Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
Şiirbaz’a Derkenar

Şiirbaz’a Derkenar

Edebiyat 15 Mayıs 2019 01:12 - Okunma sayısı: 1.896

Şiiri kucaklayan bir kalembaz, ruhu şiirle yoğrulmuş Yunus’tan Mevlana’ya, Sezai Karakoç’tan Nazım Hikmet’e, A. H. Tanpınar’dan Bekir Sıtkı’ya imbikten damıtılanlarla beslenmiş bir ehilbaz…

Kitap Açıklaması

“Şiiri kucaklayan bir kalembaz, ruhu şiirle yoğrulmuş Yunus’tan Mevlana’ya, Sezai Karakoç’tan Nazım Hikmet’e, A. H. Tanpınar’dan Bekir Sıtkı’ya imbikten damıtılanlarla beslenmiş bir ehilbaz…”
Önsözündeki şiir poetikası ve bu poetikadaki şu çarpıcı cümle aslında şiir ve şaire öncelemenin vurgusudur: “Her şeyden önce bu kitap, şaire ve şiire saygı duruşunda bulunmak üzere kaleme alınmıştır.” Geniş bir yelpazeden edebiyatımızın imge ve hayal dünyasını kucaklayan şairimizin gösterisini, buyurun keyifle seyredelim…

(Tanıtım Bülteninden)

İSMİN AŞK HÂLİ

kuru yapraklar gibi ufalanıyor
her notaya uydurulan sözde aşklar
aykaranlıkta özde bir aşk aradım
yağmur serpintileriyle koşar adım
kaç şiirden sana geldiğim aşikâr

sürçer ise özlemek dilinde bir harf
kanar bir avuç dolusu mesafeler
ey yüzünde mor leylâklar açan kadın
bende yansısıdır doğacak baharın
teninin kokusu gözlerindeki fer

Şiiri kucaklayan bir kalembaz, ruhu şiirle yoğrulmuş Yunus’ tan Mevlâna’ ya, Sezai KARAKOÇ’ tan Nâzım Hikmet’ e, Ahmet Hamdi TANPINAR’ dan Bekir Sıtkı’ ya imbikten damıtılanlarla beslenmiş bir ehilbaz… Geniş bir yelpazeden edebiyatımızın imge ve hayal dünyasını kucaklayan şairimiz, “Mor Pelerinli Hanım’ ın Konağı” ile seslenmek istedi önce bizlere. Bir roman ağırlığı taşıyan bu isim sizi, direkt büyülü bir konağa ve bu konakta nefis kahveler içmeye davet ediyordu. Önsözündeki şiir poetikası ve bu poetikadaki şu çarpıcı cümle aslında şiire ve şaire dair öncelemenin vurgusudur: “Her şeyden önce bu kitap, şaire ve şiire saygı duruşunda bulunmak üzere kaleme alınmıştır.” Bu saygı duruşu, bizde bir ciddiyet ve şiirlerin aslında çok farklı imbiklerin dünyasına açılan bir kapı ve kapının iki tarafında dizili nâzeninlerden oluşan bir açılım hissi veriyor ve şiirbazın muhayyilesine doğru yol alıyorsunuz.

“Kadeh, Cemşid, sâki…” üçlemesiyle bizi Divan şiirine götüren şiirbaz, bir anda “Gül Alfabe” şiiriyle Yahya Kemal’ in şiir ufkunda dolaştırıyor bizi. Oradan “Arz-ı Masal” ile Orhan Seyfi’ ye, “Mor Pelerinli Hanım’ ın Konağı” şii- 16 Fikret Yazıcıoğlu riyle Sabahattin Ali’ nin roman vadisine yani “Kürk Mantolu Madonna” sına şöyle bir başınızı uzatıyorsunuz. “Zamandan Sesler” şiiriyle Tanpınar ile söyleşip “Lüzumundan Fazla Kiracı” yla Orhan Veli durağına uğruyorsunuz. Hece şiirinin numuneleri, serbest şiire inişler, Divan şiirine yükselişlerle; “Raskolnikov’ un Baltası” yla dünya edebiyatına doğru uçarak binbir lezzeti tattıran muhteşem bir şiir sofrası kurmuş şiirbaz. Gönlümüzü alan, ruhumuzu çalan şiirbazlığınla, renginle, jestinle, imbiğinle, ikliminle ve dahası poetikanla şiir evrenindeki yerine hoş geldin, bahtın açık olsun şiirbaz. Biz de “Bir Şiirbaz’ın Günlüğü” ne konuk olmaya geldik, bizi kabul eder misin ey şiirbaz?

Gurbet DUYMUŞ
Eğitimci – Yazar

 

Şiirbaz’a Derkenar

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Edebiyat
Şiir Mitinin Sonu PATERSON

Edebiyat25 Mart 2024 19:49

Şiir Mitinin Sonu PATERSON

Yol Boyunca İçimizdeki Ateşi Taşımak: Cormac McCarthy'nin

Edebiyat12 Şubat 2024 21:16

Yol Boyunca İçimizdeki Ateşi Taşımak: Cormac McCarthy'nin

ALEX KANEVSKY'DEN NOKTALAMA İŞARETLERİ METAFORU VE İNSAN HAYATI

Edebiyat10 Aralık 2023 23:14

ALEX KANEVSKY'DEN NOKTALAMA İŞARETLERİ METAFORU VE İNSAN HAYATI

“Palyatif Toplum”

Edebiyat28 Kasım 2023 16:04

“Palyatif Toplum”

Edebiyata Sosyolojik Bir Bakış: Jack London Örneği

Edebiyat15 Kasım 2023 16:45

Edebiyata Sosyolojik Bir Bakış: Jack London Örneği

ABDULLAH EFENDİ

Edebiyat10 Kasım 2023 10:49

ABDULLAH EFENDİ

AFŞAR TİMUÇİN’İN FELSEFE AÇISINDAN EDEBİYATA BAKIŞI

Edebiyat03 Kasım 2023 08:49

AFŞAR TİMUÇİN’İN FELSEFE AÇISINDAN EDEBİYATA BAKIŞI

AFŞAR TİMUÇİN’İN EDEBİYAT ESTETİĞİ ÜSTÜNE

Edebiyat05 Ekim 2023 21:37

AFŞAR TİMUÇİN’İN EDEBİYAT ESTETİĞİ ÜSTÜNE

Dosto’ya Mektup

Edebiyat09 Mart 2023 13:31

Dosto’ya Mektup

YÖNETMEN NEDİM KANOĞLU ile “TİYATRO” HAKKINDA

Edebiyat29 Eylül 2022 20:44

YÖNETMEN NEDİM KANOĞLU ile “TİYATRO” HAKKINDA