Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

OKULLARIMIZIN OLANAKLARI GELİŞTİRİLMELİ

Eğitimde eskiden beri alışkanlığımız öğrencileri bilgi deposu olarak görmek. Öğrencilere bilgi yüklemeyi ve onlara ezberletmeyi eğitim olarak görüyoruz. Eğitim deyince bu nedenle aklımıza akademik eğitim geliyor. Eğitim programlarımız bilgiyle dolu. Bilgi

Kategori: Fikir Yazıları - Tarih: 10 Ağustos 2019 04:19 - Okunma sayısı: 898

OKULLARIMIZIN OLANAKLARI GELİŞTİRİLMELİ

OKULLARIMIZIN OLANAKLARI GELİŞTİRİLMELİ

Eğitimde eskiden beri alışkanlığımız öğrencileri bilgi deposu olarak görmek. Öğrencilere bilgi yüklemeyi ve onlara ezberletmeyi eğitim olarak görüyoruz. Eğitim deyince bu nedenle aklımıza akademik eğitim geliyor. Eğitim programlarımız bilgiyle dolu. Bilgi dediğimiz bir yaşantının sonucunda varılan sonuçlardır. Meselâ, küçük yaşlarda çocuklar dokunarak öğrenir. Ateşe dokunduğunda eli yanar ve ateşin yaktığı sonucunu çıkarır. Bu nedenle eğitimin merkezine deneyimlemeyi koymalıyız. Eğitim yaşantı sonucu davranış değiştirme sürecidir. Öğrenci eğitim sürecinde ilgi ve yeteneklerini keşfeder, kendisini tanır. Eğitimden beklenen de öğrencinin yaşantılar yoluyla kendini tanıması, ilgi ve yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesidir.

 

Türk eğitim sistemi öğrencilere yaşantı zenginliği sunmanın çok uzağındadır. Okullarımız hayata kapalı, yaşantıyla elde edilmemiş hazır bilgilerin amaçsızca yüklendiği kurumlar gibi görünüyor. Öğrenciler okulda kendini bulamıyor, çünkü kendini tanıyacağı, ilgi ve yeteneklerini ortaya koyacağı bir ortam yok. Bu nedenle öğrenciler okulları sevmiyorlar.  İstediğimiz kadar öğrenci merkezli eğitim verdiğimizi iddia edelim, sınıflarımız bizi ele veriyor. Sınıflarda arka arkaya dizili sıralar ve karşıda öğretmenin olduğu bir oturma düzeni öğretmenin otoriter ve aktif; öğrencinin ise edilgen olduğunu gösteriyor. Kaç okulumuzda spor kompleksimiz, müzik enstrümanları, uygulama bahçesi, geniş bir kütüphane ve diğer donatılar var? Bu imkânlar olmadan öğrenci merkezli bir eğitim kurulamaz. İster istemez öğretmen etkin olur.

 

Okullarda serbest zaman etkinliklerinden bahsediliyor. Serbest zaman etkinliği boşa geçirilen zaman değildir. Buradaki serbestiyet öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun alanlarda bireysel veya grup çalışmaları yoluyla kendini geliştirmesinin ve süreç sonunda ürün veya performans ortaya koyarak başarma duygusunu yaşamasının sağlanmasıdır. Bizim okullarımızda bu olanaklar olmadığı veya çok sınırlı olduğu için bu tür serbest zaman etkinlikleri ders tekrarı, test çözümüyle geçiyor. Eğitime daha çok bütçe ayırarak ilk ve ortaokullarımızın olanaklarını öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlayacak şekilde geliştirmeli ve okulları öğrenciler için hayatın ta kendisi hâline getirmeliyiz.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Fikir Yazıları Yazıları