ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Fikir Yazıları -        Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum." demiş. Öğretmenler olarak kimseden kölelik beklemiyoruz, fakat toplumdaki saygınlığımızın adeta politika hâline getirilmesini de kabul etmiyoruz.  Hiçbir meslek eve iş götürmezken öğretmenli

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

       Hz. Ali "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum." demiş. Öğretmenler olarak kimseden kölelik beklemiyoruz, fakat toplumdaki saygınlığımızın adeta politika hâline getirilmesini de kabul etmiyoruz.  Hiçbir meslek eve iş götürmezken öğretmenlik iş yeri ile sınırlı bir meslek değildir. Öğretmen 24 saat öğretmendir, çünkü rol modeldir.Öğretmenlik meslek olmanın ötesinde bir yaşam tarzıdır.  Sosyal yaşamda da davranışları, konuşmasıyla, giyimiyle, tercihleriyle... Buna rağmen "3 ay tatil yapıyorlar, yan gelip yatıyorlar " diyen Millî Eğitim Bakanına şahit olduk.

       2005 yılında kabul edilen göreliliğe dayalı "yapılandırmacılık" modeliyle öğretmenin sınıf içinde  otorite olma konumunu yitirdi, forum yöneticisine dönüştü. İyiyi, güzeli, doğruyu temsil eden öğretmen tarafsızlaştı. Bu yolla sınıf içinde irtifa kaybeden öğretmen sistem tarafından hedef hâline getirildi. Öğretmen ve veliler tarafından olmadık meselelerle şikâyet edilmeye başlandılar. Neoliberal özgürlük anlayışı öğretmenin elini kolunu bağladı. Bakanlık Alo 147 Öğretmen İhbar Hattı kurdu. Gerçi, 2018 yılında bu hat kaldırıldıysa da esas olarak öğretmenler üzerindeki baskı sürmektedir.

      Öğretmenlik gibi gelir düzeyi yüksek olmayan bir meslek özveri olmadan yapılamaz. Öğretmenlikle "ücretli, sòzleşmeli" kavramlarının yanyana getirilmesi meslek adına utanç vericidir. Bakanlık 2023 Eğitim Vizyonu'nda bazı iyileştirmeler yapsa da ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik kavramları mevzuatta yer alıyor. Düşünelim,  öğrenci öğretmene soruyor: Öğretmenim, ücretli misiniz,sözleşmeli mi, kadrolu mu? Bu sorularla muhatap olan öğretmenin meslekî itibarı kalır mı?

       Plansızca açılan ünıversite ve fakülteler nedeniyle atama bekleyen bir milyon öğretmen adayı bulunuyor. Bakanlık da buna dayanarak öğretmenlere performans sistemini getirmek istiyor. Kısaca hepinizi yedekledim, diyor. Dışarıda atama bekleyenler intihar ediyor, çalışan öğretmenler iş güvencesi tehdidiyle boğuşuyor. İş güvencesi tehdidi yaşayan òğretmenden verimlilik beklenebilir mi?

        Öğretmenliğin toplumdaki konumu ve itibarı düşüyor. Artık televizyonlardaki, akıllı telefonlardaki sanal kahramanların öğretmenden daha etkili olduğu bir sürece girdik ve öğretmenler bu süreçte rol model vasfını yitiriyor. Bu gidişle Öğretmenler Günü anma gününe dönüşecek.