN DOĞULMAZ KADIN OLUNUR SÖZÜ ve DÜNYADA KADIN OLMAK

Türk Eğitim Devrimi

Fikir Yazıları01 Mart 2024 21:33

Türk Eğitim Devrimi

Dalımdaki yük

Fikir Yazıları29 Şubat 2024 09:28

Dalımdaki yük