Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
DÜŞÜNMEK

DÜŞÜNMEK

Fikir Yazıları 01 Mayıs 2022 09:04 - Okunma sayısı: 1.759

KADİR BAYŞU

DÜŞÜNMEK

İnsanoğlu işte!

Düşünmeden yapamaz, düşünse de yapamaz. Düşünmeyenler için yaşam dertsizdir denir, düşünenler için ise başarının anahtarını muhakkak bulurlar denir. Gelin tarih boyunca düşünmek ile ilgili edinilmiş tecrübelerden esinlenerek söylenmiş özlü sözlere kulak verelim.

“Düşünmek, ruhun kendi kendine konuşmasıdır(Eflatun).” O kadar önemli ki insanın iç sesi ile konuşması. Bazı insanlar yalnız kalmayı tercih ederler. Yalnız kaldıklarında üretirler, enerji depolar, karar verirler. Bu şekilde zihinlerini dinlendirirler ve rutin hayatta daha verimli olurlar.

“Bazı insanlar için düşünmek, hayattaki en zor şeydir(Martin Luther).” Belki de düşünmeyi bilmezler. Belki de bilerek düşünmezler. Ama genel kanı, düşünmeden yaşayanlar sorunlarla daha az karşılaştıklarıdır. İnsanda düşünme becerisi varken bunu kullanmamak nasıl bir şeydir ki? Merak ediyorum.

“Düşünmediğim zaman, yaşamadığım zamandır(Rembrantd).” Öyle bir kesim var ki düşünmeden hareket edemezler, düşünmeden karar vermezler. Düşünmeden yaşayamazlar.

“Deneyim düşüncenin, düşünce ise eylemin çocuğudur(Dısraeli)” Tabi ki sadece düşünmek yetmiyor. Düşüncelerin eyleme geçirilmesi daha önemli. Biz eğitimciler hep ifade ederiz. Bildiğimiz ama uygulamadığımız hiçbir düşünce etkili değildir, anlamı yoktur.

“Dilin düşünceden önce hareket etmesin(Chilon).” Düşünmeden gerçekleşen eylemler zarar verebilir. Ve bunu tabi ki ahmaklar yapar.

“Düşünmek kolaydır, yapmak zordur. Dünyada en zor şey de düşünüleni yapmaktır(Goethe).” Düşünceyi eyleme geçirmek elbette ki en zor şeydir.

“Değerli düşüncelere sahip olanlar, hayatta yalnız kalmazlar(Otto Ernest).” Düşüncelerin insanlık tarafından kabul görmüş etik ve ahlaki kurallara uygun olması da beklenilen bir durumdur.

“Bir düşüncede takılıp kalma, gerçeği bir düşünce aydınlatmaz(Sophokles).” Tıpkı sınavda bir soru ile inatlaşmak gibi. Bir düşünce sürekli zihni meşgul ediyorsa, vardır muhakkak bir sorun.

“Bir insan, gün boyunca düşündüklerinin toplamıdır(Ralph Waldo Emerson.) Çünkü düşüncelerimiz davranışımız olur. Ne düşünürsek onun gerçekleşmesi için enerji oluştururuz ve düşüncelerimizi davranışa dönüştürür ve yaşarız.

“Dünya düşünenler için bir komedi, hissedenler için bir trajedidir(Hugh Walpole).” Düşünmek ve hissetmek farklı sonuçlar doğurabilir. Düşünerek yaşayanlar ile hissederek yaşayanlar için dünya ne hale gelebileceği, yaşanılan tecrübeler ile ispatlanmıştır. Dikkat etmek gerekir.

“Düşüncelerini değiştirmeyenler yalnızca delilerle ölülerdir(T. Lowell).” Hep aynı şeyleri düşünmek ve aynı düşünceleri davranışa dönüştürmek bazen sorunlarla karşılaşmamıza neden olabilir.

“Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği şeyi düşünür(Aristo).” Bir sözü söylemeden önce on kere düşünmek gerekiyor. Söz ağızdan çıkmadan sizin esiriniz iken çıktıktan sonra siz onun esiri olursunuz. Düşünmeden asla konuşmamalıyız.

“Akıllı susunca, düşünce durur. Düşünce durunca, hareket durur. Hareketsizlik ise çürümenin eşiğidir(Gazali).” İnsan hareketliliği seven düşünen bir canlıdır. Hareketsiz iken beynin tek tarafı çalışıyor iken, hareket halinde iken her iki tarafı da çalışıyor. Sizlere önerim dikkat sorunu ve odaklanma sorununuz varsa ayakta hareket halinde iken sesli kitap okuyarak bu durumu çözebilirsiniz.

“Dünyanın en güç şeyi başkalarının düşünmeden söylediklerini düşünerek söyleyebilmektir(Alain).” Bazı insanlar vardır düşünmeden konuşurlar. Bu onlar için çok kolaydır. Düşünen insanlar ise bunu yapamazlar. Bir konuşur on düşünürler.

“Düşünmeden okumak köreltir. Okumadan düşünmek ise yanıltır(Konfüçyüs).” Okumak düşünsel bir süreçtir. Okurken düşünmek önemlidir. Düşünmeden okunuyorsa, o okumak değildir. Okuduklarımızı düşünmek ise önemlidir. Okumak düşünme becerimizi geliştirir. Bakış açımızı genişletir.

“Doğru düşünmeyi biliyorsan ve doğru bir şey yapmak yolundaysan mutlaka başarırsın(Mustafa Kemal ATATÜRK). Odaklanarak düşünmek ve doğru şeyi yapmak başarı için olmazsa olmazdır.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününüzü ve tüm insanlığın Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Saygılarımla.

Kadir BAYŞU

KAYNAK

Düşünmek ve Düşünce İle İlgili Sözler | MUHTEŞEM SÖZLER (muhtesemsozler.com)

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Özgürlük Üzerine III

Fikir Yazıları18 Nisan 2024 10:26

Özgürlük Üzerine III

Aymazlık ve Eğitim

Fikir Yazıları18 Nisan 2024 10:16

Aymazlık ve Eğitim

84. YILINDA BİR DAHA: KÖY ENSTİTÜLERİ

Fikir Yazıları16 Nisan 2024 17:39

84. YILINDA BİR DAHA: KÖY ENSTİTÜLERİ

Metnin Kuruluşu ve Yıkılışı (KİL TABLETTEN SİLİKON TABLETE)

Fikir Yazıları16 Nisan 2024 17:32

Metnin Kuruluşu ve Yıkılışı (KİL TABLETTEN SİLİKON TABLETE)

Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Fikir Yazıları14 Nisan 2024 14:32

Kantçı-Batı Merkezli Dünya Barışının Sonu Üzerine: Daha İyi Bir Dünyayı Düşlemek

Türkiye Cumhuriyeti

Fikir Yazıları11 Nisan 2024 11:33

Türkiye Cumhuriyeti

Türk Eğitim Sistemi’nde İdeolojik Kutuplaşma

Fikir Yazıları04 Nisan 2024 17:19

Türk Eğitim Sistemi’nde İdeolojik Kutuplaşma

Yapay Zekâ, Veri Bilimi ve Öğrenme Analitiği Araçları: Geleceğe Yönelik Teknolojik İlerlemeler-II

Fikir Yazıları02 Nisan 2024 21:48

Yapay Zekâ, Veri Bilimi ve Öğrenme Analitiği Araçları: Geleceğe Yönelik Teknolojik İlerlemeler-II

ZEKÂNIN KARANLIK TARAFI: KENDİ KENDİNİ YOK EDEN ZEKA SENDROMU

Fikir Yazıları29 Mart 2024 17:10

ZEKÂNIN KARANLIK TARAFI: KENDİ KENDİNİ YOK EDEN ZEKA SENDROMU

Gorgias’tan Günümüze Retorik

Fikir Yazıları29 Mart 2024 16:52

Gorgias’tan Günümüze Retorik