Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

PROAKTİF OLMAK VE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIM

UĞUR ÖZEREN

Kategori: Fikir Yazıları - Tarih: 03 Mart 2022 18:51 - Okunma sayısı: 1.612

PROAKTİF OLMAK VE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIM

PROAKTİF OLMAK VE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIM

Proaktif olma, yeni normalde daha da çok duymaya başladığımız bir kavram oldu. Günümüzde de daha çok öğrenme ve öğretme ilişkisi için de bu kavramın daha fazla yaşamımıza girmeye başladığını görüyoruz.
Proaktif kelimesi, “pro (önce)” ve “activus (etkin, aktif)” kelimelerinin birleşiminden oluşan ve “bir sonucun gerçekleşmesinden önce tepki verme, önceden davranma” anlamına gelen dilimize yerleşmiş bir sözcük. Ortaya çıkacak sonuçların sebeplere ve yapılacak çalışmalara bağlı olduğunu bu kavram ile daha fazla hissetmiyor muyuz?
Proaktif olmak; zamanında gösterilmesi mümkün olan; tutum, davranış veya eylemlerin yansıtılmasıdır.
Proaktif olmak; mevcut koşulların getirebileceği sonucu değiştirmek, bir sorundan kaçınmayı amaçlamak, değişime yön vermek veya iyi bir sonuç elde etmek için önceden, kendiliğinden (içten gelerek) harekete geçmek, değişiklik yapmak, inisiyatif kullanmak ile düşündüğümüzde daha anlamlı oluyor.
Günümüz sorunlarına baktığımızda Covit19, Orman Yangınları ve yakınlarda yaşadığımız aşırı kar yağışı gibi güncel konularda olabildiği gibi eğitim gibi süreç içerisinde yaşanan ve sürekli aktif düşünce üretimi isteyen durumlarda da proaktif düşünmenin gerekliliği daha fazla ortaya çıkmaktadır.
Korkuları minimuma indirmek veya yaşamamak için inisiyatif kullanmak, önceden harekete geçmek, başkalarının harekete geçmesi için uygun ortam sağlamak gerekiyor. Bu aynı zamanda günümüz etkin liderlik veya dönüşümlü liderlik becerisi içinde çok önemli olmaktadır.
Kısaca elimizi “taşın altına” koymalı, Sorumluluğu başkasına bırakmak yerine sorumluluk almalı “söylenmeden yapabilmeliyiz.”
Aslında; yaşamı yaşam içinde deneyimlemeli, öğrenmeli, gelişmeli, üretmeli ve nihayetinde zamanı biz yönetebilmeliyiz.
Proaktif olmak; çok iş yapmak değildir. İhtiyaç gördüğümüz her konuda insiyatif kullanarak işbirliği içerisinde çözüm odaklı yaklaşımı desteklemek ve uygulamaktır.
Proaktif kişiler;
Olay, aksiyon öncesi bilgi toplarlar, Planlıdırlar, Karar vermekte tereddüt etmezler.
İnisiyatif almaktan çekinmezler, Analiz ederler, düşünürler. Mutlaka olayların öncesinde harekete geçerler, harekete geçmekte gecikmezler.
Siz ne dersiniz?
İstersek yapabilir miyiz?

Esen Kalın

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Fikir Yazıları Yazıları