Öğretmen eğitiminin nasıl olması gerektiği dünyada olduğu gibi ülkemizde de sorgulanmaktadır. Ülkelerin öğretmen eğitimi sistemlerinde gerçekleştirdiği yapılandırma çalışmalarının temelinde öğretmen yetiştirme programlarına yöneltilen eleştiriler ve buna
Kategori: Bilimsel Makaleler - Tarih: 23 Temmuz 2019 03:40 - Okunma sayısı: 1.816
“ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEYİ ÖĞRENMİŞ ÖĞRETMEN” EĞİTİMİ MODELİ [4ÖEM]
Prof. Dr. Ali Rıza ERDEM[1]
Öğretmen eğitiminin nasıl olması gerektiği dünyada olduğu gibi ülkemizde de sorgulanmaktadır. Ülkelerin öğretmen eğitimi sistemlerinde gerçekleştirdiği yapılandırma çalışmalarının temelinde öğretmen yetiştirme programlarına yöneltilen eleştiriler ve buna bağlı olarak nitelikli öğretmen eğitiminin amacı damgasını vurmaktadır.Nitelikli öğretmen eğitimi için değişim sürecini başlatmak ve yönetmek üzere önerilen “öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli [4ÖEM] için gerekliilk öğe “temel dönüşüm”ün öğeleri “felsefe ve eğitim felsefesi”, “kuramsal temeli” ve “boyutları”ndan oluşmaktadır. Diğer öğeler ise ”temel dönüşüm”e dayanak olacak “bilimsel oluşumlar” ve “bilimsel oluşumlar” için “zihniyet değişiklikleri”dir.
Önerilen “öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli [4ÖEM]’nin amacı, öğrenene: (i) bireysel özelliklerini fark ettiren. (ii) öğrenmenin ne olduğunu, süreçlerini, zihinde nasıl gerçekleştiğini, işlevlerini, önemini, etkili öğrenmenin nasıl olacağını kavrattıran ve öğrenebileceğine inandıran. (iii) öğrenme kaynaklarına ulaşabileceğini ve etkili yararlanabileceğini kavrattıran ve uygulattıran. (iv) öğrenme biçimini tanımayı ve öğrenme biçimine uygun olarak nasıl daha hızlı ve etkili öğrenebileceğinin yollarını fark ettiren. (v) öğrenmesinin niteliğini fark ettiren. (vi) öğrenme biçimine ve öğrenmesinin niteliğine uygun kullanabileceği öğrenme stratejilerini doğru seçtiren, etkili uygulatan ve değerlendirmesini yaptıran öğretmenin yetiştirilmesidir.
“Öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli [4ÖEM]”’nin vizyonu “Öğrenen toplum için öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” dir. Ali Rıza ERDEM |
Önerilen “öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli [4ÖEM]”nin vizyonu “Öğrenen toplum için öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” dir. Toplumdaki bireyler eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğrudan ve dolaylı olarak eğitim kurumlarından ve eğitim kurumlarındaki öğretmenden yararlanmaktadır. Eğitim kurumlarından ve eğitim kurumlarındaki öğretmenden yararlanma bireyin yıllarını almaktadır ve bu yılların bireye en önemli getirisinden biri potansiyelini tam kullanarak kendini gerçekleştirebilmesi için “öğrenmeyi öğrenme” becerisini kazanması olmalıdır. Aksi takdirde bireyin hem eğitim kurumlarındaki yıllarının boşa geçmesi hem de kendini gerçekleştirmesi yönünde eğitimden etkili bir biçimde yararlanamaması demektir ki bu “biricik cevher” olan bireyin insan olarak dolayısıyla insanlığın kaybıdır. Bireyde “öğrenmeyi öğrenme”nin bir beceri haline getirilerek bireyin, dolayısıyla toplumun sürekli öğrenmeyi gerçekleştirebilmesi ancak “öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen”in yetiştirilmesiyle mümkün olabilecektir. Önerilen “öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli [4ÖEM]”yle bunun gerçekleştirilmesi mümkündür.
Önerilen “öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli [4ÖEM] öncelikle öğretmen eğitimini gerçekleştiren eğitim kurumlarının “eşgüdümleme”siyle gerçekleştirilecektir. Öğretmen eğitimini gerçekleştiren eğitim kurumlarında önerilen modelin gerçekleştirilmesinde en stratejik öğe “öğretmen eğitimcisi”dir. Önerilen modelleöğretmen eğitimini gerçekleştiren eğitim kurumlarında verilen eğitimle öğrenene: (i) bireysel özelliklerini fark ettiren. (ii) öğrenmenin ne olduğunu, süreçlerini, zihinde nasıl gerçekleştiğini, işlevlerini, önemini, etkili öğrenmenin nasıl olacağını kavrattıran ve öğrenebileceğine inandıran. (iii) öğrenme kaynaklarına ulaşabileceğini ve etkili yararlanabileceğini kavrattıran ve uygulattıran. (iv) öğrenme biçimini tanımayı ve öğrenme biçimine uygun olarak nasıl daha hızlı ve etkili öğrenebileceğinin yollarını fark ettiren. (v) öğrenmesinin niteliğini fark ettiren. (vi) öğrenme biçimine ve öğrenmesinin niteliğine uygun kullanabileceği öğrenme stratejilerini doğru seçtiren, etkili uygulatan ve değerlendirmesini yaptıran öğretmenin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca önerilen modelin gerçekleştirilmesinde öğretmen istihdamını sağlayan eğitim kurumlarının da katkı ve işbirliği sağlaması esastır.
Kaynak
Erdem, A. R. (2018) “Öğrenmeyi öğretmeyi öğrenmiş öğretmen” eğitimi modeli (4ÖEM), Ankara: Eğiten Kitap
[1] Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, E-mail: arerdem@adu.edu.tr
04 Ekim 2024 14:08
09 Ekim 2024 01:01
01 Ekim 2024 22:48
06 Ekim 2024 21:34
06 Ekim 2024 20:54
01 Ekim 2024 17:29
05 Ekim 2024 13:12
01 Ekim 2024 19:24
09 Ekim 2024 10:39
05 Ekim 2024 19:52