Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
SINIF ÖĞRETMENLERİNDE TÜKENMİŞLİK

SINIF ÖĞRETMENLERİNDE TÜKENMİŞLİK

Fikir Yazıları 21 Haziran 2019 22:51 - Okunma sayısı: 1.914

Son yıllarda eğitim sisteminde öğretmenlerin açıkça reddedişlerine rağmen gerçekleştirilen düzenlemelerin eğitim camiasının en kalabalık kısmını oluşturan Sınıf Öğretmenleri üzerindeki kötü etkisi yadsınamaz düzeydedir.

SINIF ÖĞRETMENLERİNDE TÜKENMİŞLİK

Son yıllarda eğitim sisteminde öğretmenlerin açıkça reddedişlerine rağmen gerçekleştirilen düzenlemelerin eğitim camiasının en kalabalık kısmını oluşturan Sınıf Öğretmenleri üzerindeki kötü etkisi yadsınamaz düzeydedir.

1.sınıfa başlama yaşının erkene çekilmesi, temel eğitim 1. kademenin 4 yıla indirilmesi, ilkokullarda branş öğretmen sayısının azlığı ya da hiç olmayışı, ikili eğitim- normal eğitim konusunda standartlaşmayan uygulamalar, okul idarecilerinin mülakatla atanması ve liyakatsiz kişilerin iş başına gelebilmesi, ekstra gelir imkanı getiren kurs- ders ve benzerinin azlığı, bununla beraber gelen maddi tatminsizlik gibi sayılabilecek bir çok sorunun Sınıf Öğretmenlerinin motivasyonunu ve iş başarısını etkilemesi kaçınılmaz bir hal almıştır.

1.sınıfa başlama yaşı öğretmenlerin muhalefetine rağmen 60 aya çekilmiş, ana sınıfına gidemeden okula başlayan birçok çocuk büyük sıkıntılar yaşamıştır.Küçük kasların yeterince gelişmemiş olması beraberinde okunmayacak derecede çirkin yazıları ve başaramıyorum kaygısı taşıyan çocukları beraberinde getirmiştir. Nihayet Millî Eğitim Bakanlığı ‘da hatasını farketmiş ve okula başlama yaşını 69 aya çekmiştir ancak arada bir nesil öğrencinin ve onları yetiştirmeye çabalayan öğretmenlerin psikolojileri alt üst olmuştur.

Temel Eğitim 1. Kademenin 4 yıla indirilmesinin de en çok Sınıf Öğretmenlerini etkilediği aşikardır. Birçok öğretmen bu süreçte norm fazlası olmuş, il genelinde bulunan boşluklarda kısa süreli görevlendirmelere maruz kalmış, okullarda öğretmenler norm fazlası olma durumlarına karşı sıkıntılar yaşamış ve dolayısıyla bu durumdan kötü etkilenmiştir.

            İlkokullarda branş öğretmeni giren dersler sadece Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi ile İngilizcedersleridir. Bu derslerin öğretmenlerinde açık olması durumunda ilk olarak ilkokullarda öğretmen kısıtlamasına gidilmekte bu öğretmenlerin yerine derse sınıf öğretmenleri girmek zorunda kalmaktadır. Bu durum akademik yeterlilik sağlamakta güçlükleri beraberinde getirdiği gibi branş öğretmeninin ne zaman geleceğinin belirsizliğine karşın öğretmen ve öğrencilerde düzensiz bir alan oluşturmaktadır. Bu durumun öğretmenin motivasyonu düşüreceği açıktır.

            Okullarda ikili eğitim- normal eğitim uygulamasında bir standart oluşmamıştır. Aynı çevrede iki okuldan biri normal eğitim uygularken diğeri ikili eğitim uygulayabilmektedir. Aynı okul bir dönem normal eğitim uygularken diğer dönem ikili eğitime dönebilmekte ya da bunun tersi olabilmektedir. Değişen bu uygulamalar okullarda norm belirsizliklerini beraberinde getirdiği gibi öğretmenlerin de hayatlarının akışına dair yaptıkları düzenlemeleri boşa çıkarabilmektedir. Bu belirsizliğin yarattığı kötü etki barizdir.

            Okul yöneticilerinin mülakat sonucu atanması liyakatsiz kişilerin okullarda müdür, müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilmesinin önünü açmıştır. Liyakatsiz idarecilerin olduğu ortamda öğretmenler çalışma azimlerini yitirmiş sadece sınıfıma girerim gerisi beni ilgilendirmez zihniyetini geliştirmiştir. Okul paydaşlığının artması, ortak ürünler oluşturma, iş birliği yapma durumları giderek azalmaya başlamıştır.

            Sınıf öğretmenleri maddi olarak da büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Hafta sonu kursu, özel ders ya da destek eğitim verme imkânı sınıf öğretmenliği için sınırlıdır. Emekli aylığının çok düşük olması nedeni ile öğretmenler yaşları uygun olduğu halde emekli olamamaktadır. İlkokul düzeyinde Milli Eğitimin okullara hiçbir katkısı bulunmamakta her ihtiyacın Okul Aile Birliği tarafından karşılanması beklenmektedir. İyi muhitte bulunan okullarda bu mümkün olsa da düşük gelir düzeyli mahallelerde sınıfın ihtiyaçlarını karşılamak öğretmene düşmekte bu durum öğretmeni maddi manevi yormaktadır.

            Bu gibi sorunlarla sürekli karşı karşıya kalan Sınıf Öğretmenlerinde mesleki motivasyon eksikliği, kendilerini geliştirmeye yönelik isteksizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, umarsızlık, duyarsızlık kısacası tükenmişlik giderek artmaktadır.

Saliha KAYHAN ŞENER

Sınıf Öğretmeni

Yorumlar (1)

Ö.Y - 22 Haziran 2019 11:01

Kısa, öz ve net bir yazı. Tebrikler????????????
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Tehditkârlığın Psikolojisi

Fikir Yazıları19 Mart 2024 10:25

Tehditkârlığın Psikolojisi

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

Fikir Yazıları15 Mart 2024 20:44

ÜNİVERSİTENİN KALKINMAYA KATKI YAPMASI ROLÜ

DİNOZOR VE BÖCEK!

Fikir Yazıları15 Mart 2024 20:23

DİNOZOR VE BÖCEK!

Toplu sözleşme ikramı...

Fikir Yazıları12 Mart 2024 09:08

Toplu sözleşme ikramı...

Karanlığın Sosyolojisi

Fikir Yazıları11 Mart 2024 15:26

Karanlığın Sosyolojisi

Harun Tepe ile İnsan Hakları Üzerine

Fikir Yazıları11 Mart 2024 10:27

Harun Tepe ile İnsan Hakları Üzerine

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Kadın Şairlerimiz

Fikir Yazıları08 Mart 2024 19:18

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Kadın Şairlerimiz

KADIN DOĞULMAZ KADIN OLUNUR SÖZÜ ve DÜNYADA KADIN OLMAK

Fikir Yazıları07 Mart 2024 21:36

KADIN DOĞULMAZ KADIN OLUNUR SÖZÜ ve DÜNYADA KADIN OLMAK

Türk Eğitim Devrimi

Fikir Yazıları01 Mart 2024 21:33

Türk Eğitim Devrimi

Dalımdaki yük

Fikir Yazıları29 Şubat 2024 09:28

Dalımdaki yük