MEB’İN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME STRATEJİSİ

Bilimsel Makaleler - MEB 2023 Eğitim Vizyon Belgesi kapsamında pedagojik formasyon şartını kaldırdı, meslekî formasyonu kendisi vereceğini ifade etti. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, meslekî formasyon ile ilgili YÖK ile çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Selçuk, mevcut öğretme

MEB’İN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME STRATEJİSİ

 

MEB 2023 Eğitim Vizyon Belgesi kapsamında pedagojik formasyon şartını kaldırdı, meslekî formasyonu kendisi vereceğini ifade etti. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, meslekî formasyon ile ilgili YÖK ile çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Selçuk, mevcut öğretmen yetiştirme modelinin işlevsel olmadığını ifade etti ve öğretmen liselerinde verilen uygulamalı eğitimi ve Türkiye’nin öğretmen yetiştirme geleneğini vurguladı.

Öğretmen yetiştirme modeli formasyona indirgenemez. Millî Eğitim Bakanı kanımca konuyu üniversitedeki MEB’ten kopuk uygulamaya indirgiyor. Elbette mevcut yapı iflas etti, fakat formasyon sistemini değiştirmek meselenin özüne yönelik değildir. Daha birkaç yıl önce Öğretmen Liseleri’ni kapatan Bakanlığın bugün öğretmen liselerini vurgulaması Bakanlığın stratejisi olmadığını gösteriyor. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun olarak yöneltildiği bir sistem kurulmadan sorun çözülemez. Böylesi bir sistem ise ancak meslekî eğitimin geliştirilmesiyle ve üniversiteye talebin düşürülmesiyle mümkündür. Mevcut sistem içinde bu sistem kurulamaz. Eğitim Fakülteleri Eğitim Bilimleri ve KPSS kursuna dönüşmüş vaziyette. MEB’den atama bekleyen 1 milyon öğretmen adayı var. Bu koşullarda sorun formasyonun ne şekilde verileceğine indirgenemez. Üniversitelerin eğitim fakültesini sınav başarısıyla kazanan öğretmen adaylarının yetenekleri ve kişilikleri öğretmenliğe ne kadar uygun? Üniversite adaylarının ezici çoğunluğu ilgi duyduğu alanı değil, iş bulacağı alanı tercih ediyor. Bireylerin iş bulması kaygısı ön planda olduğu ve bunu da revaç fakülte ve bölümlerle sağlayacağı algısı sürdükçe öğretmen sorunu sürecektir. Bakanlık “niteliğin” önüne şekli koymaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı 19. Millî Eğitim Şûrası’nda öğretmen yetiştirme meselesini gündemine aldı[1]. 2017 yılında MEB Öğretmen Strateji Belgesi hazırladı[2]. Gerek 19. Millî Eğitim Şûrası gerek Öğretmen Strateji Belgesi öğretmen nitelik sorununa işaret ediyor. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 43. Maddesinde öğretmenlik ihtisas(uzmanlık) mesleği olarak tanımlanmıştır. Öğretmenlik uzmanlık gerektirdiği gibi belli yetenekleri de gerektirmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlerde bulunması gereken temel yetenek ve yeterlilikleri tespit etmelidir. Bu yetenek ve yeterlilikler tespit edildikten sonra öğretmen yetiştirme süreci öğretmen liselerinden başlamalıdır.

            Öğretmen liseleri öğrencilerini doğru bir yöneltme sistemi kuruluncaya kadar tıpkı Güzel Sanatlar Liseleri gibi özel yetenek sınavıyla öğrenci almalıdır. Öğretmen Liseleri Eğitim Fakültelerine öğrenci hazırlayan okul olarak yapılandırılmalı; öğretmen lisesi mezunu eğitim fakültesine devam etmeli; eğitim fakülteleri de öğretmen lisesi dışından öğrenci almamalıdır. Eğitim Fakültesi’nde alan eğitiminin yanında öğretmenlik uygulaması esas olmalıdır. Öğrenciler 2. sınıftan itibaren eğitim-öğretim sürecinin içinde olmalıdırlar. Eğitim Fakültelerinde meslek etiği dersi, mevzuat bilgisi mutlaka yer almalıdır.

 

[1]http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/35/27/719973/dosyalar/2015_02/02041116_19.millieitimuraskararlar.pdf Erişim Tarihi: 25/07/2018)

[2]http://oygm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_06/09140719_Strateji_Belgesi_Resmi_Gazete_sonrasY_ilan.pdf( Erişim Tarihi: 25/07/2018)