LGS SONUÇLARI VE TERCİH DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

Fikir Yazıları - Kadir BAYŞU

LGS SONUÇLARI VE TERCİH DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR
2020 yılı ülkemiz için veliler için, eğitimciler için ve özellikle öğrenciler için hiç unutulmayacak anılar bıraktı bizlerde ve bırakmaya da devam ediyor. 16 Temmuz Perşembe günü NTV kanalında Sadık Gültekin Hocamızın canlı yayın konuğu oldum. Tekrar izlemek isteyenleri sosyal medya hesaplarından izlemeye davet ediyorum. İzlemeyenler için ise programı kaleme almak istedim.
Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?
Merhaba Sadık Bey. Öncelikle bugün Van’da meydana gelen vahim kazada şehit düşen vatan evlatlarına Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum.
Ülkemiz ve dünyamız zorlu bir süreçten geçiyor. Bu süreçte çocuklarımız çok önemli bir sınava girdiler. Ülke olarak hep sonuca odaklanırız, ancak süreçte neler yaptık ve ne tür kazanımlar elde ettik, buna bakmalıyız. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemli. Onlar çok zor şartlarda sınava girdiler. Milli Eğitim Bakanlığımız da 16 Marttan itibaren bu süreci çok iyi yönetti. Emeği geçen herkese Nesibe Aydın Okulları adına öncelikle teşekkür ederim.
Sonuçlar bugün açıklandı. Puanlar düştü. Geçen yıl %1’lik dilimdeki bir öğrenci 479 puanda iken bu yıl 459 puanda kaldı. 2020 LGS ile önceki sınavlar arasında bir istatistik daha paylaşmak istiyorum sizlerle.
SINAV SORU SAYISI VE SÜRE KİTAPÇIKLARDAKİ SÖZCÜK SAYILARI
SÖZEL SAYISAL TOPLAM
2017 TEOG Her dersten 20 soru ve her dersin sınav süresi 40 dakika ve toplam 120 soru 240 dakika 4.442 1.745 6.187
2018 LGS Sözel 50 soru 75 dk. Sayısal 40 soru 60 dakika ve toplam 90 soru 135 dakika 3.288 1.264 4.552
2019 LGS Sözel 50 soru 75 dk. Sayısal 40 soru 60 dakika ve toplam 90 soru 155 dakika 3.514 3.097 6.611
2020 LGS Sözel 50 soru 75 dk. Sayısal 40 soru 60 dakika ve toplam 90 soru 155 dakika 4.474 3.409 7.883

2020 LGS zor bir sınavdı. Seçme ve sıralama sınavlarında birinciler ve onların arkasından sıralanan öğrenciler olacak. Ve tabi ki son sıralarda öğrenciler olacak.
Bu sınavın sonuçlarına göre 1.857 resmi okula öğrenci yerleştirilmesi yapılacak. Bu okulların türleri;
Fen liselerine 46.710 öğrenci,
Anadolu liselerine 71.494 öğrenci,
Sosyal Bilimler liselerine 12.846 öğrenci,
Mesleki ve Teknik Liselerine 40.070 öğrenci,
Anadolu İmam Hatip Liselerine 42.008 öğrenci,
Toplam 1.857 okula, 213.128 öğrenci yerleşecek. Sınava giren yaklaşık 1.472.000 öğrencinin %12.5’inin yerleştirilmesi hedefleniyor. Peki, geriye kalan yaklaşık 1.500.000 öğrenci ne yapacak? Sınava girmeyen yaklaşık 200.000 öğrenci neden girmediği sorgulanmalıdır?
Geçen sene yaklaşık 1.000.000 öğrenci sınava girmişti. %1 lik dilimdeki bir öğrenci yaklaşık 10.000. sırada yer alıyordu. Bu yıl %1 lik dilimdeki bir öğrenci yaklaşık 14.720. sıralarda yer alacak. Tercih yaparken, yüzdelik dilimleriniz ve il de merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak okulların kontenjan sayıları dikkate alınarak tercihler yapılmalı. Geçen senenin puanları veya yüzdelik dilimlerine güvenilmemelidir.
Tüm resmi ortaokullarda ve Ram’larda tercih danışmanlığı birimleri oluşturuldu. Nesibe Aydın Okulları da 7 il de bulunan 11 kampüsümüzde, 36 yıllık tecrübesi ile (Ankara Gölbaşı ve Yıldızlar, Konya, Antalya, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır ve Kocaeli’n de yer alan) tecrübeli PDR ve yönetici kadrosu ile tercih döneminde destek almak isteyen herkese yardımcı olmaya hazırdır. Bu çocuklar bizim, bu ülke bizim ve Nesibe Aydın Okulları üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır. Kendi öğrencilerimiz Nesibe Aydın Okullarının Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve IB programlarına devam ederler.
Sınav sonuç belgelerinde genel yüzdelik dilimleri yer almakta. Tercihler yapılırken yüzdelik dilimler dikkate alınmalı, dört yıl sonra hedeflenen üniversite düşünülerek okullar belirlenmeli ve tercihte bulunulmalıdır. Ayrıca tercih edilecek okulun pandemi sürecindeki online eğitim ve öğrenci takibi performansı sorgulanmalıdır. Nesibe Aydın Okulları uzun yıllardır online eğitim vermekte ve pandemi kararı alındığında online eğitimi ilk uygulayan okuldur. Birçok kurum 2-3 hafta sonra yapmaya başlarken bizler ilk hafta kesintisiz olarak başlayarak 2. Hafta da okul bazında, sınıf ve şube düzeyinde online eğitimlere başladık.
Tercihlerden veli ve okul müdürlükleri birinci dereceden sorumlu. E-okul ana sayfasından girilerek tercihler sisteme girilmeli. Veliler istelerse kendileri de tercihlerini sisteme girebilirler ancak okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekmektedir. Onaylatma işlemini istedikleri bir ortaokula giderek yaptırabilirler.
Öncelikle yerel yerleştirme de tercih yapılması gerekiyor. Ardından merkezi yerleştirme tercihleri açılıyor. Pansiyonlu okul tercihleri de yerel yerleştirmeden sonra açılıyor. Her bir tür yerleştirme için 5 er adet tercihte bulunulabiliyor.
Yerleştirme neye göre yapılacak?
Tercih yaparken öncelikle yerel yerleştirme tercihleri yapılacak ve ardından merkezi yerleştirme tercih ekranı karşımıza çıkacak. Yerleştirme yapılırken de öncelikle merkezi yerleştirme yapılacak, eğer sınav puanı ile bir okula yerleşemez ise öğrenci yerel yerleştirme gerçekleştirilecek.
Merkezi yerleştirmede; puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak eğer puanda eşitlik söz konusu ise, okul başarı puanı(6, 7 ve 8. Sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması) yüksek olan, yine eşitlik varsa sırasıyla 8, 7 ve 6. Sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olan, yine eşitlik varsa 8. Sınıf özürsüz devamsızlık sayısı en az olan, yine eşitlik varsa tercih önceliğinde hangisi üstte ise ve yine eşitlik varsa yaşı küçük olanın yerleştirilmesi gerçekleştirilecektir.
Yerel yerleştirmede; öncelikle ikamet adresi, okul başarı puanı yüksek olan ve az devamsızlığı olana göre yerleştirme yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçlarına göre oluşacak boş kontenjanlara önceki yılarda olduğu gibi tercihte bulunulabilecektir veliler.
Bu fırsatı verdiğiniz için Nesibe Aydın Eğitim Kurumları adına size ve NTV ailesine teşekkür ederim.
Sevgili okur, çocuklarımız zorlu bir sınavdan geçtiler. Ve devamı da gelecek.
Unutmayalım ki!
Her sınav bir tecrübe.
Saygılarımla.
Kadir BAYŞU
KAYNAKÇA:
Milli Eğitim Bakanlığı LGS Başvuru Kılavuzu
https://www.youtube.com/watch?v=HsKpYLrGUmk